Прозрачно трудово възнаграждение? Възможно е

Как се прави справедлива схема за всички в йерархията
4 ное 2012 13:19,
26
Прозрачно трудово възнаграждение? Възможно е
Снимка: Reuters

Съществува схема за прозрачно, справедливо и обективно трудово възнаграждение. Процесът по реализирането й обаче е дълъг и трудоемък. Това каза Петя Домбалова, директор „Човешки ресурси, правни и административни въпроси“, Челопеч Майнинг на тазгодишната HR конференция на тема „И парите имат значение. Системи за възнаграждение в новата икономическа среда“. Тя представи съвсем нова схема за обективното възнаграждение на всеки един служител във фирмата, независимо от нивото му в служебната йерархия. Съставянето на системата задължително минава през няколко етапа, за да се избегнат евентуални грешки и пропуски.

Анализ

„За да се построи една максимално разбираема структура за възнаграждение, е необходим анализ на актуалното настроение и удовлетвореност сред служителите на фирмата“, казва Петя Домбалова. При проведеното проучване в фирмата Челопеч Майнинг служителите споделят, че няма ясни правила за определяне на заплатата, няма логична връзка между изпълнението и заплащането, няма и ясна политика за повишение на заплатата.

Цел

Целта на компанията при такъв анализ е да повиши ангажираността на служителите и да въведе единен процес за определяне на заплащането. Той трябва да бъде еднакъв за цялата фирма както на национално, така и на международно ниво, да бъде разбираем, обективен и отговарящ на ценностите на компанията.

Основни стъпки

Първата стъпка към съставянето на единна система за възнаграждение е анализът на длъжностите във фирмата. Оказва се, че в компанията, в която работи Петя Домбалова, длъжностите са над 300 – излишно голям брой според нея. Специален екип се заема с тежката задача да състави нов формат с описание на длъжностите във фирмата - по нови критерии и ключови дейности.  По този начин някои от длъжностите се сливат и броят им се редуцира. Така се изготвя единна длъжностна характеристика в цялата фирма.

Следващата стъпка е оценка на изготвените длъжности и тяхното йерархиране в компанията. Това се прави от специално подбрана комисия от ръководители на различни звена във фирмата както и от представители на отдел „Човешки ресурси“.
В резултат на оценката всяка длъжност получава определени точки, които показват тежестта на длъжността спрямо останалите позиции. Важно е да се отбележи, че длъжностите с еднаква тежест остават в един клас, на едно ниво. А всички класове образуват "матрицата" на компанията.

Анализ на пазара и сравнение

Следваща стъпка в сформирането на единна система за заплащане е сравнението с други компании, които наподобяват структурата на фирмата. На базата на това сравнение се определя целева заплата за всеки един служител на всички нива от "матрицата".

"Целевата заплата е брутна заплата и отразява компетентното ниво на умения и е нещо, което трябва да се преразглежда всяка година с оглед движението на пазара и с оглед, разбира се, на финансовите резултатите на фирмата. Освен това целевата заплата трябва да зависи пряко и от индивидуалното представяне на дадения служител", допълни Петя Домбалова

Фактори за успех на схемата

Построяването на единна система за възнаграждение може да отнеме поне една година. За да бъде успешна, фирмата трябва да има ясна цел къде иска да стигне. Служители от различни функционални звена на компанията и от различни нива трябва да бъдат включени активно в процеса по построяване на системата – така те се чувстват полезни и съпричастни. Повишава се работната им гъвкавост и ентусиазъм. Комуникацията по време на целия процес трябва да е максимална - открита, писмена, устна и на всички нива.

Резултатът

По думите на Петя Домбарова такава единна система е справедлива и има успех, въпреки че много от служителите остават недоволни в началото. Проблемът е в това, че някои от тях получават по-голяма заплата от тази, която им се полага, в сравнение със същата позиция в подобни фирми. В края на краищата всеки приема, че процедурата е обективна и прозрачна и за еднаква работа се дават еднакви пари. Всеки служител получава подробен формуляр за получените пари – не само за брутната заплата, а и за добавките. Засега обаче не е предвидено служителят да знае какво получава неговият колега.

