Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"

Трите млади жени не се признаха за виновни, но се извиниха на вярващите
Обновена: 30 юли 2012 15:02 | 30 юли 2012 14:35, Елка Василева
232
Процесът срещу "Pussy Riot" заради "Богородице, изгони Путин!"
Толоконникова, Самуцевич и Альохина в съдебната зала. Снимка: Reuters

Трите млади жени от руската пънк рок група "Pussy Riot" днес се изправят пред съда и може да влязат за седем години в затвора за дреболия. Владимир Путин би трябвало да даде свобода на съдебната система да наказва истинското беззаконние и корупция, пише днес в. "Вашингтон пост".

На 21 февруари в Москва пет момичета, облечени в ярко светещи дрехи, застанаха пред олтара на най-големия московски катедрален храм "Христос Спасител" и изпяха, акомпанирайки си с китари, "пънк молитвата" "Богородице, изгони Путин!".

"Изявата" им продължи 30 секунди, преди да ги изхвърлят оттам, но в интернет се появи видео с музиката и още "солени" куплети. През март три от момичетата бяха задържани и оттогава са в ареста. Съвсем наскоро задържането им беше удължено с шест месеца. Обвинени са в хулиганство, но всъщност става дума за нещо много повече.

Арестуването на "Pussy Riot" може да се тълкува единствено като опит 23-годишната Надежда Толоконникова, 24-годишната Мария Альохина и 29-годишната Екатерина Самуцевич да бъдат използвани за назидание. Две от тях имат деца, припомня вестникът.

Около 200 видни личности от руските културни и интелектуални среди подписаха писмо до властите, в което изразиха възмущението си. В подписката се включиха още 42 000 души.

В обръщение до приятелите и поддръжниците си, написано на ръка в ареста миналата седмица, момичетата заявиха: "Искаме да подчертаем, че не подкрепяме насилието, не таим омраза към никого, смехът ни в определен смисъл е смях през сълзи, а сарказмът - реакция на беззаконието в правосъдието".

Като благодарят за обществената подкрепа, те признават, че бруталността и примитивността на опонентите им остава и досега неразбираема за тях.

В Хамовническия съд в Москва, където се състоя процесът срещу бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, днес започна делото срещу трите момичета от "Pussy Riot". При пристигането на младите жени, които бяха въведени в съда през страничен вход с белезници на ръцете и привързани към полицейска служителка, поддръжниците им скандираха "Момичета, с вас сме!" и "Победа!", съобщава Ройтерс.

Момичетата се усмихваха зад стъклената преграда, както се вижда на кадрите, качени в интернет от съда, в който днес се излагат първите законови аргументи по делото, отбелязва Франс прес.

Още по темата

Трите млади жени не се признаха за виновни за хулиганство в храма „Христо Спасител“, но се извиниха на вярващите, които са обидили с пънк изпълнението си.

Премиерът Дмитрий Медведев призова да не се драматизира процесът. Да изчакаме края на разследването и съдебното решение и тогава ще може да се каже имало ли е престъпление или не, заяви той в интервю, публикувано днес в британския в. "Таймс", откъси от което бяха излъчени от руската телевизия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: съдРусияPussy Riot
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я, Медопутя в настъпление, ще бие пичките на по 23 години и ще бъде герой.
115
18
 
35
 
! Отговори
до 126 преди 11 години
Отиди в Лондон и почни да крещиш срещо кралицата - защо да крещя - не може ли направо да прожектирам на площада филм, където я окарикатуряват и я бъзикат така, че ако на *** му направят такова нещо, ще ритне камбаната от сърдечен удар? ))))))
114
10
 
42
 
! Отговори
Ройтерс преди 11 години
След огромният седерастки отзвук от цял свят, бунтовните сливи ще изпълнят международни концерти, като започнат от мека, ще се покълчат пред западната стена(на шломовия храм), ще танцуват в арлингтънското гробище и ще завършат със съвокупляване в църквичката на един на един либерално настроен кандидат-президент.
113
13
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрах ,какво общо има вица с липста на демокрация в Зап Европа .Отиди в Лондон и почни да крещиш срещо кралицата ,да видим дали няма да лежиш в затвора .А и кралицата е много по голямо недоразумение от Путин и струва десетки милиони всяка година само за лустрото, на англичаните .
112
9
 
