Русия не допуска Навални до президентския вот

Върховният съд потвърди отказа на ЦИК да го регистрира
Обновена: 30 дек 2017 16:59 | 30 дек 2017 16:02, Анисия Иванова
473
Русия не допуска Навални до президентския вот
Снимка: БТА

Върховният съд на Русия призна днес за законен отказа на ЦИК да регистрира инициативната група, подкрепила кандидатурата на блогъра Алексей Навални за президент на Русия, предаде ТАСС.

Магистратите отхвърлиха иска на Навални - борец срещу корупцията и критик на Кремъл, оспорил решението на ЦИК, което му затваря пътя към президентския пост на изборите през март.

Самият Навални не се яви в съда. Неговият представител - адвокатът Иван Жданов, обаче изрази несъгласие с решението на съда и заяви, че ще го обжалва пред апелационна инстанция, пред президиума на Върховния съд и пред Конституционния съд на Русия. Главното действие на привържениците на Навални на този етап ще бъде организиране на "стачка на избирателите".

Сергей Сахаров, представляващ ЦИК, заяви в съда, че комисията е отказала регистрация на инициативната група на Навални въз основа на комплексен анализ на правните норми.
Навални е осъждан - има присъда за тежко престъпление, затова няма право да бъде избран за президент на Русия, докато съдимостта не бъде погасена или свалена, каза Сахаров.

Представители на Навални обаче твърдят, че принципите за допускане на кандидати до изборите се определят от конституцията на Русия, а другите нормативни актове, на които се позовава ЦИК, са в противоречие с основния закон и не бива да се изпълняват. Според Навални конституцията отнема правото да бъдат избирани само от хората, държани в местата за изтърпяване на наказания.

Руският опозиционен лидер има петгодишна условна присъда за финансови злоупотреби, която според него е политически мотивирана.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


473
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук България и ЕС ако не си осъждан няма да те допуснат до изборите.
26
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е един прехвален от пропагандата плешо и сладкодумник, избягал от комуналката! Нищо не направи за демокрацията в Русия, нищо не направи срещу престъпността. Вкара братските народи Русия и Украйна ВЪВ ВОЙНА. Това и най-добрия агент на ЦРУ няма да може да го направи! Изолира Русия от всички свои съседи! Провали се в почти всичко, икономиката е зле, доходите и пенсиите са мизерни, Русия разчита само на износ на нефт за да оцелява! По корупция Русия е на едно ниво с афиканските страни!!
25
16
 
9
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 6 години
Какъв Върховен съд, каква ЦИК.Съдът е тоталитарният КРЕМЪЛ.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горкия Навални цял живот в комуналка е живял и никога не е крал.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като много крал, трябва да се покани в РъБъ за следващите избори. Тук ние г-н Навални, ще ви гласуваме доверие, колкото можем и вие ще разберете какво значи правова държава по европски тертип. Само трябва да ни кажете, че не сте крали и, че всичко идва оъ Темнейшийй Путин. Ако само о.л.и.г.ф.р.е,н.и.т.е. не ви изберат, ние имаме избиратели в запас, сигурни избиратели, които и Путин даже, не може да манипулира.
22
15
 
6
 
! Отговори
Я РУССКИЙ преди 6 години
СЪД ЗА ПУТИН. СВОБОДА ЗА РУСКИЯ НАРОД ! ТОЯ ДЪРПА РУСИЯ НАДОЛУ С ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН !
21
0
 
3
 
! Отговори
Зюганов преди 6 години
До Професор а в колхоз Ленин 1500 долара .Кой кого лъже.
20
2
 
4
 
! Отговори
Сретене идвай преди 6 години
Съпругата на тоя красавец се каза Боря Палачинката (преди резидбата Карначков Карначевичи Методоамфетичи0, сред Мутроидите известен като Мишенката на Дяда Сретен
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да се чуди някой , че осъден за крадене 5г. условно не е допуснат до изборите?
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия повечето хора дори не знаят, че Навални съществува. Много домакинства нямат интернет. По цял ден гледат руската национална телевизия, където Путин е възхваляван. В България не е много по-различно. Хората от село гласуват масово за БСП и ГЕРБ. В Русия за навални знаят предимно млади хора и то от youtube и facebook.
17
9
 
6
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Как е възможно в страна с огромна територия и природни ресурси минималната заплата да е двойно по ниска от тази в България?
16
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Иван Костов е виновен ! За всичко е виновен той :-)
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таман на половината на тази в България (520лв.) :)))
14
11
 
8
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Предизборно Путин вдигна и Мин.заплата от 140 на 160 долара. Вече мин.заплата в Россия е цели 260 лева.
13
15
 
8
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Реално погледнато Навални няма шанс срещу Путин. Не би взел повече от 5-10 процента. Проблемът е друг и именно от него се страхува Путин - руснаците да решат че наистина имат алтернатива. Защото дори 5 процента да вземе Навални, следващия път някой съвсем друг може да вземе и повече...
12
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навални беше искрица надежда за малкото останали интелигентни хора в Русия. Тази искра загасна, както загасна и случая с Радан Кънев. Просто олигархията, киряк стефчовците и ченгетата ги смазаха. Бойко го покани в коалиция, а после го захвърли като използван кондoм. Тъжно! Надежда всяка оставете
11
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на руския съд! Русия се оправя и без *** на Сорос.
10
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука има ли някой, който наистина си мисли, че Навални има шанс срещу Путин? Ако е платен не се брои. :-)
9
15
 
10
 
! Отговори
aнонимен преди 6 години
Ще видят тези от ЦИК Навални ще на кара руснаците да не ходят да гласуват на изборите щом не го допускат той да спечели.Навални и руснаците ще направят стачка на изборите няма да имат и 10% и изборите няма да бъдат признати.Повече от 90% от руснаците искат Навални за президент това е истината ако не ми вярвате питайте"дойче веле".
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Evreyskata paplach palzi li palzi !