Предизвикателства за в бъдеще

„Въпреки че схемата е много успешна, тя е доста трудоемка за поддържане“, признава HR директорът. Предизвикателство за всяка фирма е да бъде дисциплинирана и да поддържа схемата актуална, имайки предвид бързо променящата се структура на фирмата и динамично развиващата се среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne rabotete za tarteite a gi trepete e tva e.
16
1
 
1
 
! Отговори
колко % преди 11 години
колко процента от работещите имат официална заплата равна на 50% от получаваната, т. е.за 1/2 от получаваното не плащат данък и от там: няма нормална заплата за учителя и пенсиявормална за пенсионера.Нормално ли е и нормална страна ли е България ?
15
1
 
11
 
! Отговори
паметлив преди 11 години
Ани, един началник отдел ТРЗ вземаше най-много 75% от заплатата на най-квалифицираните работници, а сега един HR мениджър взема минимум 1500 лв при заплата на работниците 400-500 лв. Тъй,че не дрънкай глупости за големи заплати и премии! И същия тоя мениджър преписва сега стари щатни разписания и ги представя за велики разработки, за които той и екипа са получили тлъст хонорар...
14
0
 
3
 
! Отговори
TheProducer преди 11 години
До Анонимен silno, beznadejdno ogranichen. pri tozi obekt vrazkata "vazpriqtie - glaven mozak" e obrechena.
13
0
 
9
 
! Отговори
Работещ преди 11 години
И това доживяхме - моливаджийка от канцелария за определя длъжностите! Обаче има и национален класификатор на професиите. Или да съвместим няколко длъжности в една за по-малко разход за заплата на работниците, за сметка на заплатите на т.нар.мениджъри, дето правят батаците и борчовете на фирмите.
12
1
 
1
 
! Отговори
за преди 11 години
знам подразбира се китайската тъпота и германската потентност,бич народен
11
0
 
0
 
! Отговори
Lavro преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Нациналдебил се вижда в сънищата си като българският Хитлер... Когато човек е ***, това обикновено е задълго, най-често - за цял живот.
10
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова прозрачно, че чак не се вижда.Не разбрах!? Газиева или ГЪЗИЕВА.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne rabotete za prestapnicite koito vi zarobvat i 23 godini izpolzvat a gi raztreliate tazi grypa ot prestapnici.e tva e moeto mnenie .
8
1
 
2
 
! Отговори
Горно Уйно шипинг преди 11 години
Дрън-дрън, ярина-а-а-а-а! И рекламните статийки трудно се скалъпват, камо ли пък онова, за което уж се събрали да бистрят.
7
0
 
26
 
! Отговори
паметлив преди 11 години
Ееех,моме, цялата писанина която тук ни представяш като някакво събитие и "голямо научно постижение", само преди 23 години се наричаше простичко - "Щатно разписание". Имаше го във всяко предприятие и се съставяше от 2-3 души от отдел "ТРЗ" и "Личен състав". А тука сте създали цял "екип", предполагам с подобаващо многохилядно възнаграждение...Ама какво ли да се чудим, вие сега и хората наричате "човешки ресурси"- все едно,че са дървен материал, въглища или стомана - "ресурси"....
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...Челопеч Майнинг....култово !!..а Сусурлево индъстринг няма ли ?
5
0
 
17
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Определено има нужда от ясен регламент за заплащането на труда, защото работодателите страшно много злоупотребяват и крадат труд. Оправдават се с кризата, а тон не е до кризата, а до липсата на справедливост.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е ли странно да се поставят всички служители в определени класове за заплащане?Тогава единственият стимул за добра работа остава или заплахата от някой/я "шеф-цербер" или безмислени звания като "служител на деня,седмицата,месеца" които нито ти плащат сметките,нито храната.А на който парите не му се струват стимул явно е или милионер или му е все едно.Въвеждането на еднакво заплащане на всички просто ще накара на всички да им е все едно.
3
0
 
17
 
! Отговори
Ева преди 11 години
"Засега обаче не е предвидено служителят да знае какво получава неговият колега."И какво тогава й е прозрачното на системата? Каква е гаранцията, че "за еднаква работа се дават еднакви пари"? И дали въобще трябва за еднаква работа, но извършвана от примерно двама служители с нееднакво качество, да се заплаща еднакво възнаграждение, само защото наименованието на длъжността е еднакво? Тази Домбалова май не се е справила добре със задачата
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В страна със силно развита шуробаджанашка политика като България написаното по-горе е немислимо.Тук важат законите на "Връзките"
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ne rabotete za socialisticheskotokapitalistichesko obshtestvo i za tezi koito vi izpolzvat tryda i vi piat kravta izpolzvat decata vi i vi zablyjdavat i manipolirat s mizerni zaplati i obeshtania.