Най-страшната съвременна болест: Проповядване на позитивно мислене

Не може да имаме всичко като сме позитивни
1 авг 2017 19:00, Екип на Tialoto.bg
195
Най-страшната съвременна болест: Проповядване на позитивно мислене
Снимка: Pixabay

Ако вярваме, че ще станем богати, ще бъдем такива. Ако искаме да имаме красив, богат, успешен, обичащ и следващ ни партньор, ще имаме такъв. Само да помислим, да поискаме и ще имаме… всичко! И какво е необходимо още за това, ще попитате, ако сте със здрав разум? Ами само да го визуализирате и да сте постояннни в позитивното си мислене, ще ви отговори тутакси гуру на ню-ейдж философията. Сериозно ли? Ако наистина сте подвластни на този "позитивен" порив, значи още сте във фазата на т.нар. магическо мислене, според което силата на мисълта ни може да измени хода на събитията. А всъщност, като краен резултат от него, ние губим връзка с реалността, понякога безвъзвратно.

Един от най-влиятелните ни психиатри – проф. Николай Михайлов, още преди няколко години, определи ясно какво представлява новата вълна лектори и техните последователи и какво е това мислене: "Позитивното мислене е метафизика за домакини", а д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите предупреди, че проповядваваното позитивно мислене е цяла индустрия, целяща "примитивизация и инфантилизация на населението". Факт, и то изключително горчив, защото е просто ореола на съвременния консуматор – той иска да притежава всичко. И рекламата на "всичко" е създадена заради него, за да е позитивен, за да го иска. Мисли пложително, за да не питаш, за да не мислиш, но пък, за да имаш измамно високо самочувствие, и за да бърбориш безспир за чувствата си. Това е илюзията за лесното решение на всяка тревога. Ами не е за разумни хора.

А ако просто мислим, какво ще се случи? Правилна самооценка и възможност да действаме имайки предвид всички условия и собствени възможности. Ако твърдим, че мислим позитивно, значи не мислим. Давайки определение на начина си на мислене, според онова, което ни се иска, вече излизаме извън здравия разум и нахлуваме в тъмната страна на сладникавото позитивно мислене. Там злото не съществува, то е илюзия, и ако медитираме ще го победим- не оспорвам ползите от медитацията, тя има своят смисъл по друг начин. Но внушението, че трябва да сме просто ведри, бодри и вечно ухилени, е наистина инфантилна. Изведнъж се оказва, че имате проблем – какво правите, хилите ли му се?

Като човешки същества ние изпитваме не само тези чувства, но още гняв, болка, и тази сянка трябва да я признаем и да я приемаме. Познавам мнозина, които посещават тренинги, посветени на позитивното мислене и като в транс повтарят как ние, непросветените, не получаваме онова, което искаме, просто защото не сме се научили да мислим позитивно, извинете – магически. Защото тези курсове наистина вкарват повярвалите им в света на магическото мислене.

Илюзията за всемогъществото ни е унаследена от нашето детство, когато все още не различаваме реалността от фантазията. Малкото дете смята, че "искам" и "мога да го направя" е едно и също. За него светът и собственото "Аз" съставляват едно цяло. Детето още не е в състояние да осъзнае, че контролът се намира извън него, в други хора. То е всемогъщо.

Нашето всемогъщество може да стигне дори до това да вярваме, че нашите мисли могат да причинят вреда на други хора. Повярвайте, ако това беше така, да сме се върнали в Райската градина, и сега да съществуват само Адам и Ева – човечеството ще е унищожено и ще се очаква рестарт. Ние не сме богове, за да творим свят, само със силата на своето желание, мили и позитивни, или по-скоро магьосници. Негативните ни мисли не оказват непосредствено влияние върху света, затова пък ни правят по-уязвими и без вяра в себе си. Изпитваме вина все едно сме били способни да причиним болестта или смъртта на този човек. Не, не сме и не можем, но пък вината ще разболее нас.

Само при магическата логика е достатъчно да си представим, да си въобразим към какво се стремим и Вселената ще нареди условията на случването.

