Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати

Правителството отпуска 4 267 000 лв. за музикалните творци на свободна практика
6 мар 2021 11:05, Петя Славова
213
Борисов се срещна с Рут Колева, музикантите - с по 5 минимални заплати
Снимка: Правителствена пресслужба

След отвореното писмо на Рут Колева до премиера Бойко Борисов, правителството реши да подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията.

Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Още по темата

Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американските сенатори нямат нищо общо с американското правителство изплака гомнобойко
76
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДАНИЕЛ МИТОВ СЕ ОКАЗА ПОРЕДНАТА МУТРЕНСКА КАЛИНКА И ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ.
75
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЛАГОДАРИМ НА ЕС И САЩ ЧЕ РАЗОБЛИЧИХА КОРУПЦИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОЙКО БОРИСОВ.
74
3
 
17
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
АМЕРИКАНСКИ СЕНАТОРИ ГЛЕДАТ , ТИКВО !!!И СА В КОМБИНА С КЬОВЕШИ !!!
73
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРИ ВЪН! МУТРИ ВЪН! МУТРИ ВЪН!
72
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щял да даде по 4000лв..., защото ония един лев не са внесли в хазната, като осигоровки. Като няма работа и са затворени кръчмите, има и други професии, или какво? срам ги е да работят нещо друго. Ония Орлин Петров много закъсал. До преди време все се буташе по реалити предавания , филми , частни продукции, да е спестявал , малко ли са му плащали? Държавата не е длъжна да дава месечна заплата на музикантите на свободна практика, в никоя държава това го няма.
71
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОРУМПИРАНИЯ РАЗДАВА КРАДЕНИ ПАРИ
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Родителите на Рут-ката са българи и двамата!Мислете сами що за хора са!Бих разбрал името ако единия беше немец, швейцарец, австриец, холандец или някой от тази общност!Стилът и се описва като джаз, ер ен би като най големия и хит хей ръчички хей ги две...! Написано във Википедия!
69
31
 
3
 
! Отговори
кадър на БДК преди 3 години
Браво на Рут Колева . Имаме толкова кадърни музиканти и певци в България , които не могат да се похвалят и преди епидемията с нормални доходи , а какво да говорим за сегашната ситуация . В тази категория не трябва да влизат чалга изпълнителите , които на гърба на опростачени индивиди натрупаха значителни количества финикийски знаци и нямат финансови притеснения . Добър жест от страна на правителството , като това няма нищо общо с пред изборен жест.
68
5
 
21
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
*** премиер - крадлива ,,интелигенция"!
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази не си получи печалбата от билетчето на Божков и БАНКЯНСКИЯ *** и дава от разделените 700 000 000 .
66
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ebahti naglite mishkki ave shte stradate s drugite kato vzemate tlastite hororari ne se chuva glas da ne bi da ste si platili danacite plashta se na raka v povecheto sluchai
65
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важи за музикантите които не пеят против Герб.
64
2
 
34
 
! Отговори
Трагедия преди 3 години
Още някой няма ли да се нареди за помощи. Чалгарите и те де разписали под молбата. А много от тях ходеха по участия - пример Глория, която на участието хвана ковид и се лекува във ВМА. -А други висяха по стълбите... ама тя е важна. Едно тях о участие е хиляди левове. Ама не ги е срам к те да се редят на хранилката. Тотална обществена деградация! Не само сме взели да копаем дъното , но скоро ще излезем на обратната страна на звмното кълбо. Тогава накъде ще копаем не знам.
63
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който вдига много шум му се угажда и помага, дори и да не е заслужил.
62
1
 
24
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Аз съм ром на свободна практика, може ли и на мен пари ми дадът. Пиша от прекрасна и слънчева Германия.
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едва ли всички музиканти ще получат 5 минимални заплати.
60
4
 
26
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
59
3
 
21
 
! Отговори
Наглост преди 3 години
Те, музикантите друго не могат ли да работят? Да си изплатят помощите с обществено полезен труд
58
1
 
35
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
А, тия дето работим и държим икономиката да не рухне получаваме по един четвъртит. А, тия дето лежат взимат 5 бона. Аз като съм оставал на работа съм се хващал на временна такава извън специалността ми, не съм чакал и на стотинка от държавата.