Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си

Какво е истината и какво не в едноименния сериал според очевидец на инцидента
13 юни 2019 09:15, Нели Христова
151
Очевидецът Бреус: Видях разрушения реактор на "Чернобил" с очите си
Снимка: BBC

Часове след избухването на "Чернобил" Алексей Бреус влиза в контролната зала на реактор 4. Като член на екипа на ядрената електроцентрала от 1982 година, той станал свидетел на последствията, които инцидентът предизвикал на сутринта на 26 април 1986 година.

Кое е истина и кое лъжа от едноименния сериал, който плени сърцата на толкова много зрители? Украинецът е един от малкото, които може да отговори на този въпрос...

"Не вярвах, че ще ни повикат там. Реакторът беше толкова повреден, че нямаше какво да направим", казва Бреус пред BBC. Начинът, по който сериала показва първите часове след избухването на "Чернобил" е достоверен, по думите на Алексей. Но има и някои детайли, които са измислица.

"Катастрофата бе изобразена по един мощен начин, като глобален проблем, който поглъща огромен брой хора. Настроенията, емоциите, както на персонала, така и на властите, бяха изобразени съвсем реалистично. Но някои технологични аспекти имат несъответствия, които не са лъжи, а просто фикция", обяснява Бреус.

Той не е съгласен и с начина, по който са изобразени неговите колеги. "Сякаш бяха злодеи, каквито не са", категоричен е той. Съгласен е, че Дятлов е плашел работниците в електроцентралата, създавал е напреженеие, но "винаги е бил пълен професионалист".

Алексей не може да оспори обаче, че начинът, по който е изобразено влиянието на радиацията върху хората, е бил реалистично предаден. След експлозията той лично разговаря с Акимов и Топтунов, които се появяват в сериала "Чернобил".

"Те не изглеждаха добре. Личеше си, че са болни. Бяха много бледи, а Топтунов направо беше станал бял". Двамата умират две седмици по-късно в болница в Москва. Много от колегите на Бреус също са там.

"Тези, които имаха светло-червен отенък на кожата също умряха", казва той. Когато приключва смяната си, кожата му е кафеникава, сякаш има тен, но местата, които не са били покрити с дрехи - лице, ръце, врат, са почервенели.

Василий Игнатенко е един от първите пожарникари, които отиват да гасят огъня в "Чернобил". Той и колегите му от Припят не знаят нищо за радиацията и умират на 13 май от лъчева болест. Тази част от сериала е до някъде вярна. 

"Видях колко повреден е реактора, но нито огън, нито пушек излизаше от там", казва Бреус. Пожарникарите обаче продължават да заливат мястото с вода, ала тя навярно се е изпарила преди да достигне реактора. Друг достоверен, но не напълно момент, е саможертвата на тримата мъже - по думите на Алексей, лицата им не били напълно покрити, за да могат да си говорят. Награда така и не им е предлагана, а и никой не е ръкопляскал, след като са излезли на повърхността - все пак това била работата им. Миньорите, които трябвало да изкопаят тунел под реактора пък наистина се съблекли, но не напълно, както е показано в сериала. Според Бреус, тяхната роля дори не била толкова важна за спасяването на Европа.

Бреус твърди, че сериалът е показал добре това, което винаги е било проблем на СССР - ненужната тайнственост в моменти на криза. Но не отрича, че има и някой стереотипи, като големи чаши водка и КГБ, което дебне отвсякъде. Ала той е щастлив, че сериалът е предизвикал такъв голям интерес, тъй като човечеството трябва да се учи от грешките си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
7
 
! Отговори
До 61 преди 4 години
което се случва в Чернобил е че сесерците, правят тест за безопастност при който се изключват охлаждащите помпи на 4-ти енергоблок и по протокол трябва да се включат резервните помпи. Въпроса е че поради комбинация от човешка грешка, ниска технология и конструктивни грешки, след изключване на основните охлаждащи помпи, резервните помпи се включени със забавяне, в този период реактора преграва, разтапя се, вода в енергоблока се превръща в пара и той гръмва под налягане.
75
7
 
7
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Политбюро л.апа хапчета с калиев йодид и след това гори дрехите и се мие, а любимият народ, собственик на държавата марширува по плочките, и яде зеленчука от градината... Нали тезата е, че не е имало нищо ***... То и АЕЦ Ленин лееекичко е гръмнал само, не наистина, а просто ей така съвсем малко... Давайте с минусите сега хахаах
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Залп от статииДа няма статии, а?тайна да пазим.Топ секретно.Само да викаме ура и да пляскаме.Това ли искаш?
73
10
 