Нашите мисли променят нашите действия, бездействията ни променят нас и ни карат да оглупяваме, дори да стигаме до илюзията, че имаме контрол над света. Никой не заслужава да бъде толкова глупав. Колкото и да ни се иска да вярваме, че можем да влияем на всичко и всички, то не се случва.

Ние мислим и така променяме отношението си към обкръжаващите ни и те ни отвръщат с взаимност.  И само чрез действията си можем да окажем влияние на света. Ако искаме да проведем доброжелателен разговор с някого, ние ще го сторим, защото вече поведението ни е друго, в това няма никакво вълшебство. Така популярните тренинги са не просто магическо сборище, те работят на принципа на лотарията – участвайте, не спирайте, но друг ще спечели, обикновено лектора. Ако си губите времето в това да пращате светла енергия, любов и мир към хората около вас, и търпеливо да чакате да ви се върне взаимност, значи е време да започнете да мислите.

Това е ключът – мислете критично, това не е песимистично. В случая позитивно ще рече да си давате ясна сметка къде сте, с кого сте, защо и какво можете да промените, а не да се правите на магьосници.

Мечтите, фантазиите, ни помагат да се скрием от екзистенциалните си страхове, от страха от смъртта, от загубата на близките ни, в този смисъл магическото мислене ни защитава. Но не толкова от другите, то ни крие от нас самите. А това е опасно.

Още Фройд е забелязал, че има хора, които непрестанно се намират в плен на драматични жизнени сценарии. Живеят така, като че ли ги преследва някаква неумолима съдба. За психолозите в това няма никаква черна магия. Тези хора страдат от "невроза на съдбата" – безсъзнателно чувство за вина ги подтиква да се наказват. Безполезно е да ходят на семинари или врачки, за да премахнат заклинанието. Съдбата ще ги преследва докато не осъзнаят какви желания и постъпки им се струват толкова "престъпни", че предизвикват толкова силно безсъзнателно чувство за вина. Потърсете психолог, не си губете време по тренинги за позитивно мислене.

Истинското такова ще означава да имате реалистино отношение към живота и към своите собствени възможности, трезва оценка за всички варианти за развитие на събитията – и добрите, и лошите. Това е позитивно мислене, защото е дейно, защото не блокира здравата ни мисъл, защото не е наивно, и защото вярата е едно, а сляпото подчинение на лековерни принципи и лесни решения, е друго. Трудно е да се откажем от вярването, че можем да имаме всичко, влияейки на събития и хора, и е още по-трудно да признаем, че животът е пълен с неопределеност, понякога проблеми и тревоги, когато е необходимо да вземем решения, да направим избори и да носим отговорност за своите постъпки. Именно това отношение към живота е позитивно. Не е необходимо да бъдем обнадеждавани от хора, които сами не живеят живота, който проповядват, въпреки реалността и въпреки здравия разум.

Галина Чолакова за Tialoto.bg


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 2 дни
Аз пък от личен опит вярвам в позитивното мислене и за година и половина ми се случиха почти невъзможни неща, промяна на живота ми в положителна насока откакто започнах да мисля позитивно и да си манифестирам мечтите. Силата на мисълта и law of attraction при мен са като Магия. Да. И съм Доволна! Преживявам го сега и бера плодовете на позитивното ми мислене и търпение. Понякога нещата си идват без да очакваш и всичко се нарежда и късмета е с теб.
165
1
 
3
 
! Отговори
Едуард Петров преди 2 години
Има множество стихове, които ни дават ясна представа, какво прави Бог в нашият Ум и Дух при всяка ситуация! Ще цитирам само два: ,,Но знаем, че всичко съдейства за добро на тия, които вярват в Бога, които са призвани според Неговото намерение! Защото, които предузна, тях и предопредели, да бъдат съобразни с Образа на Сина Му!"! Римл.8:28,29. Разбирате ли, че Единственият Суверен е Бог?! ,,Вам и космите на главите ви всичките са преброени!"-заявява Нашия Господ. АМИН!
164
2
 
