Най-страшната съвременна болест: Проповядване на позитивно мислене

Не може да имаме всичко като сме позитивни
1 авг 2017 19:00, Екип на Tialoto.bg
195
Най-страшната съвременна болест: Проповядване на позитивно мислене
Снимка: Pixabay

Ако вярваме, че ще станем богати, ще бъдем такива. Ако искаме да имаме красив, богат, успешен, обичащ и следващ ни партньор, ще имаме такъв. Само да помислим, да поискаме и ще имаме… всичко! И какво е необходимо още за това, ще попитате, ако сте със здрав разум? Ами само да го визуализирате и да сте постояннни в позитивното си мислене, ще ви отговори тутакси гуру на ню-ейдж философията. Сериозно ли? Ако наистина сте подвластни на този "позитивен" порив, значи още сте във фазата на т.нар. магическо мислене, според което силата на мисълта ни може да измени хода на събитията. А всъщност, като краен резултат от него, ние губим връзка с реалността, понякога безвъзвратно.

Един от най-влиятелните ни психиатри – проф. Николай Михайлов, още преди няколко години, определи ясно какво представлява новата вълна лектори и техните последователи и какво е това мислене: "Позитивното мислене е метафизика за домакини", а д-р Пламен Димитров, председател на УС на Дружеството на психолозите предупреди, че проповядваваното позитивно мислене е цяла индустрия, целяща "примитивизация и инфантилизация на населението". Факт, и то изключително горчив, защото е просто ореола на съвременния консуматор – той иска да притежава всичко. И рекламата на "всичко" е създадена заради него, за да е позитивен, за да го иска. Мисли пложително, за да не питаш, за да не мислиш, но пък, за да имаш измамно високо самочувствие, и за да бърбориш безспир за чувствата си. Това е илюзията за лесното решение на всяка тревога. Ами не е за разумни хора.

А ако просто мислим, какво ще се случи? Правилна самооценка и възможност да действаме имайки предвид всички условия и собствени възможности. Ако твърдим, че мислим позитивно, значи не мислим. Давайки определение на начина си на мислене, според онова, което ни се иска, вече излизаме извън здравия разум и нахлуваме в тъмната страна на сладникавото позитивно мислене. Там злото не съществува, то е илюзия, и ако медитираме ще го победим- не оспорвам ползите от медитацията, тя има своят смисъл по друг начин. Но внушението, че трябва да сме просто ведри, бодри и вечно ухилени, е наистина инфантилна. Изведнъж се оказва, че имате проблем – какво правите, хилите ли му се?

Като човешки същества ние изпитваме не само тези чувства, но още гняв, болка, и тази сянка трябва да я признаем и да я приемаме. Познавам мнозина, които посещават тренинги, посветени на позитивното мислене и като в транс повтарят как ние, непросветените, не получаваме онова, което искаме, просто защото не сме се научили да мислим позитивно, извинете – магически. Защото тези курсове наистина вкарват повярвалите им в света на магическото мислене.

Илюзията за всемогъществото ни е унаследена от нашето детство, когато все още не различаваме реалността от фантазията. Малкото дете смята, че "искам" и "мога да го направя" е едно и също. За него светът и собственото "Аз" съставляват едно цяло. Детето още не е в състояние да осъзнае, че контролът се намира извън него, в други хора. То е всемогъщо.

Нашето всемогъщество може да стигне дори до това да вярваме, че нашите мисли могат да причинят вреда на други хора. Повярвайте, ако това беше така, да сме се върнали в Райската градина, и сега да съществуват само Адам и Ева – човечеството ще е унищожено и ще се очаква рестарт. Ние не сме богове, за да творим свят, само със силата на своето желание, мили и позитивни, или по-скоро магьосници. Негативните ни мисли не оказват непосредствено влияние върху света, затова пък ни правят по-уязвими и без вяра в себе си. Изпитваме вина все едно сме били способни да причиним болестта или смъртта на този човек. Не, не сме и не можем, но пък вината ще разболее нас.

