Деца на помощи в Германия: Българите ли товарят системата или бежанците?

Какво показва статистиката?
28 ное 2017 20:30,
46
Деца на помощи в Германия: Българите ли товарят системата или бежанците?
Снимка: архив Reuters

Броят на децата в Германия, които живеят от т.нар. помощи Харц 4, се е увеличил многократно през последните няколко години, като една от причините за това покачване е миграционният поток от България и Румъния, пишат германските издания и добавят, че влияние оказва и високият брой новодошли бежанци.

2 милиона деца

Според данни на Федералното бюро по труда, през юни 2017 над 2 милиона деца и младежи под 18 години са живели в домакинства, получаващи социални помощи, пише "Deutsche Welle". А това е със 100 000 повече, отколкото през юни 2016.

Същевременно броят на децата-чужденци, живеещи в социално слаби домакинства, е нараснал със 170 000 и е достигнал 583 639. А това означава ръст от 41% в сравнение с 2016.

Още по темата

Според статистиката на Бюрото по труда, в средата на 2017 близо 205 000 сирийски деца са получавали социални помощи, което е със 112 500 повече, отколкото през 2016. Броят на афганистанските деца, живеещи в социално слаби семейства, се е покачил от 12 000 на 37 000. Освен това в средата на 2017 близо 51 000 деца от Ирак са били зависими от помощите Харц 4 - двойно повече, отколкото година по-рано.

Все повече деца от България

В статистиката за социално слабите деца попадат и все повече непълнолетни български и румънски граждани. През юни 2017 над 30 300 деца от България са живели в домакинства, получаващи социални помощи, докато през 2014 броят им е бил 11 345. При румънските деца числата изглеждат така: 27 828 през 2017 година и 9 225 през 2014.

В тази връзка германските издания припомнят, че 2014-а е годината, в която Германия отвори трудовия си пазар за гражданите на България и Румъния. За да получава дадено семейство социални помощи, поне единият родител трябва да е работил в Германия. Според Бюрото по труда, достатъчно е родителите да са били назначени на т.нар. мини джоб - трудова дейност, при която се изкарват не повече от 450 евро на месец, или пък да са имали еднолична фирма.

Месечната ставка при помощите Харц 4 е 409 евро за възрастен и до 311 евро за дете под 18 години. Към тези суми се добавят и помощите за наем и режийни разходи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно е помощи друго е обезщетение за безработица, признават дори стаж от България, като се представи европейски формуляр от НОИ, на български е, но не се превежда. Като го заявите ви го пращат на адресът дори в Германия безплатно. Затова си вадене електронни кодове на НОИ и НАП като тръгнете към чужбина, както и многоезични актове за раждане и брак от общината, нямат превод и не е нужна легализация. Формулярите за детски ги има на българия също, въобще много права и улеснения има.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точат системата и работят на черно. В Германия дори и да не знаеш език всяка почистваща фирма търси служители 10 Е заплащане на час. Във фабриките с малко немски мин пак около 10 Е, а може и много повече зависи. Просто нашите са тарикати, но като ги хванат отнасят яки глоби и връщат пари, но манталитет. За всяко дете се получават детски 195 Е средно, отделно помощи. Пълно е с нахални ц.... Последническите фирми предлагат 200 Е за намерен служител задържал се 6 месеца. Помощи, защо????
39
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
до икономистпри парите от социалните служби ALG II (SGBII) получаваш 409 евро / месец + пари за наем. и да, много правилно сте предположил - това са пари само, за да си активен на пазара на труда. от порядъка на 4 кандидатствания месечно. не си длъжен да приемеш всяко предложение, но ако след определен период още нямаш работа, Социалната служба ще те принуди да заработиш / или ще ти спре парите. ако се откажеш, помощта се намалява с 30 %, ако пак - с още 30 %. отношението е гадно, вкл на работа
38
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До До: копирам/поставямКакво ще рече "финансова помощ за търсещи работа безработни"? Това значи ли, че ако си регистриран в бюрото по труда като безработен, ще ти плащат някакви пари, само заради това, че активно си търсиш работа? Изплащането на тази финансова помощ, обвързана ли е с задължението, да откликнеш на всяко предложение за работа, отправено от бюрото по труда. Ами ако приемеш предложена работа, но след това се откажеш, поради някаква причина, това значи ли, че помощта ще продължи
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4,7 милиона Европейци от 90 милионна Германия , какъв Миграционен поток е тая измишльотина
36
1
 
4
 
! Отговори
До: копирам/поставям преди 6 години
Вие определено нищо не знаете освен да копирате дотови Текстове от други сайтове наготово , така наречения Harz 4 e SGBII тоест Финансова помощ за търсещи работа Безработни , това не само е че е вече Модерно в Германия с достса прословуто , такива Безработни живеят по 15 години от такова парично Финансиране в Германия предимно Гастарбайтери като сърби, мароканци , турци , италианци и мн други.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чергарските народи преди да дойдат по нашите земи са били другаде. Такава им е природата. Не се заседяват на едно място повече от 100 години. Сега са решили да се заселят в Германия. Германците трябва да се примирят и да ги приемат
34
1
 