2
 
! Отговори
Едуард Петров преди 2 години
Всеки твърдо вярващ в Господ Иисус Христос, изучаващ задълбочено Неговото Вечно Слово Божие-Библията, ЗНАЕ, ЧЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЗНАЕ! Тук се изказват множество лаици и както е писано: ,,Всеки човек утвърждава своята си правда, но Господ претегля сърцата". Вие всички, ако си мислите, че вашето мнение може да не е съобразено с ВОЛЯТА НА ЕДИН ВСЕМОГЪЩ БОГ, ТВОРЕЦ НА ВСИЧКО НЕВИДИМО И ВИДИМО, И ЕЙ ТАКА ДА СИ ГОВОРИТЕ НАУЧНО, ВИЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ДАЛЕЧ ОТ ЦЕЛТА! А ето, за т.нар. ПОЗИТИВНО МИСЛЕНЕ. Има множество сти
163
2
 
1
 
! Отговори
Ghost преди 3 години
Истината е че ако тази мантра се окаже вярна г-н проф. Николай Михайлов и компания ще се окажат безработни, защото няма да има нужда от психолози, психиатри и всички останали психота. Нормално е да има такива статии пазят си работата хората.
162
1
 
13
 
! Отговори
Pixi преди 4 години
Статията не говори срещу истинското такова(в което виждаш хубавите неща и планираш развитие, бъдеще, вярваш с надежда, обичаш, мечтаеш)а срещу онова префърцунено, високомерно "позитивно мислене", което се вижда от километри - наивно и неискрено, породено от невежество и дори осъждащо. Че е маска за хора, останали без всякакви оръжия в ръцете си, които обичат да се самозалъгват и да се оправдават с Вселената за неуспехите си и ако може без никакви усилия от тяхна страна, с 1 мисъл всичко да е 6.
161
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Позитивното мислене е ключът към по-добър и пълноценен живот, а това драги ми неграмотнико е доказано отдавна от не един или двама. Смешната ти пропаганда е меко казано излишна, да не кажа вредна. Развивай си глупостите, но не се опитвай да ги насаждаш и се образовай малко преди да ангажираш аудиторията !!! П. С: топлата вода е открита отдавна..
160
2
 
6
 
! Отговори
Gost преди 4 години
Чак пък най-страшната не е. Истината винаги е по средата, понеже хубаво би било да се отървем от типичния бг негативизъм, навъсеност, дори злоба. Хареса ми идеята, че разрастващата се у нас коуч индустрия е средство за "примитивизация и инфантилизация на населението", доколкото чалгата и т.нар. съвременен "рап" не са го постигнали вече. И познавам кадри на една уж бивша организация за уж благото на България, които точно в това се преквалифицираха плюс спонсориране на фондации за ***
159
8
 
14
 
! Отговори
Р. Петкова преди 5 години
Също така, автора не прави разлика между наивното инфантилно и налудничево съзнание у някои хора и между напълно реално самосъзнание на вярващи в себе си зрели хора, които знаят какво искат в този живот. Хайде, замислите се, не е ли така?! Има много спортисти, но не всички са шампиони, всички сме хора, но сме различни, не всеки може да постигне целите си и да бъде такъв какъвто иска, именно това е разликата. А затова е нужна мотивация, силата на мисълта да е градивна, позитивна и реалистична.
158
14
 
11
 
! Отговори
Р. Петкова преди 5 години
Статията изкривява идеята за позитивното мислене, личи си, че автора просто прави евтин PR на психолозите, които също нямат много клиенти у нас, защото да посещаваш психолог в България се счита за нещо ненормално. Всички знаете, че хората използват много малка част от мозъка, а тайната на успеха се крие точно в това, да използваш енергията на цялото си същество, мозъка, да имаш мотивация, да имаш цели и желания, към които да се стремиш. Повечето хора живеят безцелно в матрицата, което е факт.
157
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 152:Прав си, пич! Кобурготската кукувица ни довлече Испански грип, както споменаваш, а 3(с)богомът (С. Данаилов) ни натресе човеко с Грипените... Каква грипова-каръщина да чакаме занапред?
156
1
 
