Рут Колева с писмо до Борисов: Музиката не е лукс

Певицата с искане да се подкрепи музикалния бранш
5 мар 2021 12:22, Петя Славова
63
Рут Колева с писмо до Борисов: Музиката не е лукс
Снимка: БГНЕС

За проблеми в музикалния бранш алармира певицата Рут Колева. Тя написа отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до министърът на културата Боил Банов с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.

Писмото е подписано от около стотина музикални творци, сред които Любо Киров, Владимир Ампов – Графа, Иван Лечев, Камелия Тодорова, Антони Дончев, Борислав Бояджиев, Орлин Павлов, Свилен Ноев, Мирослав Иванов, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Румен Бояджиев, Дичо Христов и др.

Рут Колева подчертава, че от начало на корона-кризата музикалният сектор е проявил разбиране към проблемите и трудностите, които държавата трябва да преодолява и с които нейните колеги са се съобразили. Тя припомни, че още преди първия и втория локдаун голяма част от колегите по собствена инициатива отмениха редица концерти и участия, за да дадат добър пример, както и непрестанно призоваваха населението да е съобразява със ситуацията и да спазва всички препоръчителни мерки. "Отдавна обаче настъпи
моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия,
поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги.", пише в писмото.

Рут Колева отбелязва още: "Целесъобразните забрани направиха публичните музикални изяви невъзможни. Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика, в столицата и в големите градове,
осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите. Поетата мимолетна глътка въздух през летния сезон, не успя да компенсира акумулираните преди това загуби, още по-малко успя да обезпечи последвалите я месеци, в които загубихме право да упражняваме правомерно дейността си. Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства."

В писмото се отбелязва още, че артистите от останалите сфери на културата, са били пощадени от заповедите на
Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма. От 27.11.2020 отново бяхме принудени да преустановим всякаква дейност, в най-активния за сектора период.

"Бяха отменени стотици корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи. Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – някои от тях с процент от годишните обороти за изминали периоди, други със средства за запазване на персонала, трети като колегите ни на щат с гарантирани заплати и бюджети за културните  институти, в които упражняват дейността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по съдба получиха компенсации за периода, в който не упражняват своята дейност.

Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита. Ако бизнесът в България, подпомогнат от редицата спасителни мерки, тепърва ще се сблъсква с икономическа нестабилност, нашият сектор е в тежък колапс от една година. В целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него, не съществува такъв прецедент, при когото една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса и засегнатите индустрии при справяне с кризата причинена от Ковид 19.

След месеци на активни дискусии с Министерство на културата, Министерство на Труда и Социалната политика и с Министерство на Икономиката не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители."

Музикантите настояват за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Борисов за всички свободни
артисти, работещи професионално в музикалната сфера."Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим. Затова сега повече от всякога важи твърдението: културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри
времена. Колко много имаме нужда от нея – особено в мисията ѝ да поддържа целостта на нацията ни – виждаме сега, когато трябва да се лишим от голяма нейна част. И точно затова е толкова важна сега тази финансова компенсация, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори", подчертава още в писмото Рут Колева.

Българските музиканти настояват преди края на мандата си да постановите на ресорните министерства изработването на такъв инструмент за да запазим съвременната музикална сцена жива.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Права си рут,но смъркането е лукс,сега ще смъркате ,до насита,слънцето ви отпуща по 5 минимални заплати.
53
0
 
7
 
! Отговори
duduk преди 3 години
Брех, VIP-овете огладнели. А когато обикаляхте нощните заведения защо не се замислихте и да заделите някой лев?
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време беше за това искане, дори закъсняхте. Браво Рут
51
0
 
2
 
! Отговори
Йокин преди 3 години
Ний пенсиите,ДАЖЕ И КАЧЕСТВО,НЯМАМЕ.
50
3
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
"Творците" - т.е. бездарните еврейски хрантутници на България, натресли се навсякъде в културата ни - взеха да надават голям вой. Много гладни за големи пари са...
49
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Колко удобничко! Хранете ме, щото съм творец! А другите хора какви са - второ или трето качество ли?
48
1
 