6
 
! Отговори
икономист преди 6 години
До Жоро паветоБлагодаря за пояснението, но това не противоречи на моя коментар, че немците са изнесли, голяма част от производството си, извън своята страна....Мисля, че в България се правят дори и стъклата за немски автомобили, защото се постига най-ниска себестойност на производството. Сещате се коя е една от причините за тази ниска себестойност? Съгласен съм, че може само някои от дейностите да са автоматизирани, но почти всички останали са полуавтоматизирани, което преди не е било така..
33
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
тьпите германци работят за да хранят индииците от бьлгария и румьниятакива загубени хора не сьм виждала и пак избират меркел и пак коалиция см щулц
32
1
 
4
 
! Отговори
Нинова преди 6 години
Може да съм грозна, но за сметка на това пък съм ***!!!
31
1
 
4
 
! Отговори
анон преди 6 години
мам, отговарям им веднага на дечицата - присъщите на твоите мама и тати крадливост и некадърност товарят системите. мама и тати не могат да заслужат паричките, с които живеете, дори те да ти се струват малко. те ти се струват малко, защото и ти си олигофрендърче като тях. така си научено и не разполагаш с достатъчно вродена интелигентност, за да се откоригираш само. мама и тати грабят от останалия свят, за да живеете добре, както и всички, които някога си виждало на живо. заразиха и фирмите тук
30
1
 
8
 
! Отговори
Жоро павето преди 6 години
Всеки път се чудя,що за неуки хора има по наще ширини.Пишат се абсолютни глупости от хора,които имат претенции да разбират от всекиго и всичко!?!Веднага давам пример от коментарите тук: Шнейдер била немска фирма,произвеждаща електрониката си в Русия....и изобщо 1/3 от немската индустрия се сглобявала от руснаците :))))))Такааа....е да,а *** немският Шнейдер фалира още през 2002 година и бе продаден на китайците....Таа искам да кажа: Хора,информирайте се и пазете мозъка си от промивки :)))))))
29
2
 
4
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
До икономистНемското население е много застаряващо най-застаряващото в Европа в Света второ след Япония.Имат огромно количестов незаети места за инженери и тн висококвалифицирани специалисти.Просто цицат работници от целият ЕС а сега почнаха да си вкарват араабески с цел да им работят.Автоматизацията не помага особено влез в един автозавод всичко се монтира от хора автоматизация има при заварките и боядисването и то при масовките ако е къстъм модел може и ръчно да се боядисва в камери.
28
2
 
2
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До Анонимен (30)А не е ли защото двойкаджии едва избутали училише и висшисти с безполезни специалности(каквито са голямото болшинство) няма как да им вършат работата.Тъй че - кой за к'во е учил.
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За почти всики пазари Шнайдер Електрик произвежда в Русия. Фолксваген, Рено, Опел, Нисан, Тойота и т.н. произвеждат поне 1/3 от продукцията си в Русия. Това е страничен ефект от ниската себестойност на енергоносителите и на суровините. Та затова Германия не разреши строителството на Южен Поток и Белене. За да не дойде производството у нас. За това сте и бедни, и безработни, и болни.
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия разруши секторите в българската индустрия, които даваха хляб на ромите. Това заедно с Франция, Белгия, Италия, Испания и т.н. После за да не бягат ромите там им отпуснаха помощи във вид на майчински. Което пък стартира бум в размножаването им. Това беше недалновидната им политика от преди 20 години. Сега първите ромски бумъри си търсят правата в Германия. Която ги е създала. Една майка не може да лишава децата си от това, което им се полага. За това да си ги поема. Заслужила е.
25
0
 
8
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Наскоро сменихме електрическото табло вкъщи. Купихме немско табло, на Шнайдер, по препоръка на ел. техника, но отзад на кутията видях, че пише произведено в Русия. Знам, че и много други немски компании, са изнесли голяма част от производството си в чужбина. Включително и автомобилните им гиганти. В България също правим части за някои немски автомобили. Та затова ми е супер чудно, как немците успяват поддържат толкова ниска безработица?
24
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Давай, Германия! Интегрирайте ги за пръв път в историята! Очакваме с трепет да споделите опита си, защото вече не се трае така!
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като ги изкарат какво правят?Нямат време и за коняче, щото трябва да бачкат.Не ги ли виждаш по морето немските бачкатори?Идват да изпуснат парата в бидон с алкохол и се връщат да бачкат.
22
1
 
3
 
! Отговори
До анонимен 15 преди 6 години
И колко се изкарва на черно...5 000 6000 евро...я кажи да видим...