Само при магическата логика е достатъчно да си представим, да си въобразим към какво се стремим и Вселената ще нареди условията на случването.

Нашите мисли променят нашите действия, бездействията ни променят нас и ни карат да оглупяваме, дори да стигаме до илюзията, че имаме контрол над света. Никой не заслужава да бъде толкова глупав. Колкото и да ни се иска да вярваме, че можем да влияем на всичко и всички, то не се случва.

Ние мислим и така променяме отношението си към обкръжаващите ни и те ни отвръщат с взаимност.  И само чрез действията си можем да окажем влияние на света. Ако искаме да проведем доброжелателен разговор с някого, ние ще го сторим, защото вече поведението ни е друго, в това няма никакво вълшебство. Така популярните тренинги са не просто магическо сборище, те работят на принципа на лотарията – участвайте, не спирайте, но друг ще спечели, обикновено лектора. Ако си губите времето в това да пращате светла енергия, любов и мир към хората около вас, и търпеливо да чакате да ви се върне взаимност, значи е време да започнете да мислите.

Това е ключът – мислете критично, това не е песимистично. В случая позитивно ще рече да си давате ясна сметка къде сте, с кого сте, защо и какво можете да промените, а не да се правите на магьосници.

Мечтите, фантазиите, ни помагат да се скрием от екзистенциалните си страхове, от страха от смъртта, от загубата на близките ни, в този смисъл магическото мислене ни защитава. Но не толкова от другите, то ни крие от нас самите. А това е опасно.

Още Фройд е забелязал, че има хора, които непрестанно се намират в плен на драматични жизнени сценарии. Живеят така, като че ли ги преследва някаква неумолима съдба. За психолозите в това няма никаква черна магия. Тези хора страдат от "невроза на съдбата" – безсъзнателно чувство за вина ги подтиква да се наказват. Безполезно е да ходят на семинари или врачки, за да премахнат заклинанието. Съдбата ще ги преследва докато не осъзнаят какви желания и постъпки им се струват толкова "престъпни", че предизвикват толкова силно безсъзнателно чувство за вина. Потърсете психолог, не си губете време по тренинги за позитивно мислене.

Истинското такова ще означава да имате реалистино отношение към живота и към своите собствени възможности, трезва оценка за всички варианти за развитие на събитията – и добрите, и лошите. Това е позитивно мислене, защото е дейно, защото не блокира здравата ни мисъл, защото не е наивно, и защото вярата е едно, а сляпото подчинение на лековерни принципи и лесни решения, е друго. Трудно е да се откажем от вярването, че можем да имаме всичко, влияейки на събития и хора, и е още по-трудно да признаем, че животът е пълен с неопределеност, понякога проблеми и тревоги, когато е необходимо да вземем решения, да направим избори и да носим отговорност за своите постъпки. Именно това отношение към живота е позитивно. Не е необходимо да бъдем обнадеждавани от хора, които сами не живеят живота, който проповядват, въпреки реалността и въпреки здравия разум.

Галина Чолакова за Tialoto.bg


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
1
 
8
 
! Отговори
Pixi преди 11 месеца
Статията не говори срещу истинското такова(в което виждаш хубавите неща и планираш развитие, бъдеще, вярваш с надежда, обичаш, мечтаеш)а срещу онова префърцунено, високомерно "позитивно мислене", което се вижда от километри - наивно и неискрено, породено от невежество и дори осъждащо. Че е маска за хора, останали без всякакви оръжия в ръцете си, които обичат да се самозалъгват и да се оправдават с Вселената за неуспехите си и ако може без никакви усилия от тяхна страна, с 1 мисъл всичко да е 6.
165
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Позитивното мислене е ключът към по-добър и пълноценен живот, а това драги ми неграмотнико е доказано отдавна от не един или двама. Смешната ти пропаганда е меко казано излишна, да не кажа вредна. Развивай си глупостите, но не се опитвай да ги насаждаш и се образовай малко преди да ангажираш аудиторията !!! П. С: топлата вода е открита отдавна..
164
2
 