16
 
! Отговори
Пухчо Цистерната преди 5 години
Ле-ле тая статия изяде "хлеба" на Юли Тонкин - Нечовека за поне 2(две) "свръх грандиозни масови събития за личностно развитие" с по 1700 участници всяко, разбираш ли... Е сега за какво писа книгите си този "гуру на позитивното мислене" в Бг?
155
1
 
5
 
! Отговори
Antonina преди 5 години
До Нов. A негативното е на хора без комплекси, които много добре знаят какво не е наред и кой е виновен за това. Странното е, че никога това не са те.
154
24
 
10
 
! Отговори
Николина Благоева преди 5 години
Тази статия е много неадекватна...Тези,които са я харесали и споделили са още по-неадекватни и трябва да проверят психичният си статус,както се казва в по-горните мнения.Няма нищо лошо човек да мисли позитивно,ако това ще му помогне да живее по-щастливо и по-пълноценно,но подобни неадекватни екземпляри като споделилите тази статия няма разбира се как да проумеят това,понеже те са са самовлюбени егоисти,които не виждат по-далеч от носа си и нямат реална оценка за себе си.Това са отровните хора:(
153
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още в момента в който някой заговори за позитивно мислене или книги на подобна тематика означава ,че не е намерил ,,дозата,, си или в много случаи преобладава негативното в него .Различни курсове ,Различни тренинги За различна гледна точка ,за твоя собствен живот и околна действителност .Лектора е като нещото от магазина , продава тема, а как ще се удвои зависи от човека
152
5
 
19
 
! Отговори
МАЙМУНИ преди 5 години
Я дайте и малко статистика за психичния статус на нацията (щото аз всеки ден срещам изтрещели навсякъде) и също това, че сме най-големите негативисти в Европа! То всичко това едва ли ще да е от "позитивното мислене". Всъщност позитивизъм ни липсва (сигурно вече е и генетично заложено от робството), затова търпим и си мълчим като ни правят на МАЙМУНИ. Ако не си променим мисленето, от там и действията след 50 години в БГ-то ще останат само психитиатри, полицай и ..опа, роми.
151
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен позитивното мислене, бе идеята, да търсиш доброто и хубаво в живота, въпреки лошите неща, които ти се случват. Да се бориш с тях и да ги превъзмогваш, а не просто да седиш и да чакаш, нещо да ти се случи. Да, критичното мислене е важно, но хората сме същества на емоцията, нека не забравяме. Аз работя като софтуерен разрадотчик, и критичното и логично мислене ми погага в живота, работата и финансите, но без позитивизъм, щях да съм бездушен робот.
150
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз нямам против, нови идеи, които помагат на хората. Но имам против това, че всеки *** превръща яко течение в религия. Имат си семинари, имат си книги, имат си йога инструктури, имат си случайни сбирки.Ами то като религията бе - имта си храмове, имат си светите писания, имат си попове, имат си религьозни празници. Пак същите изпълнения - ритали, та пари, та власт, та още ритуали.
149
11
 
16
 
! Отговори
Радос преди 5 години
Много ви е разхвърлян материала, почти нищо съществено не казвате. Не съм ходила на семинарите и лекциите, които споменавате, но съм гледала Тайната. И Тайната работи. Пробвайте и ще видите! Няма да изброявам безбройните примери от личния ми опит. Просто опитайте, дори само Тайната за паркоместата.
148
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С ТАЗИ СТАТИЯ ВИ СЕ КАЗВА,ЧЕ ВИЕ НЯМАТЕ ПРАВО ДА МИСЛЕТЕ И МЕЧТАЕТЕ,А ТРЯБВА СЛЯПО ДА СЛУШАТЕ И ВЯРВАТЕ НА УПРАНИЦИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ ,КОИТО В 99% НЕ СА БЪЛГАРСКИ ,А ЕВРЕЙСКИ.
147
9
 
14
 
! Отговори
Магъосника преди 5 години
Не пълнете главите на хората с глупости, като пишете за неща, които НЕ РАЗБИРАТЕ! МОЛЯ!!!