Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира

Американците не знаят защо инвестират във "валутата", според анкета
Обновена: 19 ное 2017 19:54 | 19 ное 2017 19:45, Екип на Investor.bg
175
Биткойнът - гигантска спекулативна игра, която никой не разбира
Снимка: архив, Ройтерс

Загрижени ли сте за гигантската биткойн мания? И би трябвало да сте.

След като спекулативната онлайн "валута" се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch.

Още по темата
Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха краднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо са залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причини за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: инвестициибиткойн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГрешка, жътата раса има морални устои 1 млрд. китайци ако заживеят като янките и планетата ще заприлича на опоскана от скакалци. Янките са материалисти и консуматори без морал.
90
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, че братята, които измислят Фейсбук и после Цукерберг им свива идеята, сега са Биткойн милиардери. Явно са умни пичове можещи да гледат по-далеч от носа си.
89
1
 
8
 
! Отговори
до 87 преди 6 години
Чакай бе, те защо те не се разделят със труда си ? Кое точно е , комунизма не се сещам ? Как става тъй, че все едни и същи да се разделят с нещо, а чиновника само да прибира едни 20% ДДС ? А чиновника що не дойде да ми поработи във цеха малко 2 часа на ден е достатъчно ще измие *** ще измете и мога да му плащам ДДС.
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на Китайците е че жълтата е раса е с по-малко мозък като количество---Грешка, жълтата раса има най-голям обем на черепа и най-силен интелект, но очевидно страдат откъм творчески потенциал.
87
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идва нова ера всички икономисти , счетоводители , банкери , шофьори , негодници ще ги копаме.. не ръчно да си цапаме ръцете има багери роботи , фадроми, булдозери Обществото ще се раздели годни и негодни.. Негодните са тези които не могат да мислят.. мозъци флаш памети.
86
3
 
16
 
! Отговори
Чичката преди 6 години
До като неразбиращите дори какво представлява Биткойн пишат глупости, цената поставя нов рекорд от над 8000$ Хартията която така защитавате и тук-там правителствата я превръщат в тоалетна, няма да изчезне бързо, така че бъдете спокойни.Блокчейн технологията ще промени манипулирането и ограбването в световен мащаб! Това го запомнете :)
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
85 Да ама не си сам на този свят а живееш в общество за да функционира обществената система трябва да се разделиш с част от печалбата си .
84
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на Китайците е че жълтата е раса е с по-малко мозък като количество , а количеството има значение.. Второ китайската азбука , определя начина на мислене , в на китаеца главата върви филм кадър след кадър .. азбуката няма логика , граматика .. китайците не мислят те помнят мултифилми и комикси
83
2
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До Анонимен"Биткойна не попада под никаква регулация поне за сега и нямаш никаква защита ."Защо тогава когато печеля ми искат 10% ?Значи партия на печалбата, но за загубата да се оправям ? Хитро :)Ето заради ей такива неща и заради таксите на банките и затова,че винаги има "man in the middle" има смисъл от тази валута. Аз имам 1 кило домати ти имаш 1 кило краставици и си ги разменяме с теб. Без да има още 2-3 лица по пътя след които ще ни остане по половин кило. Това е идеята, но ще го спрат
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
82 хахахаахахахах добре добре
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а справка Китай строи 3 пъти повече но 1 кв м в Китай струва по-малко.---В 21-ви век няма значение колко строиш, а какво измисляш.
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Тези брандове съществуват само в главата ти , защото са ти промили мозъка.. Не виждаш ли че всички медии са подчинени на ЦРУ - google , aple , microsoft , facebook. Ги рекламират безплатно.. Дори принуждават политиците в колониите да имат профили във фейсбук и туитър..
79
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
78 Китай има много да наваксва да не говорим че е с ПЕТ пъти повече население
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 млн янки има 20 трлн външен-------------------------78 Това не е външен а ДЪРЖАВЕН дълг и само 30% от него е външен , останалите проценти до 100 са все дълг към АМЕРИКАНСКИ ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ сиреч пак най-голям инвеститор в американски ценни книжа са самите американци и най-вече ФЕД , това е една игра която на вас не ви е ясна
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката освен че Е наука е и и основен дял от човешката дейност. Направи си труда да се информираш за 100-те бранда например в световната икономика и колко от тях са щатски.
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен74Янките имат чудесна иконимика ? 300 млн янки има 20 трлн външен и 200 трлн вътрешен дълг ? Tия същите янки плюскат и харчат 4 пъти повече околкото изкарват. Дай малко цифри, факти тъй много на пропаганда дрогарю я караш. За справка Китай строи 3 пъти повече но 1 кв м в Китай струва по-малко. Tъй Китай има по малко БВП въпреки, че произвежда и работи 3 пъти повeче. Основен кредитор на САЩ е Китай, а не обратно !
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ме забавляват дълбокомъдрените изказвания на панелните финансови анализатори. Вече разбират не само от футбол, коли и политика, но и от дистрибутирани мрежови протоколи и криптовалути.
74
6
 
7
 
! Отговори
**** преди 6 години
С тези биткойни,някой тарикати искат да станат новите милиардери,и да прецакат старите,като рокфелер,сорос,и всички останали,които една шепа хора държат 90%от ресурсите,не ми се мисли колко народ ще изгори,това ми прилича като при Жанвиденовото,и Костовото време,лихви по 300-400%,и накрая видяхме какво стана,за мен е същото с тази криптовалута,който се закачи на кукичката.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква икономика имат САЩ - икономиката не е наука.. Спора е ненужен.. Не знам какви са постиженията на тази наука - военни преврати, войни , измами , хазарт.. Борсата е рулетка и вечните печеливши са собствениците на рулетката частните банки на федералния резерв, също като в казината на Лас Вегас
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад хартиените пари американския долар никаква икономика не седи , никакви стоки..-----------------Стига глупости . Имат такава икономика каквато можеш само да мечтаеш