4
 
! Отговори
Gost преди 1 година
Чак пък най-страшната не е. Истината винаги е по средата, понеже хубаво би било да се отървем от типичния бг негативизъм, навъсеност, дори злоба. Хареса ми идеята, че разрастващата се у нас коуч индустрия е средство за "примитивизация и инфантилизация на населението", доколкото чалгата и т.нар. съвременен "рап" не са го постигнали вече. И познавам кадри на една уж бивша организация за уж благото на България, които точно в това се преквалифицираха плюс спонсориране на фондации за ***
163
8
 
11
 
! Отговори
Р. Петкова преди 1 година
Също така, автора не прави разлика между наивното инфантилно и налудничево съзнание у някои хора и между напълно реално самосъзнание на вярващи в себе си зрели хора, които знаят какво искат в този живот. Хайде, замислите се, не е ли така?! Има много спортисти, но не всички са шампиони, всички сме хора, но сме различни, не всеки може да постигне целите си и да бъде такъв какъвто иска, именно това е разликата. А затова е нужна мотивация, силата на мисълта да е градивна, позитивна и реалистична.
162
10
 
7
 
! Отговори
Р. Петкова преди 1 година
Статията изкривява идеята за позитивното мислене, личи си, че автора просто прави евтин PR на психолозите, които също нямат много клиенти у нас, защото да посещаваш психолог в България се счита за нещо ненормално. Всички знаете, че хората използват много малка част от мозъка, а тайната на успеха се крие точно в това, да използваш енергията на цялото си същество, мозъка, да имаш мотивация, да имаш цели и желания, към които да се стремиш. Повечето хора живеят безцелно в матрицата, което е факт.
161
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 152:
Прав си, пич! Кобурготската кукувица ни довлече Испански грип, както споменаваш, а 3(с)богомът (С. Данаилов) ни натресе човеко с Грипените... Каква грипова-каръщина да чакаме занапред?
160
1
 
12
 
! Отговори
Пухчо Цистерната преди 1 година
Ле-ле тая статия изяде "хлеба" на Юли Тонкин - Нечовека за поне 2(две) "свръх грандиозни масови събития за личностно развитие" с по 1700 участници всяко, разбираш ли... Е сега за какво писа книгите си този "гуру на позитивното мислене" в Бг?
159
1
 
3
 
! Отговори
Antonina преди 1 година
До Нов. A негативното е на хора без комплекси, които много добре знаят какво не е наред и кой е виновен за това. Странното е, че никога това не са те.
158
23
 
7
 
! Отговори
Николина Благоева преди 1 година
Тази статия е много неадекватна...Тези,които са я харесали и споделили са още по-неадекватни и трябва да проверят психичният си статус,както се казва в по-горните мнения.Няма нищо лошо човек да мисли позитивно,ако това ще му помогне да живее по-щастливо и по-пълноценно,но подобни неадекватни екземпляри като споделилите тази статия няма разбира се как да проумеят това,понеже те са са самовлюбени егоисти,които не виждат по-далеч от носа си и нямат реална оценка за себе си.Това са отровните хора:(
157
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още в момента в който някой заговори за позитивно мислене или книги на подобна тематика означава ,че не е намерил ,,дозата,, си или в много случаи преобладава негативното в него .

