Нова сръбска държава събра 150 000 свои граждани

Разбира се, става дума за най-големия балкански музикален фестивал EXIT 06, който тази година бе окрит от The Cardigans и новите супер звезди Franz Ferdinant
8 юли 2006 17:20,
Нова сръбска държава събра 150 000 свои граждани
Изпълнението на The Cardigans подготви феновете за 4-дневна незабравима музикална емоция. Снимки: Dnes.bg

State of Exit”, както е известна Петровардинската крепост в Нови Сад в периода 6-9 юли, събра около 150 000 свои „граждани” да изживеят незабравими 4 дни между нейните стени. Разбира се, става дума за най-големия балкански музикален фестивал EXIT 06, който се провежда и тази година в западната ни съседка, на едва 70 километра от Белград.

Организаторите обичат да казват, че това е единствената държава в рамките на бивша Югославия, която не е нарисувала границите си с кръв и възникнал като инициатива за свалянето на бившия сръбски президент Слободан Милошевич. Сред 30-те хиляди гости на първия ден на фестивалът бяха и около 100 българи, както и много хора от Словения, Хърватска, Македония, Босна, Черна Гора, Великобритания и Германия.

Самото официално откриване на фестивала беше с участието на The Cardigans и новите супер звезди Franz Ferdinant.

За разлика от участието им в Роскилде, където свириха на огромната Ориндж Арина пред повече от 50 000 души, британците останаха наистина очаровани от гостоприемството на балканската публика и сякаш доказаха сами на себе си, че заглавието на последния им албум („You could have it so much better“) не е случайно.

Макар да свириха пред „скромните” 15 хиляди, момчетата от групата изнесоха напълно различно шоу от това в Дания. Още след появата на сцената британците разбраха, че Източна Европа е нещо много различно като манталитет и разбиране, за разлика от публиката на запад. Още след първата песен фронтменът Алекс Капранос се обръщаше към феновете си във всяка една пауза с думите „Хвала” и „Благодаря ви, добри хора в Сърбия”. Публиката оказа наистина зашеметяващо влияние върху музикантите, които свириха много по ентусиазирано от шоуто в Росклиде. Веднага след концерта сцената бе окъпана в 15-минутна заря преди качването на легендарните The Cult.

Останалите музиканти, които се изявиха в първия ден бяха имена като Ерик Придс, Дейв Кларк, Сюзан Вега, като в четвъртък всички българи очакват с нетърпение Теодосий Спасов, който свири на една сцена с Влатко Стефановски.

Девет са големите сцени на фестивала, на които се качват различни изпълнители, макар че заедно с кафенетата и малките чилаут клубове из цялата крепост атракционите са над 32.

Около 29 евро струва билетът за всеки следващ ден от фестивала, като участие имат още Morrissey, Scissor Sisters, Pet Shop Boys, Billy Idol, HIM, David Guetta, Junior Jack & Kid Crème, Jeff Mills, Junkie XL, Dog Eat Dog, както и българите от Awake.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание