След преговорен маратон: Споразумението за Германия

За какво се споразумяха Меркел, Зеехофер и Шулц?
12 яну 2018 15:15, Бойчо Попов
38
След преговорен маратон: Споразумението за Германия
Тримата лидери Снимка: БТА

До самата сутрин на петъчния ден главните преговарящи от страна на Консерваторите на канцлера Ангела Меркел, лидерът на Християндемократите Хорст Зеехофер и социалдемократите на Мартин Шулц са изготвили защитим пред съпартийци и гласоподаватели общ проект за коалиционно споразумение. Едва след 24-часови преговори се стигна до пробив, а вече имаме и конкретика за договорките им.

Още по темата

Сега вече е ясно – ръководителите на трите партии възнамеряват да управляват заедно и да създадат нова широка коалиция. Преговорите от шест рунда между тях постигнаха крайно споразумение, което е разписано на документ от 28 страници, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Извънредният конгрес на социалдемократите на 21 януари трябва да потвърди принципа на коалицията.

До последния момент не е било ясно дали ще се стигне до успешен завършек на преговорите, като не е бил изключван и провал. Централните проблеми са се оказали бежанската и финансовата политика. Но и при темите, които касаят пенсиите и здравната система, е имало ожесточени спорове.

Както се посочва в преамбюла, страните се стремят към "нов европейски възход". Трите партии също искат да "засилят социалното сближаване в нашата страна и да преодолеят произтичащите от това разделения".

Ето и по-важните договорки:

Данъчна политика: Лидерите на партиите не планират увеличения на данъците. За разлика от първоначалните искания на социалдемократите, данъчната ставка за най-богатите няма да се повишава.

Здравна политика: Здравното осигуряване отново ще бъде финансирано по равно от служители и работодатели.

Бюджет: Надбавката за солидарност (специалният данък за изравняване на стандарта в бившата Източна Германия към този в Западна) трябва постепенно да бъде намалена с десет милиарда евро до 2021 г.

Политика по отношение на бежанците: Имиграцията не трябва да надвишава 180 000 до 220 000 души годишно. Процедурите за предоставяне на убежище в бъдеще ще се извършват в централните приемни центрове, центровете за вземане на решения и центровете за връщане. Договорен е и таван за събирането на семейства на живеещи в Германия бежанци, който ще е 1000 души на година. Според споразумението, което подлежи на промени, за сметка на това Германия ще намали със същия брой приема на бежанци от Гърция и Италия по силата на договореностите с ЕС за доброволен прием. 

Образователна политика:
Забраната на сътрудничеството в областта на финансирането на образованието трябва да бъде напълно премахната. В допълнение училищата в Германия трябва да бъдат подсилени с инвестиционна офанзива. Партиите планират да бъдат инвестирани 5,95 милиарда евро в дигитализация, образование и изследвания.

Семейна политика: Предвиждат се увеличения на детските надбавки. За социални жилища се предвижда 4 милиарда евро.

Екологична политика: Използването на противоречивия хербицид глифозат трябва драстично да бъде намалено. До края на годината трябва да има график за прекратяване на ползването на въглища. Освен това германските консерватори и социалдемократите ще се стремят до 2030 г. 65 процента от енергията в страната да се произвежда от възобновяеми източници. Според програмния документ партиите планират забрана за отглеждане на генномодифицирани растения.

Транспортна политика: Рекордните инвестиции в транспортния сектор трябва поне да се запазят през следващите няколко години. За да се използват средствата бързо и целесъобразно, ще бъде приет закон за планиране и ускоряване.

Европейска политика:
Двете страни се обявяват за цялостни реформи в ЕС и еврозоната. Коалицията е готова за обстоятелството Германия да плаща повече средства в бюджета на ЕС.

Партиите се ангажират да заделят специални бюджетни средства за икономическото стабилизиране на валутния съюз и да подкрепят "социалното изравняване" и структурните реформи. Те посочват, че това ще бъде основата за бъдещ "инвестиционен бюджет" за еврозоната.

В тясно сътрудничество с Франция искаме трайно да укрепим и реформираме еврозоната, така че еврото да може по-добре да устоява на световни кризи, посочват партиите.