Различни курсове ,
Различни тренинги
За различна гледна точка ,за твоя собствен живот и околна действителност .
Лектора е като нещото от магазина , продава тема, а как ще се удвои зависи от човека
156
5
 
15
 
! Отговори
МАЙМУНИ преди 1 година
Я дайте и малко статистика за психичния статус на нацията (щото аз всеки ден срещам изтрещели навсякъде) и също това, че сме най-големите негативисти в Европа! То всичко това едва ли ще да е от "позитивното мислене". Всъщност позитивизъм ни липсва (сигурно вече е и генетично заложено от робството), затова търпим и си мълчим като ни правят на МАЙМУНИ. Ако не си променим мисленето, от там и действията след 50 години в БГ-то ще останат само психитиатри, полицай и ..опа, роми.
155
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен позитивното мислене, бе идеята, да търсиш доброто и хубаво в живота, въпреки лошите неща, които ти се случват. Да се бориш с тях и да ги превъзмогваш, а не просто да седиш и да чакаш, нещо да ти се случи.
Да, критичното мислене е важно, но хората сме същества на емоцията, нека не забравяме. Аз работя като софтуерен разрадотчик, и критичното и логично мислене ми погага в живота, работата и финансите, но без позитивизъм, щях да съм бездушен робот.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз нямам против, нови идеи, които помагат на хората. Но имам против това, че всеки *** превръща яко течение в религия. Имат си семинари, имат си книги, имат си йога инструктури, имат си случайни сбирки.
Ами то като религията бе - имта си храмове, имат си светите писания, имат си попове, имат си религьозни празници. Пак същите изпълнения - ритали, та пари, та власт, та още ритуали.
153
10
 
16
 
! Отговори
Радос преди 1 година
Много ви е разхвърлян материала, почти нищо съществено не казвате. Не съм ходила на семинарите и лекциите, които споменавате, но съм гледала Тайната. И Тайната работи. Пробвайте и ще видите! Няма да изброявам безбройните примери от личния ми опит. Просто опитайте, дори само Тайната за паркоместата.
152
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С ТАЗИ СТАТИЯ ВИ СЕ КАЗВА,ЧЕ ВИЕ НЯМАТЕ ПРАВО ДА МИСЛЕТЕ И МЕЧТАЕТЕ,А ТРЯБВА СЛЯПО ДА СЛУШАТЕ И ВЯРВАТЕ НА УПРАНИЦИТЕ И ПРОДАЖНИТЕ МЕДИИ ,КОИТО В 99% НЕ СА БЪЛГАРСКИ ,А ЕВРЕЙСКИ.
151
9
 
13
 
! Отговори
Магъосника преди 1 година
Не пълнете главите на хората с глупости, като пишете за неща, които НЕ РАЗБИРАТЕ! МОЛЯ!!!
150
9
 
9
 
! Отговори
Магъосника преди 1 година
И последно (понеже не смятам да ви отделям повече от времето си) искам да кажа, че светът, в който живеем (планетата Земя) има определени закони и се развива по определени правила. Може би (не съм сигурен) всички са чували за гравитацията, електричеството, а вече почти всеки има и смартфон. Има една много интересна научка (физика), която обяснява част от тези закони и явления. Това, че вие не ги разбирате и осъзнавате не означава, че те не съществуват!!!!!
149
10
 
12
 
! Отговори
Магъосника преди 1 година
Трето, не знам дали осъзнавате, но с позицията си на журналист, "нещата", които пишете достигат до определен кръг от хора, и дори и да не вярвате, по този начин вие оказвате влияние на тези хора! Хубаво е да се отнасяте по-отговорно към работата си.
'
148
10
 
7
 
! Отговори
Магъосника преди 1 година
Второ, хубаво е човек, когато подготвя статия, проект или каквото и да било, поне малко да се подготви, да потърси информация, да почете. Едва ли някога човечеството и имало по-голям и свободен достъп до информация, както всички ние имаме днес. От написаното по-горе мога само да си направя извода за липсата на каквато и да е подготовка, което просто не е сериозно! Особено за тази тема! Аз лично използвам един много хубав сайт, който силно препоръчвам - google !!!
147
10
 
18
 
! Отговори
Магъосника преди 1 година
Не знам от къде да започна!

Първо искам да кажа, че това е може би най-глупавата статия, която някога съм чел! Честно казано, дори не успях да я дочета, защото се изгубих във великите разсъждения! Явно ние "магъосниците" сме прости и наивни хора. Какво да се прави, трябва да има и такива :)