Сезонът на ягодите вече е тук и е време да разберем как точно да съхраняваме любимите си червени сочни плодове – ягодите, така че да не се развалят бързо и да ни доставят всичките си витамини и минерали, от които имаме нужда.
Ягодите са нетраен плод, който се разваля още по-бързо, ако не се отнасяме правилно към него. Ето няколко съвета за това как да миете и как да съхранявате ягодите правилно, за да не се развалят преждевременно.
Мийте ягодите непосредствено преди консумация
Ако правите грешката да миете ягодите след като ги купите от магазина, а след това ги слагате в хладилника, не се учудвайте, ако след няколко часа са развалени до една. Ягодите поемат водата много бързо и лесно чрез порестата си структура. Те буквално я „пият“ през миниатюрните си трапчинки, осеяни из цялата им повърхност. Водата повишава влагата на ягодите, които и без това имат висока влажност. Това създава условия за гниене и бързо разваляне. Затова мийте ягодите непосредствено преди да ги ядете, буквално няколко минути преди това.
Съхранение
Що се отнася до съхранението на ягодите, те могат да останат пресни, сочни и вкусни в рамките на няколко дни, ако бъдат правилно складирани.
Първото най-важно правило е по никакъв начин да не отстранявате зелените дръжки и стъбла на плода. Ако го направите, ягодите ще се развалят за няколко часа или в рамките на ден.
Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.