САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник

Сателитът с кодово название "Зума" струва над $1 млрд.
9 яну 2018 09:30, Елка Василева
182
САЩ изстреляха и изгубиха шпионския си спътник
Снимка: архив, Reuters

Американски шпионски сателит, изстрелян с ракета на американската частна компания "Спейс Екс" от космодрума "Кейп Канаверал" във Флорида, не е достигнал орбита и се смята за напълно изгубен, съобщиха двама американски служители, цитирани от Ройтерс.

Секретният шпионски сателит, произведен от корпорацията "Нортроп Груман", не е могъл да се отдели от втората степен на ракетата "Фалкон 9" и се предполага, че се е разпаднал или е паднал в океана, казаха служителите, пожелали анонимност.

Още по темата

Сателитът с кодово название "Зума" струва над 1 млрд. долара. Компанията-производител сама е решила с каква ракета да бъде изстрелян.

Започнало е разследване, но засега няма индикация за саботаж или някаква друга намеса, довела до провала, посочиха служителите.

Говорител на "Нортроп Груман" каза, че компанията "не коментира (космически) мисии от този вид, но засега прегледът на данните сочи, че ракетата е функционирала нормално".

През май м.г. с подобна ракета, произведена от компанията Space Exploration Technologies, ръководена от Илън Мъск, бе изстрелян друг сателит на Пентагона. Това бе първият път, когато министерството на отбраната на САЩ използва ракета на частната американска компания.

Като цяло през 2017 г. "Спейс Екс" извърши рекорден брой изстрелвания - 18. Малко преди вчерашното първо за тази година изстрелване "Спейс Екс" и Пентагонът не отговориха на журналистическите въпроси за естеството на мисията. Компания "Нортроп Груман", изработила апарата, посочи само, че клиентът е американското правителство, а "товарът" ще бъде изведен на ниска орбита, без да прави повече уточнения.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% от нещата, които зная за космоса се дължат на Русия. Първи спътник, първи човек, начало на космическите изследвания, РЕАЛНА космическа програма, единствените, които качват хора БЕЗОПАСНО в близкия космос, ЕДИНСТВЕНИТЕ, които в МОМЕНТА са в състояние да доставят хора в космоса, единствените, които не твърдят, че са прекарали жив човек през поясите на Ван Алън, основоположници на ракетостроенето... Всички останали се учат от тях.
135
3
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ихуахо 140Съвместна ПРОДАЖБА не производство и Лиценза за Северна Америка се държи от Прат енд Уитни ако не се лъжа.До 141Това дали Хора са ходили на Луната е СПОРНО - Апаратите Аполо със сигурност са кацали на Луната но още едно е сигурно Апаратите Аполо нямат адекватна да не кажа никаква радиационна защита а електромагнитния и гравитационен щит на земята действа на височина до 800км макс и преко силиРастояние земя - луна 384 000 км облъчвани от слънцето и космическото лъчение на 100%
134
2
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Скрап"от гоуфу по-добре нема", разубеждаване - също нема"Да те разубедим!Двигателите на МЪСК работят при примерно 1000 градуса и 100 атмосфери налягане - това означава че с 1 тон гориво/окислител ще получиш импулс примерно 100 единици, но конструкцията се износва по-малко и материалите са по-евтиниРД-180 Двигател с тъй нареченото двойно изгаряне работи при примерно 2000 градуса и 400 атмосфери - това означава че скоростта на изтичане на газовете е по-голяма и Импулса е вече 200-400 ед
133
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен мишок 139 :Банановата република Русия имала космически технологии...По-голям виц в едно изречение ,надали ще видите.
132
3
 
20
 
! Отговори
До 140 преди 6 години
Не пиши глупости,русофилски ***.Русия са много по-назад от САЩ и Китай на тази тема.Апарати на САЩ обиколиха всяка точка на слънчевата ни система,дори изкараха и апарат извън нея.90% от нещата които знаеш за космоса се дължат на САЩ.Американците също така скоро искат да колонизират Марс.А през това време,Русия има за цел да прати човек на луната през 2036г..нещо което САЩ направиха преди 60г. и то 6 пъти.Я кажи сега Русия кога последно излезе по-далеч от МКС ? Разбираш ли каква е разликата ?
131
0
 
