Колкото по-дебел, толкова по-късопаметен

Затлъстяването променя мозъка, може да увреди паметта
12
Колкото по-дебел, толкова по-късопаметен
Снимка: Reuters, архив

Предизвикани от затлъстяването промени в мозъка могат да увредят паметта, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ и БТА. Това може да накара хората да ядат повече и да наддадат телесно тегло.

Свързването между теглото и нарушени функции в някои мозъчни зони не е новост. Малко изследване в Англия сега показа, че участниците с по-висок индекс на телесна маса имат по-лоша епизодична памет по време на тестове.

Макар учените да уверяват, че затлъстелите хора не непременно са с по-слаба памет, внушението е, че непълните спомени за предишни гощавки могат да допринесат за преяждане. Хипотезата е базирана върху предишни изследвания, които разкриха, че затлъстяването има негативен ефект върху хипокампуса, който е замесен в запаметяването и обучението, и върху фронталния лоб, свързан с вземането на решения, решаването на задачи и емоциите. Все пак досега нямаше много доказателства, че затлъстяването може да повлияе върху паметта.

"Възможно е наднорменото тегло да не позволява да се установи със сигурност какво и кога е било изядено, увеличавайки склонността към преяждане - заяви д-р Луси Чийк от Кембриджкия университет. - Евентуалният дефицит на епизодична памет у хора с наднормено тегло буди безпокойство, като се има предвид, че тя може значително да повлияе върху храненето и апетита."

Изследването обхванало 50 души на възраст между 18 и 35 години, чийто индекс на телесна маса е между 18 и 51. Участниците трябвало да минат тест за епизодична памет. 26 от тях били с индекс на телесна маса, който е по-малък от 25, и затова се смятало, че имат слаби фигури. Останалите 24 участници имали индекс на телесна маса, който е по-голям от 30, и затова се смятало, че са с наднормено тегло или затлъстели.

Участниците трябвало да играят на компютърна игра, като скрият някои обекти в нея. Два дни по-късно при тестване на паметта те трябвало да си спомнят какво са скрили, къде и кога са го направили. Учените констатирали, че участниците с по-висок индекс на телесна маса се справили по-зле със задачите.

Резултатите им обаче не се влошили, когато задачите се усложнили. Оказало се също, че възрастта, образователният ценз и полът не са от съществено значение, но все пак играят малка роля, когато са взети под внимание заедно с индекса на телесна маса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: паметзатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За гейовете учени предлагам едни дебели няколко цола. За да не ме забравят. Щот дебелината има значение - те го казаха.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изводът от експеримента е, че дебелите хора не блъскат игри по цял ден - т.е не зобат, не се наливат с енергийни напитки и не пушат цигара след цигара от нерви.
3
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кльощавите кифли преливат от мозък...
2
0
 
3
 
! Отговори
Тънак преди 8 години
Четох някъде, че много обичат поне 6 см диаметър и ще запомят, който е ял дебелия не забравя лесно.
1
5
 
10
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
А се подигравахте на Путин че тренира във фитнес, и поддържа форма!!!!! Знае си човека, и си му личи.

Спонсорирани публикации