Агресивни крале на мрака превзеха страната на незалязващото слънце

Истинска демонска музикална битка се развихри на фестивала Роскилде в Дания - страната, в която денят и рокът са господарите в момента
3 юли 2006 09:52,
Агресивни крале на мрака превзеха страната на незалязващото слънце
Deftones докараха мрачни рок и нео метъл трепети в Дания. Снимка: Rоckphoto
Александър Иванов и Кирил Христов, специални агенти на Dnes.bg в Роскилде, Дания

Истинска демонска музикална битка се развихри в съботния ден на фестивала Роскилде 2006 в Дания - страната, в която сега слънцето се скрива едва за два-три часа на денонощие.

Феновете на рок и алтернативната музика изпаднаха в екстаз от програмата за почивния ден, която изобилстваше от разтърсващи и агресивни рок забивки.

Първи крак повлякоха американците от Deftones, които се появиха точно в 17.00 часа под парещите лъчи на необикновено горещото скандинавско слънце на гигантската Ориндж Арина без никакви специални помпозности. Просто фронтменът Чино Морено излезе на сцената, взе си китарата, каза едно скромно :”Здравейте”, и заби заедно с останалите момчета едно чисто ново парче от предстоящия албум на бандата.
 
Оттам нататък обаче групата, която тръгна на фестивали имено от Роскилде и го посещава вече за четвърти път, представи абсолютно класически сетлист, преливащ през меланхолия и агресия, от шумовата мъгла на крясъците на Чино до красивите уникални мелодии, което е и запазена марка на групата.

Обшо взето Deftones върнаха феновете си години назад, което беше и най-добрият подарък за всички 40 000 души пред Ориндж Арина. Красив и логичен завършек на целия лайв беше кавърът на The Cure „ If only tonight we could sleep”.
 
Малко след Deftones, докато английските футболисти си тръгваха с наведени глави от Германия, култовите британски господари на психоделичния рок, смесен с денс музика, Primal Scream, начело с лидера си Боби Гилеспи, раздраха въздуха. Отново около 40 000 души дивяха с мощен анархичен, експериментален, студен и циничен рок... и то за четвърти път от първото участие на Primal Scream на Роскилде от 1992 г.
 
Въпреки че много от оригиналите на песните от по-старите им албуми са с доста електронно звучене, този път групата се придържаше към истинския рокендрол звук, което бе усетено най-вече в класиките „Swastika Eyes” и “Kowalski”.
 
След тях бе логично падането на нощта да бъде озвучено с подходящ саундтрак и какво по-добро от това музиката да е на съвременните крале на мрака. Да без съмнение Tool – господарите на мрачния метъл, идващи от предградията на Лос Анджелис.
 
Това е и една от групите, които могат да задържат над 50 000 души пред огромна, но едва осветена сцена, където лидерът на групата се вижда като точка и то за по-наблюдателните.

Нито един член от бандата не беше осветен от прожектор и нито една видеостена не показваше това, което се случва на сцената. Само анимационни 3D визии със запазената марка Tool.

Мейнърд Дж. Кийнън бе в добро настроение и дори проговори на публиката между песните, което си е истинска рядкост.

Електронно-изкривен, бавен и мрачен глас, при пълен мрак на сцената, разбира се. Скромно няколко думи... не повече от 10. Всичко приличаше на огромно шаманско заклинание със десетки хиляди последователи изпаднали в транс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание