Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"

Трите млади жени не се признаха за виновни, но се извиниха на вярващите
Обновена: 30 юли 2012 15:02 | 30 юли 2012 14:35, Елка Василева
232
Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"
Толоконникова, Самуцевич и Альохина в съдебната зала. Снимка: Reuters

Трите млади жени от руската пънк рок група "Pussy Riot" днес се изправят пред съда и може да влязат за седем години в затвора за дреболия. Владимир Путин би трябвало да даде свобода на съдебната система да наказва истинското беззаконние и корупция, пише днес в. "Вашингтон пост".

На 21 февруари в Москва пет момичета, облечени в ярко светещи дрехи, застанаха пред олтара на най-големия московски катедрален храм "Христос Спасител" и изпяха, акомпанирайки си с китари, "пънк молитвата" "Богородице, изгони Путин!".

"Изявата" им продължи 30 секунди, преди да ги изхвърлят оттам, но в интернет се появи видео с музиката и още "солени" куплети. През март три от момичетата бяха задържани и оттогава са в ареста. Съвсем наскоро задържането им беше удължено с шест месеца. Обвинени са в хулиганство, но всъщност става дума за нещо много повече.

Арестуването на "Pussy Riot" може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание. Две от тях имат деца, припомня вестникът.

Около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си. В подписката се включиха още 42 000 души.

В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: "Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконието в правосъдието".

Като благодарят за обществената подкрепа, те признават, че бруталността и примитивността на опонентите им остава и досега неразбираема за тях.

В Хамовническия съд в Москва, където се състоя процесът срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, днес започна делото срещу трите момичета от "Pussy Riot". При пристигането на младите жени, които бяха въведени в съда през страничен вход с белезници на ръцете и привързани към полицейска служителка, поддръжниците им скандираха "Момичета, с вас сме!" и "Победа!", съобщава Ройтерс.

Момичетата се усмихваха зад стъклената преграда, както се вижда на кадрите, качени в интернет от съда, в който днес се излагат първите законови аргументи по делото, отбелязва Франс прес.

Още по темата

Трите млади жени не се признаха за виновни за хулиганство в храма „Христо Спасител“, но се извиниха на вярващите, които са обидили с пънк изпълнението си.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано днес в британския в. "Таймс", откъси от което бяха излъчени от руската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: съдРусияPussy Riot
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
45
 
! Отговори
fen преди 11 години
Чули и ведели че мадона и лейди гага си правят каквото си искат и те решили че могат същото,да ама не първите си правят сметката много добре къде и кога и с какво, а тези к-у-р-в-е-н-ц-а да лапат бахура за гаврата.
15
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
впрочем, клипът им е монтаж! те са влезли в църквата, поскачали са отпред напълно безмълвно и са си отишли. при монтажа е добавен звук и много ясно се вижда, че китаристите свирят в друго помещение, не в църквата.за жалост, в тубата няма запис на предната им изцепка - как три абсолютно голи двойки се съвокупляват на задна прашка в една от залите на един московски музей ;))
14
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не забравяме, че пънка е английска простотия. Там са я измислили. Просто не знам колко трябва да си примитивен, че да харесваш тази шитня.
13
16
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Сибир за дълго!
12
17
 
52
 
! Отговори
ЗА 13 преди 11 години
ЩОМ ЗА ТЕБ ОСКВЕРНЯВАНЕТО НА ЦЪРКВИ Е ПРАВДА, ЗНАЧИ СИ НЕНОРМАЛЕН.
11
21
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ГИ ПРАТЯТ В СИБИР ДА РАБОТЯТ ЗА ДЪРЖАВАТА ВМЕСТО ДА ПРАВЯТ ПРОСТОТИИ.
10
20
 
41
 
! Отговори
овчици преди 11 години
Да споменавам ли колко са жалки хора, оплакващи се от безобразията в собствената си страна, но нямащи смелостта дори само да подкрепят тези, борещи се за правда в тяхната, или ще се досетите сами ако напънете малко закърнелите си мозъчета?
9
16
 
56
 
! Отговори
Кой ли му пука. преди 11 години
Пичове, не се косете!!! Някоя агентура, подобно на нашето 'Отровено общество' плаща за тези 'демократични' циркове. Вече и на бебетата им е ясно, че Путин не им отърва на западните бокл..ци и се чудят какви простотии да направят за да го злепоставят!!!
8
20
 
57
 
! Отговори
за 9 преди 11 години
Глупости. Русия е вечна. И ние българите обичаме Русия!
7
24
 
47
 
! Отговори
а преди 11 години
Класическа "демокрация" по руски с вековни традиции.
6
15
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в Англия и в Русия пънковете са си убитаци. Навсякъде ги арестува полицията и ги съдят за едни и същи простотии.
5
17
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пънкари, чалгари - все деградета.
4
15
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ги пратят при Богородица да се извинят на нея.
3
28
 
45
 
! Отговори
Киркорчо преди 11 години
Свобода на нови руски революционерки. Господе пази нас от Путин!
2
21
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маргиналите, представители на деградиращи субкултури не бива да се толерират. Пънкарите никъде не са читави хора, цялата им "философия" води до морален, интелектуален и духовен упадък.
1
27
 
59
 
! Отговори
Фалшиви дивиденти преди 11 години
Пънкарките се сетили, че имат деца! А това, че се гаврят със символите на Русия - православие, държавност, президент? Да изкарат по две години лек режим, да шият валенки, пък ще преосмислят ценностите.... А сега ще ги изкарат революционерки...