Най-добрият коледен подарък за детето

Просто гледайте по-малко телевизия в негово присъствие
15 дек 2012 18:10,
14
Най-добрият коледен подарък за детето
Снимка: Reuters

Коледните празниците са времето, в което родителите трудно могат да откажат на малките си деца желаните играчки. В много случаи обаче възрастните си задават въпроса дали тези играчки ще се окажат наистина занимателни за децата или ще бъдат захвърлени след десетина минути.

От сп. „Тайм” обаче съветват фокусът да не бъде насочен към самата играчка. Изданието посочва, че редица изследвания изтъкват вредното „косвено” влияние на телевизията по отношение на нормалното развитие на детето в ранна възраст.

Децата под 8-годишна възраст прекарват средно по 4 часа в помещения с работещ телевизор, тези под 2 години – по 5.5 часа. Американски експерти изтъкват, че дали гледат екрана или не няма особено значение. И в двата случая се наблюдава тревожна тенденция – колкото повече децата са изложени на телевизионно “облъчване”, толкова по-бавно и по-трудно развиват езиковите и умствените си способности.

Още преди няколко години изследване в Университета на Масачузетс хвърля светлина върху проблема. Учените правят следния експеримент – поставят деца и родители в една стая с телевизор, маса, диван и рафт с множество играчки.

Посредством няколко видеокамери се следи и записва колко съсредоточено и колко дълго децата (на възраст от 1 до 3 години) си играят с играчките при две различни ситуации – 30 минути с включен телевизор и 30 минути с изключен телевизор.

И при двете ситуации родителите не казват на децата какво да правят и не се включват активно в игрите им. Вместо това възрастните гледат телевизонна игра или четат списания.

Първоначално децата не обръщат особено внимание на телевизията и се насочват директно към играчките. При детайлен преглед на видеозаписите обаче се вижда отчетлива разлика при двете ситуации.

Когато телевизорът е пуснат децата са по-разсеяни, продължителността на занимаване с всяка отделна играчка е далеч по-кратка. Освен това не се стига до пълноценно използване на играчката, децата просто я размятат.

Ако обаче телевизорът е изключен, малките са далеч по – съсредоточени. “Само защото вашето дете не е “зяпнало” телевизора, не значи, че той няма влияние върху поведението му”, обяснява Мари Еванс Шмид, автор на първия научен труд, фокусиран върху проблема.

И все пак защо всичко това има чак такова значение?

Изследвания показват, че даването на възможност на децата да се съсредоточат изцяло върху играчките е пряко свързано с нормалното развитие на човешкия мозък. Професорът от Университета на Минесота Антъни Пелегрини например, прави проучвания сред деца в предучилищна възраст и изключително положителното влияние, което им оказва реденето на пъзели, придружено с говоренето със себе си.

Това полезно говорене обаче остава на заден план, когато се появи аудиовизуалното разсейване. А в наши дни устройствата, които го предизвикват, са навсякъде около нас – в дома също.

Родителите обаче трябва да са внимателни. От “Тайм” съветват да направите на децата си един не особен скъп подарък за Коледа – изключете телевизора и оставате подрастващите да си поиграят на воля.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: подаръциколеда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде някой да ми обясни - особено сега в зимните месеци - как ще се занимавате с малко дете по 16 ч. на ден и да си играете заедно постоянно и да си говорите. Не, обяснете ми! Някой да ми обясни как става тая работа, на какво играе с детето си часове наред и на какво го възпитава по около 14-16ч. на ден?!
11
0
 
10
 
! Отговори
Пл@мен преди 11 години
Бля-бля-бля,нито подаръците нито ТВ помагат или пък пречат да видим децата ни такива каквито всеки родител иска.Тази работа става единствено и само С МНОООГО ЛЮБОВ И ТЪРПЕНИЕ.Останалото е здраве! Весели коледни празници на всички!И подаръци не се купуват само по Коледа :-)
10
1
 
6
 
! Отговори
до 3 и 7 преди 11 години
Ми нахранете ги, стоплете ги, дайте им подаръци, какво само демагогствате тука?
9
3
 
10
 
! Отговори
силвия преди 11 години
Ако научим децата си да обичат, значи сме ги научили на всичко.
8
1
 
6
 
! Отговори
до Ku4eto преди 11 години
Амиииии... аз не искам детето ми да е до мен. То ще има свое семейство и интереси, свои деца. Децата не ни принадлежат. Имам си съпруг да е до мен и аз до него. Аз съм изключително привързана към родителите си и не просто се "сещам да им звънна".А и не разбрах, как ограниченото гледане на телевизия вреди на връзката ми с детето ми. Напротив - във времето "свободно от телевизия" играем заедно или вършим заедно някаква домакинска работа.
7
6
 
3
 
! Отговори
ku4eto преди 11 години
до7 а след 10-15г как ще искаш детето да е до теб...............но то я се сети да звънне я не
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"едни новини" не мога да изгледам, заради детето. На 4 години е и в момента, в който включа телевизора, тя застава пред него и се вторачва. Просто не го пускам, имаме го за "украса", а новините чета в интернет. Гледаме заедно филмчета, т.е. максимум час и половина на ден. До 2 годинки изобщо не й пусках филмчета. За съжаление съм съгласна с NEL... Трябва да си особено коравосърдечен в България, за да си щастлив само от собственото си удобство и да не виждаш, какво се случва с другите.
5
0
 
5
 
! Отговори
fiat ulisse 1.8i преди 11 години
преди около 40г исках подарък сестричка ...............и все още си искам откраднатата сестричка от родилното в Ловеч
4
26
 
1
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Подарък само връх от рибарски кол или дрянова пръчка със стойка за стена.Като направи беля или донесе двойка винаги да се сеща за подаръка. Така трябва да се възпита ,че да е като пружинка. На 7 години вече трябва да прави салата и да реже мезето за на баща му ракийката.
3
9
 
32
 
! Отговори
NEL преди 11 години
...МНОГО ДЕЦА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАСПАТ ГЛАДНИ...БОЛНИ... НА СТУДЕНО...ЗА КАКВИ ПОДАРЪЦИ ГОВОРИМ....
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо дядо Коледа носи женско име? Все едно дядо Марта. Или баба Мраз.
1
1
 
49
 
! Отговори
родител преди 11 години
Детето е най- великото нещо в едно семейство ,и с него трябва да се отнасяме много внимателно и отговорно . Не е важен толкова подаръка ,а средата в която се отглежда малкото човече!! Да са ни живи и здрави всички български деца!!!