В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков

Те са отнесени неясно къде още през 2015 година
27 дек 2017 08:48, Елка Василева
110
В Лондон изчезнаха документи за убийството на Георги Марков
Снимка: архив, Булфото

Хиляди правителствени документи, съдържащи подробности за някои от най-спорните моменти от британската история от 20 век, са изчезнали, след като държавни служители са ги взели от националните архиви и след това са ги обявили за изгубени, съобщи в. "Гардиън".

От архивите са изчезнали документи, свързани с войната между Великобритания и Аржентина за контрол над Фолклендските острови през 1982 г., за етнополитическия конфликт в Северна Ирландия, за изпробването на ваксини срещу полиомиелит и британското колониално управление в Палестина.

Близо 1000 папки, за всяка от които се смята, че е съдържала десетки документи, са изчезнали безследно, след като били взети от архивите и отнесени в Уайтхол.

В някои случаи става дума за целите папки, а в други са били подбрани много внимателно конкретни документи и отнесени неясно къде.

Така служители на Форин офис са отнесли малък брой документи през 2015 г. от папка, свързана с убийството през 1978 г. на българския журналист и дисидент Георги Марков, който умира, след като е улучен в крака със сачма с рицин, докато пресичал моста "Ватерло" в центъра на Лондон.

Британското външно министерство след това казало на националния архив, че не може да намери липсващите документи. След запитване на "Гардиън" служителите на дипломатическото ведомство отговорили, че са успели да намерят и да върнат в архива част от тях.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой никога не е откривал рицин. Да, това е много вероятно вещество, за да настъпят такива поражения и неговата смърт, но цялата история започва след като той споделя с лекуващия го лекар, че е отровен. А историята с чадъра се отхвърля дори и от Владимир Костов, прострелян с подобна съчма. Има дори и много спорове дали количеството съдържащо се в съчмата е достатъчно и има потенциала да убие човек. Цялата история доста насмърдява.
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно. Сроковете за пазене като секретни на тези материали изтичат и те изчезват, за да не се разгласят публично.Не се казва но в две официални експертизи на унгарски специалисти по отровите се казва,че в сачмата открита в Марков не може да се съдържа количество отрова, способна да убие човек.Да използват хората и след това да ги убиват е стар метод на запада. Проверете колко хора загадъчно са умрели, за да не дадат показания за убийството на Кенеди.
25
6
 
36
 
! Отговори
Петров преди 6 години
И на Коледа не успяхме да минем без американските мантри за Марков, "комунизма", дЕсидентите и останалите измислици за "антикомунистическа съпростива".
24
3
 
16
 
! Отговори
Ешекь преди 6 години
До Гостhtt 28 Сега България е пълна с такива като този Марков и от такива тегли Желката, Стоянов- 10-то процента,........ нямат чет.
23
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам каква е била комунистическата ***, но тогава България 89та е била почти 10 милиона, а при еврпатлантическата *** стана 5,4 милиона и българите са световни шампиони по измиране, най-висока смъртност в света, а евроатлатническите пенсионери ровят в кофите за огризки от храна.
22
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е планирано да изчезне. Стига са се правили на клоуни.
21
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
G.MARKOV YADESHE I PIESHE S BAI TOSHO,A ZAD GARBA MU GROB KOPAESHE.
20
6
 
2
 
! Отговори
чарли преди 6 години
Е и,какво ?
19
14
 
36
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
За да не се разбере истината. Марков умира от инфекция след като е одраскан от домашната си котка. Сачмата в крака си я имал от лов на пернат дивеч. Бил е ловец. Много ловци имат такива малки сачми и не ги вадят защото по принцип не са опасни. Всичко останало е СЪЧИНЕНИЕ в стил "Джеймс Бонд" със странни оръжия и отрови. Истината е че никоя уважаваща себе си служба от миналото няма да се "хаби" за някакъв шматарок като Марков
18
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото след изтичането на секретността маските щяха да паднат и щеше да се разбере, че Юда е бил очистен от британските служби. Все пак предателите никой не ги обича.
17
18
 
4
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 6 години
Ха ха ха!!! А сега бре-пробвайте да познаете дали ще бъде издигнат паметник на коце чакърчето,дето взе та пукна завчера внезапно бре???Ха ха ха!!! Дето едната му щерка червена у Лондон-града голяма бачка и съществува бре!!!А другата ме червена издънка е некъде по Скандинавието бре!!!Ха ха ха!!! А Джери си беше готин отвсекъде бре!Оня го уби чрез ПГУ на ДС -факт,отдавна и широко известен бре!!!А вие шушумиги сте безсилни и безпомощни бре!!!Ха ха ха!!!пп-И агент Пикадили скоро ще пукне бре!!!Хаха!
16
9
 
30
 
! Отговори
666 преди 6 години
Стига вече ....този доносник не заслужава да ни занимавате с него.Три години никой не се е сетил за тези "документи" , сега се сетихте:(((
15
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той си беше двоен шпионин. Ми6 го разкриха и го ликвидираха. Сега замитат следи.
14
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мине се не мине време и извадите от нафталина този. Дори и на празник не спирате да ни го натрапвате. В България ходеше на лов с Тодор Живков и пишеше сценарии за на "Всеки километър". Избяга на Запад, громеше "социализма", нищо, че в България пееше, че "червеното знаме роди". Паметник имал. Нека има та като минават родителите с децата си да им разясняват кой е този предател. Историята хубава или лоша трябва да се знае.
13
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко години бяха публикували писмо на Г.Марков до негов приятел. Писмото съдържаше размисли относно западния модел на управление; от писмото струеше разочарование от западната "демокрация".Явно след като агентите на крадлицата са го свитнали, са му спретнали и едно досие за двоен агент, за да бъде дискредитиран.Истината, обаче, след 35 години "демокрация" се изясни на повечето хора - упралвнието никога не се променя - шепа *** контролират парите, останалите бачкат като роби.
12
25
 
8
 
! Отговори
kings преди 6 години
До АнонименЯ кажи сега по времето на соца как си ходил 2 пъти на море и как сме ядяли истинско сирене.
11
42
 
10
 
! Отговори
Ъперкът!!! преди 6 години
Ха ха ха!!!Разликата между вас комунисти диви и него е следната бре!!! Жоро Марков-Джери има ПАМЕТНИК в центъра на София бре,а вие шушумиги злобни ще си *** в неизвестност бре!!!Ха ха ха!!!
10
8
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все още не разбирам защо чужд шпионин има паметник у нас.
9
7
 
44
 
! Отговори
Хюго Бос преди 6 години
Аман от този вече. Докога ще и натрапвате фалшиви герои, известни с нищото си?
8
7
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Накратко- изчезнали са документи, уличаващи британските власти в поръчкови убийства, включително и това на Марков. Явно секретността им е изтекла и...