Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати

Правителството отпуска 4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика
6 мар 2021 11:05, Петя Славова
213
Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати
Снимка: Правителствена пресслужба

След отвореното писмо на Рут Колева до премиера Бойко Борисов, правителството реши да подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Още по темата

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
2
 
24
 
! Отговори
Истината преди 3 години
И аз не съм гласувал от години.Но сега против герб задължително.майка ми жена ми също ще го направят заради мен.
96
3
 
19
 
! Отговори
Бвзпартиен преди 3 години
Дали трябва да се подпомагат, разбира се, че трябват, но ГЕРБ си е научил манталитета, разделяй и Владей. Има много стойностни музиканти, които работата им е не да дрънкат на китара, а да пишат музика за филми, библиотеки, записват с огромни оркестри, създават и продават успешно на Запад, че дори и на Изток в Китай продукти ( Семпли) и тн, плащат си съвестно данъците и са сигурно едни от малкото, които са се развили по време на пандемията, защо да не се подпомогнат те, има няколко такива студиа
95
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Слава на бойко ГЕРБ няма да спечелят. Предизборното раздаване на пари изпразни хазната. След изборите със сигурност ще има нови увеличения на всякакви данъци и незнайно още колко нови данъци ще се измислят. ГЕРБ и ББ свлякоха за 10 години България на дъното на Марсиянската падина. Радостно ли е това?
94
2
 
26
 
! Отговори
Vako преди 3 години
От къде на къде ?тез дето взимат тлъсти хонорари под масата и не плащат данъци или най малкото укриват.И другото само за Софйските музиканти ли ще е?Дали подобни индивиди дето работят в бар пиано в провинцията ще се облажат също ?Би трябвало иначе е скандално и ще бъде поредния двоен стандарт ....
93
7
 
6
 
! Отговори
протестъри преди 3 години
само на р. овч. и на корнелия нинова шкафчетата са празни. доказателство: няма снимков материал.
92
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце има ли още пари ? Мини с жипката по северо запада и хрърли по некоя пачка , ама от тези от шкафчето,не искаме от държавните.
91
21
 
5
 
! Отговори
Слава на бойко преди 3 години
Премиера е прав нека подкрепим хората на изкуството които радват народа вечер след работа по пътищата и новите заводи построени от бойко. герб ще спечели поне с 70% изборите и хората могат да са спокойни за бъдещето!
90
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На това му се вика да правиш избори с държавна пара. Първо щедро раздаде на де що чиновник има, после с пенсии на заслужилите (не е ясно с какво точно) творци, сега още 4 милиона на бедстващоте музиканти...който не се е тръшнал, той не е завлакъл няколко милиона държавна пара. Само в нашият квартален магазин постоянно търсят продавачи и касиери, но досега не съм видял бедстващ творец да работи там...щото е по-лесно да ревеш, че държавата ти е длъжна.
89
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак раздавате парички на евреите, а?Ами то този свят се счупи, няма да ви трябват за вредна пропаганда, по- добре ги дайте на медиите ха-ха
88
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради такива недомислици ще гласувам против ГЕРБ. Никога не съм гласувал, но сега ще изляза и ще гласувам за някой.
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако бяха творци да, но тези навлеци с нищо не са прославили културно България?!?Дали някой изобщо, освен поименно знае за музикалния принос на тези изявени самозванци, защото парите идват от нас, а не от раздаващата селска кратуна!
86
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егаси тъпотията. За какво ще им раздават пари на тези бездарните? Който е добър музикант ходи по участия и концерти и не е беден.
85
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като си музикант, това означава ли, че в никакъв случай не можеш да работиш нещо друго!? Значи ли, че ако не си плащал осигуровки, останалите, които са си плащали трябва да ти осигурят доход!? Аз като не съм музикант и ме уволнят, при Буци ли отивам да се жаля или просто си търся друга работа? А аз си плащам осигуровки. Същата драма е и с онези пенсии на талантливите, които сега всички неталантливи, ще им плащаме..
84
2
 
35
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Докато ние се гърбим по 12 часа в капиталистическите фирми на комунистите тия дрънкат с китара!Откъде накъде и тия трябва да ги храня?Малко са ми 3 милиона индийци и 1 милион държавни т0лупи,че и тия!
83
2
 
40
 
! Отговори
Нормално мислеща преди 3 години
И защо? С цялото ми уважение.Когато човек трбва да оцелява се снишава и работи всичко.Няма ли работа в супер маркети, фирми,строителство,транспорт и др. Музиканти те изванземни ли са? Като отмине пак ще са музиканти.
82
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фил Колинс и Пол Макартни плакаха ли за помощи!!!???? Или абе те са друго, те си писали там музика, ама ние не можеме и ни трябват помощи.
81
2
 
38
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Само в България има музикант на заплата.
80
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евреите няма да помогнат на Борисов колкото и пари да им дава..
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даниел Мутров - национален предател и руски роб
78
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 81.Рут е еврейско име като Мария, Симеон, Ана, Матей, Магдалена, Илия и други традиционни български имена :)