19
 
! Отговори
ихуахо преди 6 години
До 135 САЩ и Русия имат договор за съвместно производство на тези двигатели.Отделно американците в момента произвеждат 2 двигателя които ще заменят RD180.Тука въпроса не е колко е технологично ,а че този договор ги задължава от 20г. насам да се произвеждат на територията на Русия ,въпреки че лиценза се държи от американската компания Pratt&Whitney.Естествено ,че САЩ могат да произведат по-качествени,но това отнема време и финансови ресурси.Колкото до Русия ,освен ракети,други технологии нямат
130
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе скрапираната от посолството глава не се занимавай с неща дето не ги разбираш остави космоса на руските учени с десетилетия опит и ракетно космически технологий дето американците не могат и на сън да ги стигнат
129
1
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СкрапАнгара е СЕМЕЙСТВО ракетиАнгара 1 - едностепенна ракетаАнгара 2 - двустепенна и първа със търговско предлаганеАнгара 3-4-5-6-7 в зависимост от брой допълнителни ускорителни блокове Ангара 7 е с 6 ускорителни блока + централното тяло което се ползва от всички ракети,Разлика може да има в дължината на това централно тяло - тоест колко гориво носи мисля 3 варианта са възможниЗа в бъдеще ускорителните блокове ще се рециклират - ще имат сгъваеми криле за полет в атмосферата и паршут
128
1
 
20
 
! Отговори
Скрап преди 6 години
135"от гоуфу по-добре нема", разубеждаване - също нема.136Роскосмос е с 30% по-малък бюджет от 2016, та чак до 2025. НАСА скоро спира купуване на союзи. Ангара е отложена, по-малка от ракетите на Мъск, и много по-скъпа. Опити за отговор на SpaceX няма и на теория, а няма и пари.Само Русия ви е в главите, как живеете не знам.
127
1
 
18
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 129А усещаш ли се Умнико че Роскосмос довършва в момента два космодрума, във финална фаза на проектиране на Ангара ракетата е, Плаща сигурно по половин милиард $ на Казакстан за да ползва Байконур като за момента това е най-южния и най-удобен от гледна точка на разход на гориво космодрум И освен това успява да обслужва и клиенти както военни така и търговскиСпейсХ ползва инфраструктурата на НАСА на готово - даже при създаване на компанията цели ЕКИПИ на НАСА се преместиха при Мъск
126
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявам се, грешка. РД 180 е 9 ПЪТИ по - мощен от Който и да е Мерлин. Максималната му цена като за американците е 11 милиона. Мерлийните са с цена на най - евтината версия малко над милион. Налягането в горивната камера на руския е 4 ПЪТИ по - голямо от това на Мерлина, което говеори за много по - високо технологично ниво - който има материалите за по - високи налягания и температури, той печели състезанието по технологичност. Руския е и по - бърз с към 1 километър в секунда. :)))))
125
5
 
20
 
! Отговори
до скрападжията преди 6 години
РД 180 е има няма 5 ПЪТИ по - мощен от Мерлините. По съотношение тяга/собствена маса, мерлините са си чиста загуба на пари. По съотношение тяга/габарити Мерлините са си абсолютна загуба на пари. Скрап, сравняваш кон с кокошка. Ти си ори нивата с кокошки, аз предпочитам кон или вол ;)))Как може да има толкова неадекватни и необразовани лалугери тука... Украинско - шопския манталитет не им е чужд ;)))
124
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сателита не струва над 1 милярд. Струва над 3 милярда. И наистина се е изгубил. Никой не може да изгуби сателит - тези неща се наблюдават с радари. Особено лесно е на ниска околоземна орбита. А ракетата не може да достигне друга.
123
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ако не се е изгубил? Ами ако Пентагонът просто хвърля прах в очите?
122
1
 
20
 
! Отговори
скрап преди 6 години
До БобиЦените към момента вече не са 10 милиона а доста повече. Даже мислех да ровя из нета за легално по-твърди източниците понеже съм го чел само в свързани статии, но ти видях долния коментар."или един РД-180 за 25 мил$ с добра печалба за рашките или десетина Мерлин двигателя"Един рд180 ще помести деветката само ако го монтираш настрани.
121
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май все пак се появи ...иронията. Тва не е ли същият Илончо дето си продаде билетите за космическата екскурзия без да има кораб, и миналата година прибра на зелено от клиентите парите за Модел 3, а още не може да изкара 1000 бройки? Нека все пак да припомним, че Х-а по тези ширини е обозначение за експериментална програма. Иронично, нали?
120
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиСпейсХ направи повече полети за 2017 от Роскосмос. Смятай колко назад са Рашка. При това по евтино.
119
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Севернокорейски хакери? Всеки собствен провал се опитватда го препишат на някого. Не винаги нещо се случва независимо колко си добър, подготвен... Просто трябва да свикнат, че има неща, които винаги носят риск в себе си и закона на Мърфи се задейства.
118
0
 
19
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До скрап продСпоред Википедия РД-180 2010г се продава на цена 9 милиона $ след сертификация от страна на Американците.
117
2
 
20
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До скрапУмникоВ Фалкона има 9 двигателя мерлин за първа степен във два варианта като тези дето се ползват за кацане с многократно действие и променлива тяга определено не са по милион парчето, Освен това има и обикновено десети двигател за 2 степен на ракетата оптимизиран за работа само във Вакум - тоест 3 вариант последния не се рециклира очевидно защоТака че или един РД-180 за 25 мил$ с добра печалба за рашките или десетина Мерлин двигателя в три варианта и на три цени започващи от милион$