Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!

Археолози откриха най-стария календар на маите
Обновена: 11 май 2012 21:12 | 11 май 2012 19:30, Елка Василева
125
Никакъв Апокалипсис, остават поне още няколко хиляди години!
Колони от цифри на стена в дома. Снимка: National Geographic

Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

За разлика от останалите познати досега те не съдържат дори и намек за приближаване на края на света, който според някои ще настъпи на 21 декември 2012 година.

Археолозите попаднали на находката сред руини от дом при разкопки на обекта Ксултун. Календарите датират от 9 век.

В едно от помещенията на дома стените са покрити с гравирани черти върху камъка, много от които представляват цифри от изчисления, свързани с различни календарни цикли на маите.

Още по темата

"Става въпрос за 260-дневен церемониален календар, за 365-дневен слънчев календар, както и за 584-дневен годишен цикъл на планетата Венера и 780-дневен годишен цикъл на Марс, докато други календари следват лунните фази“, заяви ръководителят на изследването археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет.

„За разлика от някои вярвания в тези календари няма никакви индикации, че свършекът на света ще е в края на 2012 г. Древните маи са предсказвали, че животът на планетата ще продължи и че след 7000 години нещата ще са същите, каквито са били тогава.

Днес продължаваме да търсим признаци за края на света, докато маите са търсели уверения, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите", каза Сатурно.

Това са първите в изкуството на маите стенни надписи, открити в дом, отбеляза Дейвид Стюарт, експерт по средноамериканско изкуство в Тексаския университет в Остин.

"Най-впечатляващото в това откритие е, че маите са правили по стените тези изчисления на календарните цикли векове преди писари да ги включат в кодекси, които са своеобразни архиви на тази предколумбова цивилизация, унищожена до голяма степен от испанските конквистадори“, поясни съавторът на изследването експертът по астрономия Антъни Ейвъни от университета Колгейт в Ню Йорк.

„Има миниатюрни черти и точици по цялата стена, които представляват колони от цифри, а този тип знаци са изписани единствено в Дрезденския кодекс на маите", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
3
 
! Отговори
абе....... преди 11 години
....ще поживеем , ще видим.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако хората не харчеха толкова пари за глупости, а ги бяха насочили към реалните проблеми, светът щеше да е с няколко порядъка по-добър за живеене. Отдава щяха да са забравени проблемите с изхранване на населението и елементарните заболявания. Но както са казали умните хора "простотията не ходи по гората".
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според мен краят на света,ще настъпи много по скоро ,отколкото очакваме!Прогнозирам към 2060 година.Защо смятам тази година за края на света ,ще ви отговоря!Ами първо ,увеличаващото се човешко население ще доведе до катастрофа,второ ще се изсечат горите което пак значи катастрофа,трето изчезването на сладката вода-пак до катастрофа и четвърто .замърсяването на въздуха,водата,почвите -пак ще доведе до катастрофа!Според ако човешкото население намалее до 800 милиона души,край на света няма да им
94
0
 
2
 
! Отговори
Адиос Мочачос преди 11 години
" ..... цивилизация ,унищожена до голяма степен от испанските конквистадориБе тия испанци не можаха ли да се заемат с *** в Европа, а отишли чак в Южна Америка ?
93
5
 
6
 
! Отговори
vgz преди 11 години
Библията е най-гомятата измама.
92
0
 
7
 
! Отговори
drim.pree преди 11 години
Ако някой вярва в скорошния край на света да знае че може да ми дари всичкото си имущество да му го пазя в последните минути и да се грижа за него, така и така идва края поне да го посрещнем както сме се родили на тази земя - голи и боси.IBAN-lksdfjskdlf45435435345
91
4
 
5
 
! Отговори
34-ти отговаря преди 11 години
Господа, вземете и вижте Странни ротации на Слънцето на 360, после вижте сайта на NASA за Stereo и вижте житниге кръгове от Avebury Manor в Google и тогава да видим кой "се е повредил"! "И ще има поличби по Слънцето, и по Луната, и по звездите, а по Земята тъга у народите от недоумение и от морския шум и вълнение" Лука 21:25
90
0
 
8
 
! Отговори
Какво е това? преди 11 години
Къде точно пише 2012? Това по-скоро е плетка за пончо - прав бод, бод зад игла, бод зад игла, бод зад игла, прав бод и прочие.
89
0
 
6
 
! Отговори
ехх преди 11 години
Намерили били най-древния календар. Колко удобно.И какво пречи пък "познатият" ни майски календар да не е осъвременена научна корекция на тия първобитни драсканици?Въобще в неистовите си опити си да опровергаят по-всякакъв начин "катаклизъм 2012", някои изпадат в логическо малоумие.Няколко месеца още и ще разберем кой крив и кой прав.
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ураааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
87
0
 
0
 
! Отговори
До 95 преди 11 години
Ко речи?
86
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човек трябва да е инфантилно глупав и наивен, че да вярва на подобни "предсказания" за края на света! Супер детинско. Да, краят ще дойде все някога, но никой не може да предвиди кога...Със сигурност ще е неочаквано и без предупреждения. Е, България прави изключение, щото краят й вече се вижда...
85
3
 
4
 
! Отговори
Tochica преди 11 години
Eh, jalko! Taka se byah prigotvila, izkapah se sresah se daje i sega kakvo se okazva- nyama apokalipsis
84
3
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
Вярващите са братя. Живейте като членове на едно семейство - братя и сестри, едни за други.
83
2
 
0
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
и това прави впечатление ,но е от другата свещенна книга,демек фанатичната ,а сега си преценяйте кое е правилно
82
2
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
въпреки че това прави впечатление-нито слугата му, нито слугинята му-всеки да си го тълкува сам но ми е странно ,как е възможно Господ да разделя хората на слуги и господари
81
6
 
2
 
! Отговори
Да питам преди 11 години
"Американски археолози откриха в Гватемала най-древните астрономически календари на маите, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. За разлика от останалите познати досега те не съдържат дори и намек за приближаване на края на света, който според някои ще настъпи на 21 декември 2012 година."Колко *** трябва да си за да вярваш на цивилизация отпреди хиляди години, че са предрекли края на света.
80
5
 
5
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
Не убивай.Не прелюбодействувай.Не кради.Не свидетелствувай лъжливо против ближния си.Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти. ( Изход. Глава 20 : 1 - 17 ) "...Обичай ближния си както себе си."( Евангелие от Матея. Глава 19 : 18 - 19 )а това е от християнството ,фанатично ли е???
79
2
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 11 години
1. Уважавайте и почитайте всички хора, независимо от техните: религия, раса, националност, пол, език, положение, произход, професия и т.н. -написано в корана,кое му е фанатичното
78
1
 
3
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Всичко започва с филмирането на "Двадесет хиляди левги под водата", От Земята до Луната на Жул Верн, през 60-те, минава през "Междузвездни войни" през 70-те, "Индияна Доунс" през 80-те и 90-те, "Мумията" и от този род през 2000-та , минава през "2012-та" и..."....и няма край и няма край и няма край", както се пееше в една "тоталитарна" песен! Апокалипсиса , е предсказан още от Йоан, и с всеки изминат ден се доближаваме до него, но краят само Господ знае кога ще е !

Спонсорирани публикации