20
 
! Отговори
Дискриминационно е преди 3 години
Бюрата по труда и социалните са за всички хора. Защо някои трябва да са на специални помощи от Държавата?
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смени професията. Галениците на България. На запад инженери, прависти, икономисти също си загубиха работата. Имаха фирми и днес са в строителството, инженер, с две деца, от Варна. Бойко Борисов е за едни тати, а за други мащеха майка Бойка.
46
2
 
21
 
! Отговори
Нищо лично преди 3 години
А на нас Бойко каза да си изтеглим кредит !И...Това беше помощта от държавата .Нека те "талантите " на България направят същото !
45
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не става въпрос за Рут или подписаните други,а за хилядите музиканти на свободна практика. Замислете се,ако на вас някой ви отнеме правото да работите това което сте градили цял живот? Не излизайте с номера-да правят нещо друго, защото това е безмислено. Когато си инвестирал целият си живот в изкуството.
44
4
 
26
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Скъпа Рут, до скоро Вие, певците във друго отворвно писмо призовавахте ГДБОП, да спре незконното теглене на музика от торентите, Вие свободните певци решихте да продавате своята музика и по този начин да печелите пари. Какъе е въпроса сега, да вземем от инвалиди, пенсионери, крайнонуждаещи се за да осигурим съществуването на нашите скъпи елитарни музиканти. Моля, продавайте свободно музика и харчете на воля.
43
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой па те слуша тебе ***,едни убави големи сиси дето имаше,ама и те ти стигнали до пъпа вече,айде у лево.
42
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки сам си избира професията. Дали певците когато имат пари в излишък ще ги дарят за някой изпаднал в бедност по друга причина не ковид причина. Аз съм сигурен че няма да го направят. Не може цял живот без работа да си живееш живота.За ме пеенето не е работа ,а хоби с което си изкарваш пар ,при това при някои хора много. Да спрат да се оплакват и да се хваната на работа. Има много хора които се преквалифициран и работят това което не искат.
41
3
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Много таланти,много нещо.Време е малко да понамалеят.
40
7
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До LoykoНапротив, има го по цял свят и дори тук в Германия, където живея и виждам как Федералното правителство плаща помощи и подпомага всички със свободни професии, които останаха без доходи заради правителствения локдаун! Ами ако вие работехте като музикант или певец и ви бяха забранили да работите, то как бихте се чувствали вие и вашето семейство? Зле нали? и безкрайно прецакани от държавата без Вина!
39
5
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До StrikerЗащото държавата им забрани да си упражняват професията и да останат на улицата, докато Вожда пази болниците, а НЕ ХОРАТА! Независимо каква свободна професия са си избрали, те също имат право на помощ от държавата! След като държавата плаща на едни /артисти, ресторантьори, безработни/, защо да не го прави и за певците и музикантите?? И те са хора, и те душа носят като нас. Може ли Вие и другите злобари тук да сте такива безсърдечни и малки душици, без грам човещина и съчувствие! Срам
38
2
 
15
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
LUX e..Лукс е, разбира се. Кой и пречи да си пее,да си прави записи и да ги продава.Искат и те да заприличат на държавни служители. Това го няма никъде по света.
37
2
 
19
 
! Отговори
Джо преди 3 години
Издайте по един албум и готово . Щом сте толкова добри няма да имате проблеми с продажбите . Иначе пари да ви даде държавата според внесените осигурителни вноски .
36
4
 
19
 
! Отговори
Ами да преди 3 години
Прав е колегата по долу, намери си работа-истинска, а ти само одиш по некви студиа и даваш безсмислени интервюта, аз не те виждам дори да пееш ! Нали си певица оти не пееш?
35
3
 
26
 
! Отговори
Бивш американец преди 3 години
Може би не е зле да си потърсиш втора работа вместо да ревеш за помощи? Даваха по тв едно момче артист отишло да мие чинии - срамна работа няма.