Произведено в Камбоджа, но от кого?

Кампания разказва цялата история зад любимите ни дрехи
7 апр 2015 18:49,
36

Произведено в Сиера Леоне от Тейан. Първите няколко пъти като изкашля кръв, скри от родителите си. Не може да си позволи лечение, не може и да напусне работата си на памуковата плантация за дълго. Когато припадна отново, болестта не можеше вече да се пренебрегва. Диагностициран е с натравяне с пестициди. Липсата на подходящо защитно облекло му докарва левкимия на едва 34-годишна възраст. Той има две дъщери. Едната от тях започва работа във фабриката още догидина. Снимка: The Canadian Fair Trade Network



Когато на дрехата, която носим, пише, че е произведена в Камбоджа, Китай или Виетнам, не се замисляме за цялата история на дрехата. Просто защото етикетът й не разказва цялата история.

Канадска агенция обаче стартира уникална кампания с името "Дългият етикет", която насочва вниманието на потребителите към условията на труд и личната история, стояща зад пуловера, сакото или блузата.

"Дългите етикети" определено предлагат нова перспектива. Вижте в галерията цялата история на три красиви дрехи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрехите в мола са Мейд ин Търки.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нов модерен рекет
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас. Трябва да се гледат етикетите на дрехите и като пише,че е правено в Камбоджда да не се купува. За Индия и Китай как е не се знае. Това е истинското лице на капитализма, а ние обичаме да виждаме само хубавото- лъскавата страна. Но без да има тази грозната ,няма и лъскавата,а лъскавата е за шепа хора.
18
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Демократично! Долар на ден! Да живее USA и да посрещнем с богата трапеза дрогирания *** "Вълкът от Уолстрийт"
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние малките хора не можем да променим световната политика и бизнес, това са глобални интереси за милиарди. Винаги ще има богати и експлоатирани бедни, та в БГ не вървят ли на там нещата, погледнете шивачките затворени в асансьора, за миньорите.....това какво е? А колко неща не знаем още? Докато хората не осъзнаят, че няма вечни и богоизбрани и, че парите не са всичко на този свят и не се осъзнаят, няма как да се промени нещо.
16
2
 
12
 
! Отговори
Гарван преди 9 години
Виетнам са много по-добре от нас,макар и социалистическа република .След 1990 г. Виетнам е сред най-бързо развиващите се държави в света. И съм убеден,че заплащат повече на шивачките ,от колкото на нашите такива в България . Г-жо Нестерова ,а Вие не се замисляте,когато драскате тези простотии
15
1
 
2
 
! Отговори
младен преди 9 години
До АнонименНе позна. Завладяла ги е демокрацията, ама по от одавна от нас. Готви се и ние тука така да станеме.
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо ново под слънцето.Великите демокрации измислиха робството и колониализма, а сега го замениха с детската експлоатация и неоглобализма.Някой вярва ли,че система,в която единствената висша цел и ценност са парите може да се промени и еволюира.Аз мисля,че жаждата за пора ще придобива все по-грозен характер.Пазарната икономика е еадна голяма част от проблема на свръх експлоатацията и от там все по-голямото разслояване на обществото.Трябва промяна.
13
2
 
21
 
! Отговори
Иван Г. преди 9 години
А някой обърна ли внимание на това: "работата си на памуковата плантация... Диагностициран е с натравяне с пестициди."??? Обръщам внимание, туй като малко хора изобщо подозират, че памукът е една от най-пръсканите култури на планетата! (наред с фъстъците). над 90% от всички пестициди използвани в САЩ например отиват за памуковите насаждения. А площта засята с памук е < 50% от всички обработваеми земи. После кожата ни поглъща тези отрови. А пък за хората, които работят там - натравяне с пестициди
12
2
 
18
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
не само дрехите които носите са плод на детски сълзи а и шоколадовите изделия заради какаото в тях. чудя се какъв е смисълът да се използват деца? те нито са силни нито издлъжливи. или няма значение пари да падат само. а после що имало терористи наемници и подобни.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До of 2Da ima. Da se zaplshta po-deobre, detzata triabva da hodiat na uchiloshte ne da rabotiat. Korporaivna OTGOVOSRNOST E...NE KPUVAITE PRIMARK, ***, BENETTON H&M
10
6
 
7
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
До 10:А така, пръсни й сливата пич!!! Изкарай й хастара на вънка!!!
9
2
 
48
 
! Отговори
така си е преди 9 години
замислете се кой марки си праят дрехите в Камбоджа и Бангладеш ,примерно H&M,New Yorker,Tom Tailor, Espirit , ***,Benetton.това са само малко примери ,все европейски природозащитници хаха , а да не говорим и за стотици хилядите дрехи които се произвеждат там без марка и се продават по китаиските саитове.средно хората там работят за 40 цента на ден,което е позорно. Една тениска струва 10 цента ама ние плащаме по 10 евро и само пълним джобовете на фирмите.
8
2
 
20
 
! Отговори
of 2 преди 9 години
Напротив ! Тези хорица с тази си работа оцеляват .Ако намалее търсенето ще загубят и нея.И дали има и по- сигурен начин да им се помогне!?!?
7
0
 
19
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Обикновена риза - 25? в Париж.Става дума за риза от магазин C&A.Не говоря за нещо марково.
6
10
 
6
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Обръщам се към Мария Несторова: Макар статията да е малка и не дотам изчерпателна (това като критика), смятам, може да ни насочи погледа в правилна посока. Като допълнение искрено се чудя как успявате да издържите на такива коментари към Вас - толкова агресивни и безсмислени?
5
2
 
84
 
! Отговори
stanka преди 9 години
Наясно ли сте с условията на работа в българските шивашки предприятия хигиена, заплащане, продължителност на работното време, заболявания...Голяма част от тя са собственост на чужденци.Не търсете примери в далечни екзотични "комунистически" страни.. Погледнете условията на труд при нас, осигуряването, защитата на работещите.По нищо не се отличаваме от описаното...
4
3
 
65
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
А аз що си мисля, че фирмите-производителки на въпросните дрехи са от Щатите, Германия, Италия и т.н? Все страни, защитаващи свободата на човека...да е зависим.
3
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иванчо, защо си мисля, че в Камбоджа, Китай и Виетнам е точно любимия ти КОМУНИЗЪМ?
2
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
просто не трябва да купуваме нищо ,произведено в тези страни,защото така ставаме съучастници в жестоката експлоатация на децата и населението им.