38
 
! Отговори
до 118 от славянин преди 11 години
Аз пък му желая да си върне Аляска, а на местното североамериканско население да се освободи от мутантите- окупатори!
111
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 119 Беларус от 20 години е независима държава .ЯВНО си от ГРОБ и си учил как се разгъва маркуч .А за останалите който си изброил ,поне 90% от руснаците искат да станат независими държави и да спрът да ги хранят Татарстан ,Чувашия и Чечня освен овце и крави ,друго няма .Всяка година струват на Русия десетки милиярди долари във вид на дотации Не подкрепям Путин ,но Русия може да я управлява само диктатор или ще е перманентна гражданска война .
110
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако в Зап Европа изкрещиш нещо срещо президент си в панделата за обида на длъжностно лицеСетих се за вица от соц. време - американски журналист казал на руския - аз мога да кажа за моя президент, че е *** и нищо няма да ми направят. После пак се видели - руснака казал - и аз казах, че американския президент е *** - и на мене нищо не ми направиха. :)
109
10
 
35
 
! Отговори
до 118 от славянин преди 11 години
Той си е велик няма защо да се прави!
108
12
 
33
 
! Отговори
славянин преди 11 години
Цензорчетата пак се развихриха!
107
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Син съм на малък ,но *** народ Ако направят същото във Ватика ,не им мърдат поне по 5-10 год затвор и такива глоби ,че и бъбреците си да продадат няма да ги платят.А за други подобни места не ми се мисли ,ако в Зап Европа изкрещиш нещо срещо президент си в панделата за обида на длъжностно лице .За безредиците в Генуа прези 2001 год присъдите стигнаха по 10-15-17 год затвор .Ако дадът подобни присъди в Русия за безридици ,ще гракнат всички *** ,наречени западни журналисти
106
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе, тук явно е истинската демокрация - вълнуваме се дали е велика проява на свободен дух една дребно-хулиганска проява, а в нашите нови братушки отвъд океана ги вълнува дали "All Americans Will Receive A Microchip Implant In 2013 Per Obamacare"
105
14
 
36
 
! Отговори
с. преди 11 години
И да светна възмущаващите се силно вярващи християни,които се превземат тука в форума,че проблемът не е,че са пели в храма!Проблемът е,че са плюли Путята и чрез тях властите искат да уплашат други опозиционери и противници на режима!Това,че са пели в храма е просто претекст!Жалка история!
104
12
 
37
 
! Отговори
с. преди 11 години
Може наистина да са се избъзикали малко по-остро пеейки в храм,но нима не си платиха!?От март са в затвора!!!Да не са убили човек!?Пълна излагация и фарс е цялата история!
103
16
 
38
 
! Отговори
с. преди 11 години
Свинщина!Освободете момичетата веднага!В руската *** свобода и права са забранени думи!
102
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свобода на геройски момичета!
101
14
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гнусни , мястото ви е в затвора !!!!!!!!!!!!!!
100
12
 
38
 
! Отговори
БРАВО ! преди 11 години
Браво на мъничкия Путин който стои високо като защитава християните!Знаем кой ги мрази и защитава тези обсебени жени!
99
12
 
34
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
За 98 имигрант Заради такива като теб българите в чужбина никой не уважава и ни смятат второсортни Разбирам че си *** и ***,но ионе не го показвай така явно
98
11
 
34
 
! Отговори
азз преди 11 години
да не спорим излищно!някой можели да ми каже, турция найстина ли е навлязла в сирия,и има ли вече военен конфликт?
97
10
 
35
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
Аз никога не съм твърдял ,че не съм . ;) Въпросът е ти като не вярваш в Пъкъла защо толкова се притесняваш за така наречения осквернен храм ? Или грешно съм разбрал и наистина се имаш за християнин , а проповядваш омраза ?