"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"

Румънци намират грешки в публикация, в която се твърди това
Обновена: 6 дек 2011 07:32 | 6 дек 2011 07:18, Елка Василева
115
"Граф Дракула е бил 100 процента сърбин!"
Замъкът на Дракула. Снимка: Reuters

Един белградски таблоид лансира шокираща хипотеза: Влад Цепеш бил сърбин по произход, пише днес румънският вестник "Котидианул".

За да подкрепи теорията, един сръбски историк се позовава на прочутия роман на Брам Стокър "Дракула" от 1897 г., който обаче няма никаква историческа база, отбелязва "Котидианул".

"Граф Дракула е сърбин", пише в заглавие на първа страница сръбският всекидневник "Курир" в броя си от 3 декември 2011 г.

"Моят народ е умирал в битката в Косово", са думи на Влад Цепеш от известния роман "Дракула", пише в статията, публикувана в сръбския вестник. Теорията е лансирана от Йован Деретич, спорен сръбски историк, автор на редица проучвания за произхода на сръбския народ.

"Голям срам споходи моя народ в Косово през 1389 г., когато знамената на власи и унгарци коленичиха пред Младия полумесец. Оттогава само един войвода от моята кръв е успял да премине Дунава и да победи турците на тяхна земя", казва Влад Цепеш в романа.

Защо румънският граф Дракула ще каже, че турците са покорили народа му, когато се знае, че в Косово с османците са се били сърби? Дали това значи, че средновековният румънски благородник, който е послужил за вдъхновение на литературния образ на граф Дракула, не е бил всъщност сърбин, пита "Курир".

"Дракула е бил 100 процента сърбин! На надгробния му камък има надпис:"Тук почива Влад Цепеш, раб Божий", на чист сръбски език. Какви доказателства повече искате?", казва още Деретич.

Историкът отива и още по-далеч: "Впрочем мнозинството от днешните румънци са сърби по произход. Много хора не знаят, че до 19 век румънците са говорили на нашия език и са ползвали нашата писменост. Наричахме ги власи, тоест пастири, защото населението на Трансилвания се занимава основно с този клон от земеделието", казва Деретич.

Статията в "Курир" изобилства с грешки, една от които е твърдението на автора, че Влад Цепеш е роден в село край румънския град Търговище, докато според историческите източници той е роден в Сигишоара, отбелязва "Котидианул“, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още по темата: граф Дракуласърбин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
Цепеш е македонец!!
72
1
 
5
 
! Отговори
Honorik преди 12 години
Хей,как така,бе!Не е нито сърбин,нито румънец-макдонец е!Ахахаха... :D
71
1
 
19
 
! Отговори
Мислещ преди 12 години
10o% Румънец от онова време значи 100% Българин.
70
1
 
2
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Това на картинката не е замъкът на граф-аТози е комерсиалната версия
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дракуля си е бил чист румънски *** !!
68
1
 
22
 
! Отговори
Да, да преди 12 години
Когато се погледне картата на Балканите в периода 9 - 10 век, тогава съвсем ясно ще се разбере, кой кой и защо румънците използват кирилицата до началото на 20-век. И къде са сърбите тогава?
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбетата късно са се усетили. На тях им го нацепиха преди десетина години и още тогава Цепеш трябваше да го обявят за свой. :)))
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А така, дали някои знае че Косово наи много в историята си е било Българско владение,а някои знае ли че румънците са писали на кирилица,знае ли се че наи голямата съпротива срещу османците е била от Българи.Да не стане така че Сърбите маи за нас говорят.
65
0
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Мишо, само малко допълване. Румънците сменят кирилицата с латиница след втората световна война. За Косово разбира се са се били всякакви, които мразят ***. Да се приписва на сърбия изцяло тази битка е смешно. Те дори стават царство малко преди да паднат под турско. А да се говори за сръбски език тогава е пресилено. Български диалект - да. Дори и днешната им столица носи име "Белият град на Българите", но по обясними причини последното е изчезнало в историята :).
64
0
 
16
 
! Отговори
Blake преди 12 години
Какъв сърбин бе, чистокръвен македонец е!
63
3
 
4
 
! Отговори
кака Пенка преди 12 години
Верно ли е, че граф Дракула обичал първо да хапи жените между краката преди да си пийне кръвчица от месечният им цикъл ?
62
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сръбо-македонец е бил, не се карайте, завистници. Заедно с Дарт Вейдър са завършили етнология в београдскиот университет, но са родом от алфа-кентавър, щипско. :)))))))))))))))))
61
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не сте прави сърбите да ви ***, Влад Цепеш всъщност е средновековна интерпретация на името Влатко Цепешески, за който македонските историци отдавна доказаха, че е македонец и по далечна линия от страна на вуйната на пра-прабаба му, се родее директно с Александър Македонски! Какво ли не правят комплексите...
60
0
 
9
 
! Отговори
istoria преди 12 години
eto vi malko istoria: servi znachi robi na gracki surbite (servite) sa robuwali na garcite kato po tqxna zapowed sa praweli mrasno na balgarite tolkova za tiq smeshki !!!
59
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе слуги смешни сръбски,какъв сърбин бе шматки?!на Косово поле не са се били само сърби,а основно власи(т.е. българи отвъд Дунав),унгарци,албанци и малко българи,и заради сърбите християнските войски губят битката!набийте си го в тъпите сръбски глави това!и този език не е сръбски,а чист български преди да започнат да го променят в сегашният му вид,на този старобългарски са говорили в Румъния до 18 век!
58
2
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Шом е смучил народна кръв, според мен граф Дракула е бил министър председател или президент
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
51 и 53 са напълно прави. Не мога да проумея защо в нашата историография не се учи, че не само граф Дракула, но и всички румънци са писали на български (не на сръбски - макар и сходни, тези езици си имат съвсем ясни разлики и това не подлежи на съмнение). А дали Дракула е бил българин - не знам. Но сега така излиза от сръбските публикации. Но това, че на гроба му пише на друг език (който е бил официалния в страната) нищо не значи. Миладинови (и много други наши възрожденци) са писали на гръцки!
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Найлесно ще се разбере кой какъв е като кажат на какъв език са писмата и книгите от негово време и ги публикуват.
55
0
 
0
 
! Отговори
kubadinski преди 12 години
Странно нали, но замъка тава собственост на Доминик фон Хабсбург 2006 г.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Eeeee kak syrbin, toj e makedonec :D