Жителите на Молдова – шампиони по пиене

Те изпиват по 17,4 литра чист алкохол годишно
16 яну 2017 17:15, Елка Василева
52
Жителите на Молдова – шампиони по пиене
Снимка: архив, Reuters

Ако на британците, които съблюдават Сухия януари - месец на алкохолно въздържание, им е дошло до гуша да странят от чашката и вече планират почивка със запои, най-подходящата за целта е Молдова. Интерактивна карта, изготвена от британския сайт Vouchercloud, показва, че жителите на източноевропейската страна са първенци по консумация на чист алкохол, пише в. "Дейли стар".

Картата свидетелства, че на източноевропейците им е "най-слаб ангелът" по отношение на пиенето - след жителите на Молдова, които консумират внушителните 17,4 литра чист алкохол годишно или еквивалент на 178 бутилки вино на глава от населението, най-отявлени пиячи се оказват обитателите на Литва, Беларус и Русия.
Пети по годишна консумация на чист алкохол са чехите.

Британците могат и да се мислят за сериозни пиячи, но според картата те дори не попадат в Топ 10. Жителите на Острова изпиват 12 литра чист алкохол годишни или еквивалент на 408 халби бира на глава от населението - "постижение", отреждащо им 17-о място в света по пиене. Следват ги американците с годишна консумация от 9 литра чист алкохол "на калпак".

На обратния полюс са страни, в които продажбата и консумацията на алкохол са ограничени по религиозни причини, като например Кувейт и Пакистан. Жителите на тези държави изпиват едва 100 милилитра чист алкохол годишно - еквивалент на бутилка вино.

Картата е изготвена на базата на данни за периода от 2010 г. до 2015 г. на Световната здравна организация.

Топ 10 на страните според годишното потребление на чист алкохол включва:

1. Молдова - 17,4 литра на глава от населението
2. Литва - 17,1 литра
3. Беларус - 16,2 литра
4. Русия - 14,5 литра
5. Чехия - 14,1 литра
6. Украйна - 13,9 литра
7. Андора - 13,8 литра
8. Румъния - 12,9 литра
9. Сърбия - 12,6 литра
10. Австралия - 12,6 литра.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Владо преди 7 години
Парфюмериен магазин в Москва...- Извинете, имате ли от този одеколон ? - дъха в носа на продавачката.- Не !- А, от кой имате ?- От този ! - дъха в носа на клиента .
41
0
 
3
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Тия изобщо не са проверявали в България за какво става дума. Не мога да повярвам на тази постна класация. Тук се пие здраво и то повече домашно приготвени питиета , които не са " нискооктанови " като тези по магазините. Ако пък броим и тях , там има и други съставки освен алкохол , така че , оправете си класациите !
40
1
 
3
 
! Отговори
1111111 преди 7 години
До РОССИЯДа а в Турция стават най-много атентати стреса е най-много и кюрдите вече май са мнозинство :) Всеки ден ще ви гърми главата турската лира падна повече от паунда това заслужавате.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важно колко пиеш,а да не правиш глупости като те хване:1.Шофиране2.Стрелба съз законно или не оръжие.3.Налитане на бой.4.Задиряне чужди булки в пръсъсвието на мъжете им5.Пикаене във фонтани и прочие забавления по нашите земи
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е направен анализ на причинно-следствената връзка пиене/напиване.Руснаците може и най-често да се напиват,но не значи че пият най-много.Люскат водни чаши почти на гладно(с бира) и за нула време са в другото измерение.С минимум средства-макс резултат.При нас- с тлъсти мезета,с лаф,танци и бавно но напоително....и заминава алкохол с който русин ще се отцепи 3 пъти.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чехите на 5-то място, но и словаците които са една кръв с тия пият като съдрани. Имах колеги словаци в Гърция преди време и всеки един от тях в различни квртири с които съм бил с всеки поотделно, ставаше сутрин удряше 2 чаши бяло вино на екс и отиваше на работа. Вечер не за разправяне, идваха на по 2 водки в квартирата след работа... и се запукваха до 12-1 през ноща. Скриха ми шапката тия. Не защото толкова пиеха, а как успяваха да изтрезнеят на другата сутрин и да удрят по 2 чаши вино за закус
36
0
 
6
 
! Отговори
Казанджията преди 7 години
Тук всеки си вари ракия в шапрона на двора. Кога ще го хванат колко е сварил и изпил... самодейци..,
35
1
 
3
 
! Отговори
До ponti преди 7 години
Аз работя също в сферата на туризма и напълно подкрепям, това което казваш.
34
0
 
1
 
! Отговори
Таню преди 7 години
До АнонименСичко друго арно, *** защо са ти тия фасове?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай Гроздансигурно не си виждал молдованците, аз също.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...изпиват по 17,4 литра чист алкохол..."чист ще рече 99.9999% етилов алкохол!Кат' бяхме млади в лаба на службата имаше точно такъв казваше се "абсолютен" алкохол.Разраден с вода добре минаваше през гърлото.
31
1
 
7
 
! Отговори
коле гирата преди 7 години
да не би да са правили изследване по нашите села колко се пие,и от колко часа се започва пиенето? не вервам.....(они излседвали на центъро на софия и на плвдиво)
30
1
 
9
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 7 години
Пълни глупости. Най-големите алкохолици, които някога съм виждал са поляците, там му се уплаши окото от толкова алкохолици.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А къде сме ние?
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За Беларус не се съмнявам. Познавам един беларусец дето при първото му посещение в България го засякох в 7 сутринта да бяга по улицата. Викам какво стана бе човек защо бягаш, оня вика бързам да не свърши водката. Смятайте за какво иде реч там. :D
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Факт е, че младите хора в България не пият толкова душмански като нас по-старите. Изключение прави младежта останала в малките затънтени села, която буквално се самоубива с пиене.
26
5
 
7
 
! Отговори
процедурно питане преди 7 години
А по консумация на Бояришник,кой ли е на първо място...ха.ха.ха
25
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 7 години
До АнонименЕ, айде по-полека. 17.4 литра чист алкохол за по-малко от месец ще рече над литър и половина ракия/уиски дневно. :)
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отварям домашнярката и се заемам да стопя преднината.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква е пък тая Андора в класацията??Тя цялата е няколко десетки хиляди. Сигурно са емигрирали там 100 руснака и вдигат средното до небето!