Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята

Само три епизода, а продукцията вече има оценка 9,6
23 май 2019 16:00, Нели Христова
172
Сериалът "Чернобил" надви GoT с най-високия рейтинг в историята
Снимка: HBO

С вкус на метал в устата, с чувството, че въздуха, който дишаш те убива – така те кара да се чувстваш всеки епизод на минисериала „Чернобил“. Не напразно, само след три от петте предвидени епизода, продукцията успя да надмине по успех Planet Earth II и Breaking bad, отбелязвайки феноменалната оценка от 9,6 в IMDB. Така, той се превърна в най-добре оценената продукция в историята на телевизията.  Planet Earth II остава втора с 9,5, а  Breaking bad, както и Game of Thrones са на пето и шесто място с оценка 9,4.

“Чернобил“ е унищожително добър и ключовата дума тук е "унищожително“. Децата, които си играят под пепелта на горящата централа, вината, която Борис Шчербина (Стелън Скасгард) изпитва, когато разбира, че праща мъже на сигурна смърт, уплахата в очите на пожарникарите, тъмнината, която обгръща тримата герои Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко, докато спасяват милиони, жертвайки животите си в сърцето на централата, багерът, който хвърля пръст върху оловните ковчези. Всяка една сцена въздейства на зрителя по дълбок и емоционален начин.

Сериалът разказва не само за фрапиращата мрежа от лъжи, която правителството разпространява сред народа, а и съседните си държави, относно това, което се случва в Чернобил, но и историята на забравените герои, благодарение на които водите на Днепър, както и на Черно море и почвата в цяла Европа, остават чисти.

Сценаристът Крейг Мейцин и режисьорът Йохан Ренк се стараят максимално да разкажат истинската история на загиналите в "Чернобил“. Те и екипът им се обединяват около идеята, че ако се налага да променят нещо в историята, то е за да могат да разкажат останалата, по-важна част, напълно достоверно. Такъв е образът на Уляна Хомюк (Емили Уотсън) – ядрен физик, който помага на другия главен герой и благодарение на който истинската история е разказана - Валери Легасов (Джаред Харис).

Легасов е мъжът, който в своите дневници разказва всичко, което са видели очите му и са чули ушите му. Две години след трагедията, на същия ден, той се самоубива, знаейки, че в тялото му има толкова радиация, че едва ли ще оцелее.

Докато Легасов и Шчербина се лутат между Чернобил и Кремъл, където обсъждат всяко свое действие с Горбачов, трагедията е разказана и през очите на пожарникаря Василий и съпругата му Людмила. И двамата са реално съществуващи хора. Само малка част от историята им е променена, но трагичния край, в който Людмила държи чифт обувки над оловния ковчег на съпруга си всъщност е истина – реалният Василий е погребан с дрехите си, но без обувките, тъй като краката му били прекалено подути.

За снимките продукцията успява да затвори ядрената електроцентрала в Литва за няколко седмици и използва град, който изключително много прилича на засегнатия Припят. Още в първите епизоди се чуват истинските записи, получени на номера за спешна помощ, че централата гори, както и съобщението „Внимание, внимание...“, което е предупреждавало жителите на Припят да напуснат града си "временно".

Навярно всеки си е задал въпроса, защо вместо на руски, дори Горбачов говори на английски – това също е осъзнато решение на екипа, който е искал да направи историята още по-достъпна, дори и за не толкова запознатия с нея свят.

“Чернобил“ кара Game Of Thrones да изглежда като комедия – ще ви се наложи да си припомняте, че трябва да отпускате стегнатите си рамене и да затваряте зяпналата си челюст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
18
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Страхотен филм. И страшен. Истински. Моите спомени? Учех тогава в Техникум С.М.Киров. На 1 Май ***.ите ни накараха в най големия дъжд с огромните знамена и по ризки да минем два пъти за масовост пред трибуната на мавзолея. От където някакви чучела махаха. Защото по късно разбрахме, че правешкия мръс.ник и ЦК се бяха изпокрили. Никога да не намерят мир. Престъпниците не бяха само в Украйна и Русия. И тук ги имаше.
76
0
 
3
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До Додо:Не ти ли хрумва, че актьорите са американци и е говорят руски. Опитът им да го правят би направил трагедията комична. Не мисля, че езикът е от значение. Или казано просто във филма за Борис първи, Византийците говорят на български, а във Време разделно, еничарите говорят родния ти език, а не турски.
75
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помня че през Май 1986 черешата на двора бе отрупана. Нашите ми казваха, че трябва задължително да ги мия понеже имало радиация. Но какво е значела думата радиация за едно дете в първи клас ...
74
10
 
