Носталгията по СССР

Фотографът Владимир Соколаев с кадри без "партиен Photoshop"
25 юни 2014 21:15, Александър Попов
238

Детски дом на ул. Суворов в Новокузнецк, 22 януари, 1981 г.  Снимка: sociophoto.narod.ru

Носталгията по отминали времена я има не само в България, но и в страните от бившия Съветски съюз.

Едни от най-любопитните кадри от времето на СССР са дело на фотографа Владимир Соколаев.

Снимките му проследяват бита на обикновения човек, но също така са важни и от историческа гледна точка, тъй като не са пропити и "украсявани" по нареждане на партията.

Снимките разкриват част от ежедневието както на децата, така и на работниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още по темата: СССРВладимир Соколаев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
10
 
! Отговори
до 151 преди 9 години
хахаха, на германците хладилника им е празен, нали !??!Толкова ли не се сети, че не купуват жилища, щото не им трябват - законите са ЖЕЛЕЗНИ, да си наемател е рай - евтино, сигурно и безгрижно.Да си собственик пък е ад - огромни разходи за всичко, застраховки, отговорности... само за непочистен сняг или капеща стряха може да те разпорят от глоби. Това да не ти е комунистическата *** Вулгаристан, дето балкони падат и убиват хора и никой не му дреме ???
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе колективния прегред при доктор ми харесва - мъж и жена, само да не бяха с гръб един към друг.
86
1
 
1
 
! Отговори
сс преди 9 години
си ги носят гарсонерите на оня свят
85
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименУикипедия - List of countries by home ownership rateБългария е на 8мо място - почти 90% със собствени жилища - нали не си мислите, че са купени след 90та година.На последно място - Австрия, Германия, Швейцария - 43% със собсвено жилище. Абе като взимат по 4 хил евро заплата, що не си купят жилища, да вземат жилищен кредит на изплащани ами дават до 70% от заплатата си за наеми.------то хубаво да имаш гарсониера ама, кат хладилника е празен...
84
13
 
12
 
! Отговори
ше повърна преди 9 години
Гати гнусната комунистическа мизерия !!!Само като си помисля, че до скоро и у нас е било така, ми се драйфа...
83
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 115Демокрацията донесе супер висока престъпност, недоимък и болести.-----------------Тия работи не ги носи демокрацията, а хората. А хората сега, са възпитани по времето на комунизма.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 121собственика на фирмата си сложи за управител една фръцла или сина си които е започне да ти дава наклон на онази работа и работниците му изкарвате милиони а ти си вземаш същите 600 лв---------------Не стой при тоя фирмаджия, напусни.
81
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черно бяла свинщина. Живях тогава, безинтересно е. Поколение от роби на снимките.
80
3
 
2
 
! Отговори
БСП Юръп преди 9 години
Сер Сер Сер Гей Ура Ура Ура
79
3
 
5
 
! Отговори
uriah heep преди 9 години
Опорните точки? За днес? Другари? Някой?
78
3
 
5
 
! Отговори
bai Ivan преди 9 години
Направо се замечтах по миналото, няма що.
77
6
 
7
 
! Отговори
h преди 9 години
Всички руски деца от първата снимка в момента са в Лондон, Париж и Берлин. Родителите им са в Русия и от време навреме получават записи по Western Union.
76
14
 
12
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Както вече казах, който желае да ходи на запад! Пари нема да види нито по-добър живот! Ще живее с 10 човека, ще чака пред кухнята, ще чака пред банята, а със заплатата която му остава ще спестява да речем от 200 до 400Е, което за България си е ехеееее.... но не забравяйте че при един непредвиден разход и сте аут. А парички да си купите билетче за самолета та да додете на село да се похвалите на мегданя също требат и не се знае какво реално ще ви остава многоуважаеми чуждопоклонници!!!
75
5
 
6
 
! Отговори
Пантомимик преди 9 години
Капитълизъмъ, особено в либерастичната му форма насаждана в страни от третия свят, като чалгаристан, е тежка форма на ментално заболяване. По принцип нелечимо, някой особено хуманни лекари назначават лечение в трудови лагери.А сега малко по-сериозно... една заклана капиталистическа *** в живота, все ще е от полза, зимата последваща западащия запад, ще е особено тежка.... дълга.... жестока...
74
11
 
14
 
! Отговори
654 преди 9 години
През 1970 в "гнусните капиталистически страни" са имали цветна телевизия, в соц страните - на едно село един черно-бял. Още избиваме комплекси с неща, които за нормалните хора в западните страни са ежедневие, а за нас са демонстриране на социално положение. Ето това ни е наследството от комунизма - омраза и мнителност към околните, защото никога не знаеш кой е от ДС и ще те доносничи за теб. Много сте смешни разни 89-та набор, като ми обяснявате колко хубаво било, щото някой комунист им казал.
73
8
 
7
 
! Отговори
Петкан преди 9 години
Ей на това викам аз "мизерия" през соца! socbg/p/blog-page_4867.htmlВсе така да мизерстваме, а който иска да ходи навън за 4000Е ама да не забравя че след данъци ще взима 2000Е, а наемите със сметките отиват на 1300Е и още 500 храна, ами транспорт 100-200 на месец. Та уважаеми ми чуждопоклонници ходете мийте оср..ните зад..ци на западните баби, но едва ли и до 2000Е ще го докарате! А от наем се пести като живеете по 10 човека в един апартамент! *** много сте свикнали тъй и в "Софието" мхм.
72
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Налагайте на воля но всички знаем как добре си беше през комунизма аз съм роден 89 година но от разказите ми на баща ми , майка ми и гледане на филми по NG като сравнявам днешно време и времето през 80 те е кво да кажа всичко си е било тип топ
71
8
 
14
 
! Отговори
Белия преди 9 години
Комунизма е най-нисшата форма на съществуване
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"при капитализъма, който работи и е умен - става богат"на Бойко Цветелинката са пример за това!==Да не забравяме Овчаров, Ковачки и друготе многобройни социалисти милионери които станаха милионери само защото са умни и работливи - сега никой дори и не си помисля, че са станали милионери защото са от БСП.
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горбачов беше алчен и корумпиран егоист и съсипа 70 години труд на милиони. Днес светът е много по-несигурен.