7
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Цъкайте минуси - това ще неглижира писаното и ще заличи историята и фактите... Дървени глави. СДС били измислили радиацията... Ако не вие, майките и бащите ви са нагъвали радиоактивни марули и са тропали на радиационния площад на 1ви май. А и то такова нещо като радиация няма - нито се вижда, нито може да го пипнеш, нито да го откраднеш...
72
3
 
9
 
! Отговори
Чикън преди 4 години
До "Има сателитни снимки и доста информация по този въпрос"Да и аз гледах такива. Облакът минава над България на 1-ви срещу втори май вечерта.Така, че нищо ви е нямало на тая прочута безсмислена манифестация. Колкото и да ви се иска. Само в Украйна и Беларус имат право да се възмущават от радиация на нея.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тая манифестация на 1 май! Цялото Политбюро на БКП беше на трубината на мавзолея, ако имаше нещо опасно въобще нямаше да са там!
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПравославенЩо не си пиете хаповете вие не мога да разбера?
69
7
 
9
 
! Отговори
Gorskio преди 4 години
Изобщо не е минал облака покрай нас нали... Затова ръководните другари внасяха храна от братска африка и си я ядяха сами, а на народонаселението казваха - яжте салати и череши, няма страшно! Дет се вика може и да не ги миете даже - екологично чисти... И соц. троловете сега са същите демагози като предшествениците си - казват на черното-> бяло без никакъв срам и свян. Даже не и за пари - властта опиянява ***.лоумниците! Дай на *** власт и му гледай сеира... Само че по соца си беше страшно...
68
4
 
10
 
! Отговори
Залп от статии преди 4 години
Поредната статия за Чернобил. Всеки ден поне по една, а и предните си стоят. Кой дирижира тази кампания?
67
11
 
7
 
! Отговори
Очевидец преди 4 години
Няма какво толкова да се драматизира тази авария. Да имало е проблем, но реално западната преса и западните тайни служби раздухаха този балон за да очернят СССР и комунизма. Но мащабите на случилото се са били къде къде по-малки и безобидни. Не трябва да се хващаме на всяка западна лъжа, а трябва да браним нашите освободители от Русия.
66
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Радиационният облак от Чернобил въобще не е минал над България."Има сателитни снимки и доста информация по този въпрос. През първите два дни, радиоактивната пепел е отнесена към Северна Европа, но след това се насочва към България и на 30 април 1986 над цялата ни страна вали радиоактивен дъдж - за това мога да свидетелствам. На 1 май също вали и заразява манифестиращите в цялата страна - това също го знам от първо лице. През август 1986 лежах в болницата тъй като радиацията засегна ставите
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 60Ти навярно си участвал във войната щом знаеш кое точно в руските филми е лъжа и измислица.
64
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Експлозията в АЕЦ Ленин се равнява на 200 ядрени бомби, каквито са хвърлени на Хирошима. В Западна Европа информация за катастрофални инцидент беше съобщена същия ден, докато у нас беше оповестена 6 дни по-късно след манифестацията на 1 май
63
6
 
6
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Чернобил може би е бил терористичен акт организиран от НАТО, ЦРУ и Сорос. Защо всички винят Русия и Путин за тази авария, но никой не се замисля над това че реално Гейропа и САЩ имаха най-голяма изгода от този взрив - за да компрометират Русия и руската атомна индустрия.
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНДо 61Не знам откъде черпиш знания. Как според теб спират за ремонт и после пущат реакторите на АЕЦ Козлодуй? И как им сменят горивото, може би на ход?
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЕЦ Чернобил се е взривил и е унищожил цялата държава на съветите. Поне така твърди Горби
60
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радиационният облак от Чернобил въобще не е минал над България.Пътят му е през Естония към Скандинавието.Митът за радиационния Първомайски дъжд на манифестацията го измислиха СДС.
59
13
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЧЕРНОБИЛ ГРЪМВА СЛЕД КАТО ОТ МОСКВА ДАВАТ ЗАПОВЕД ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧЕН КАТО ВИД УЧЕНИЕ !!ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ СПРЕШ ЛИ РЕАКТОРА ЗАПОЧВА НЯКАКЪВ ПРОЦЕС КОЙТО Е НЕОБРАТИМ И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПУСНЕ НАНОВО ! ЖИВА ТРАГЕДИЯ!------ГЛУПОСТТА НА СССР УПРАВНИЦИТЕ В МОСКВА СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ОТГОВОРНИ ЗА ТОЗИ ИНЦИДЕНТ!
58
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сериала не съм го гледал, но пък затова съм гледал много съветски филми за войната 1941-45г. , които са пълни с лъжи и измислици
57
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 50"Крим в пламъци."Много точно заглавие си измислил за новия филм. Те точно така освобождават окупираните територии. Ами поробеното кримско население, което държат в подчинение с автомат, опрян в главата? За него забрави ли?

Спонсорирани публикации