Официалното тегло на килограма се промени

Така всички сме станали, макар и с малко, по-леки
7 яну 2013 21:16, Елка Василева
8
Официалното тегло на килограма се промени
Оригиналният килограм - стандартът, по който се измерва всичко, е станал малко по-тежък. Снимка: архив, Булфото

Учени установиха, че оригиналният килограм - стандартът, по който се измерва всичко, е станал малко по-тежък от създаването му през 19 век, съобщи в. "Дейли мейл".

В резултат всичко е станало по-леко, макар и с части от грама.

Оригиналният еталон на килограма, известен като международен прототип, е създаден през 1875 г. и се пази в Международното бюро по мерките и теглилките в Париж. Други 40 официални реплики се съхраняват в цял свят. Във Великобритания такава има в националната лаборатория по физика.

Тези оригинални килограми са стандартът, спрямо който се правят всички останали измервания за маса. По повърхността им обаче са се натрупали макар и малки количества замърсители и те са станали по-тежки.

"Ефектът наистина е миниатюрен, но строго погледнато всички сме малко по-леки, отколкото в края на 19 век - каза проф. Питър Къмпсън от университета на Нюкасъл. Килограмът в Париж е оригиналът, по който се определя всяко тегло. Както и да се променя, теглото му пак ще е килограм. Затова, ако става по-тежък, всичко останало ще стане по-леко, включително и ние самите".

Промяната е много малка - по-малко от 100 микрограма.

С уред, подобен на ядреномагнитен скенер, екипът на проф. Къмпсън установи, че към повърхността на еталона са полепнали замърсители от автомобилите, дори от дърветата. По него има и миниатюрни количества живак от развалени инструменти, държани за измерване на температурата.

Британският екип е разработил метод с ултравиолетова светлина и озон, с който замърсителите могат да бъдат премахнати, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: теглокилограм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако някой е станал по-лек (номинално) точно поради тази причина, то той е по-подходящ за еталон на тегло :)
5
0
 
4
 
! Отговори
ХХХ преди 11 години
Бре, тия британски учени открили топлата вода. Всеки месар знае, че в 1кг. месо се съдържат около 800-850грама. И това мнооооого отдавна.
4
0
 
4
 
! Отговори
От 5 преди 11 години
Ааааааа, осакатиха ми ника! Вместо ник, в коментар 5 написах: А "учените" от БАННякой тук много защитава връзкарите-псевдоучени!
3
0
 
8
 
! Отговори
А "учените" преди 11 години
какво казват по въпроса?Но да сме наясно! Имам предвид не хората с познания, които съвестно се занимават с научна работа, а онези "учени", които навремето са станали студенти с връзки или по параграф, даващ им предимство, а после - пак с връзки - са се озовали в БАН и са направили кариера под протекция. Именно тяхната дума е решаваща в БАН, затова питам те какво казват. Защото в БАН думата на истинските учени трудно се чува /ако изобщо успеят да отворят уста, без да ги плеснат през нея/.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Станали сме малко по-леки", защото мярката натежала. Ами направете я двойна и ще станем 2 пъти по-леки, да ва *** и "учените" английски
1
3
 
13
 
! Отговори
тъп балканец преди 11 години
Пак британските учени?........(Ще изчакам коментарите?)