5
 
! Отговори
Троле Евреиски преди 4 години
До Анонимен"Благодарим на съветите за многократното увеличаване на раковите заболявания"за това ще благодариш за Американските си господари за 10 000 снаряда с обеднен уран който изстреляха по Сърбия в защита на ислама
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарим на съветите за многократното увеличаване на раковите заболявания у нас. Благодарение на тяхното мълчание и бездействие ние днес умираме геоично в най-бедната държава в Европа
72
4
 
3
 
! Отговори
Троле Евреиски преди 4 години
До vladyа "аварията" във Фукушима на какво се дължи !?
71
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Причината е в конструктивни недостатъци на реактора, които дори не са били описани в регламента за експлоатация - положителен температурен коефициент на мощността особено при малка мощност, недомислена защита, която увеличава мощността на реактора при определени условия. Опитът на персонала да изведе реактора от т.н. йодна яма е сериозна грешка, но не е нарушение на регламента а и при нормална конструкция на реактора би довела само до аварийно изключване и седмица-две престой.
70
6
 
4
 
! Отговори
Троле Евреиски преди 4 години
До Олегмезкия предател Горбачов е ЧИСТ Украински евреингадината е вербувана от западните служби още през 90' години когато Горбачов започва кариера като еко активист Взрива в Чернобил е нарочен и става в резултат на провеждани там "изпитания" на сигурността пряко одобрени от евреина Горбачов !!!
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на промените когато започнаха да дават информация за Чернобил бях още дете, но ме побиваха тръпки от това което четях или гледах. Сега, опитвайки се да се поставя на мястото на ликвидаторите, при целия ми страх от радиацията и това което може да направи с тялото ми, не знам дали бих бил способен на техния героизъм. Това ме кара да изпитвам истинско възхищение от делото на тези хора. Единственото което ми идва на ум да кажа е, Благодаря!
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен33 години след трагедията в Чернобил, не се знае какво се е случило !!!ПОЗОРНЕЗНАЙКО-ЦЪР ВУЛКО
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
33 години след трагедията в Чернобил, не се знае какво се е случило !!!ПОЗОР
66
12
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 4 години
Дразни ме това, че говорят на английски. Някак неуважително е и въпреки, че сериалът е брилянтен, наистина това е като катран в каца с мед. Да бяха го направили с английски субтитри. Странно е хора с руски имена, в ситуация, развиваща се в СССР да говорят на английски.
65
3
 
3
 
! Отговори
Чичо сам преди 4 години
Защо путинистите не направят такъв филм?" Защото ти си ***. има филми
64
2
 
20
 
! Отговори
anon преди 4 години
сериала е фантастичен и много точно е уловил мисловния процес на съветския/ руския лидер. нищо не се е променило в това отношение от тогава. а аз бях тогава тийнейджър и помня как никой нищо не ни каза със седмици докато "гласът на америка" и "свободна европа" не ни казаха всъщност какво се е случило... а ходихме да манифестираме и ядяхме марули и друго продукти които първи стават радиоактивни... никой не може да ме убеди, че братушките не са си останали същите неебаващи животни като едно време.
63
1
 
16
 
! Отговори
дам преди 4 години
А тогава комунистите са ни карали да ходим на манифестация Дано никога не се повтаря такава трагедия
62
0
 
3
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До Анонимен 63Много ми харесва мнението ти!
61
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фимът показва безхаберието на партийните апаратчици за които вече знаех, но филма ме запозна и с онези герои за които не бях чувал до сега! Респект и поклон!
60
0
 
6
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До Да,Всеки реактор с Уран 235 произвежда плутоний. В Козлодуй също. Както при всяко дишане се произвежда CO2. Пратих ти линкове и не четеш. Да кажеш, че ракторите са едни и същи е същото като да кажеш, че няма разлика между бензинов двигател (Чернобил, защото може да се взриви) и дизелов двигател (Козлодуй, защото може само да се запали).
59
1
 
11
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До ЧернобилНито е украинец Горбачове (роден е в РСФСР и живее в Русия, освен това си пада путинист или поне не му е опозиция), нито е гръмнат реактора нарочно, защото механизмът му е описан от хората преди да отидат на онзи свят, нито някой който е гледал филма ще изкаже такова твърдение, като се има предвид, че без малко не се предизвиква ядрена авария включваща взривяване на всички блокове и разрушаване на Киев.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10x to последният сезон got е трети, иначе щеша да е Но.1