Още новини четете в Investor.bg


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 9 месеца
Ти кво си мислиш,че в Русия няма мюсулмани ли?Има цели градове населението на които е изцяло мюсулманско.В Евроазийския съюз повечето държави са мюсулмански.В ЕС няма нито една мюсулманска държава.В Китай,САЩ,Канада,Австралия има мюсулмани.Мюсулманските държави не спират да бълват мюсулмани,множат се много.До като не се демократизират,няма спиране.
34
0
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
В темата много чучулиги много нещо. Единият написал DummCheit, а то се пише без "С". Другият се явява в ролята на врачка и обяснява как щял съм да се гърча в адски мъки. Абе хора що вместо да си гледате ракйката сте взели да обсъждате човек който е на друга плоскост и с когото нямате никакви допирни точки?
33
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 9 месеца
мда, добре си живуркат немяците с чуждите блага.
32
0
 
0
 
! Отговори
Паметлив преди 9 месеца
То и след самите избори нямаше фундаментални проблеми да се направи коалиция,ама не стана.Бабетката не ще да сдава поста,ха-ха.Ще я видим каква ще стане.Впрочем интересно какво мисли Тръмп по въпроса и кой всъщност одобрява германският канцлер-Сенатът на САЩ или Белият дом?Щото Канцлеракт не е майтап работа.
31
2
 
4
 
! Отговори
А бе преди 9 месеца
До Анонимен
"Ако Германия и целия западен свят беше зле..."
Западния свят си беше перфектен,докато живееше със консервативните ценности-до към 2000г.Откакто го яхнаха либералните глобалисти всичко върви само надолу.Не е далеч денят,когато Западна Европа ще стане ислямска ко*чина,където белите ще са буквално в резервати.Не вярвате?Ще повярвате като ви дойде до главата...
30
2
 
3
 
! Отговори
Хм преди 9 месеца
До Hafen die Wahrheit
"Религията не е радикален фактор!Когато на човек му се покажат стойностните ценности и добрите взаимоотношения,центърът на неговия мироглед се премества от религията към гореспоменатите.Именно това правят немците."
Наивност или глупост?Тия теории важат за бели,но не и за мюс*лита!Истината е очевидна-турци с по 30-40 години в Германия развяват турски,а не германски знамена и упорито гласуват за Ердоган!Една петъчна молитва е достатъчна да изтрие постигнатото за десетилетия!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В тия 180-220 000 влизат ли и родните балкански тарамбуки?
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 26

Ако в Германия и в частност целия западен свят беше толкова зле, нямаше половината Източна Европа + Русия да се пресели там. Предпочитам да живея с мюсюлмани отколкото със злобни ганьовци. Аман от путинова пропаганда и опорки. Като не ви харесва Запада не ходете там.
27
2
 
4
 
! Отговори
чичо Гошо преди 9 месеца
До Гepманистaн Убepалec Приятелю,само един човек може да ги приобщи,но не е жив.Това е Хитлер.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И преди имаше разнообразни мусулмани в България,българи-мохамедани,български турци,мохамедани от руските републики,араби,които учеха и т.н. и никога никой не е имал проблем с тях,напротив бяха като у дома си и разлика нямаше,но никога исляма не е бил толкова радикализиран,агресивен,както през последните години.От мохамедани до мохамедани има голяма разлика.
25
4
 
11
 
! Отговори
За Hafen der Dumeit преди 9 месеца
Ти човече, с претенции на Немски тука, ходил ли си в Германия?
Там има вече цели райони и градове, в които живота на не мюсулмани е непоносим.
Има райони, примерно в Мюнхен и други големи градове, които са до такава степен завзети от мюсюлмански екстремисти и свързаните с тях долнопробни типове, че приличат на ци г анс ка махала.

Така наречените "бежанци" живеят в паралелен свят и нищо не може да ги извади от него. Тоест глупостите, които си написдал за стойностните ценности просто издишат.
24
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Семейна политика: Предвиждат се увеличения на детските надбавки. За социални жилища се предвижда 4 милиарда евро."
---
Е, ако това не е завоалирано толериране на "мигрантите" ... Чисто стимулиране на нашествениците да се въдят на немска територия, и да паразитират на немски социални помощи ... А Дойчо нека да работи ...

Deutsche, wirf diesen Müll aus der Macht!
23
4
 
10
 
! Отговори
Циник до преди 9 месеца
Haffen der Dummcheit
Ако от глупост болеше - ти щеше да се гърчиш в страшни спазми!
Непрекъснато!
22
3
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 9 месеца
Относно символа - ако се заледаш ще забележиш, че това не е никакъв диамант а "пирамидата с окото". Нищо добро не ни чака освен ако Господ не ни запази!
21
13
 
7
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
До 20,
Религията не е радикален фактор! Когато на човек му се покажат стойностните ценности и добрите взаимоотношения, центърът на неговият мироглед се измества от религията към горе споменатите. Именно това правят немците.
20
12
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 9 месеца
Всичкото руско трол на амбразурата!
19
3
 
21
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 9 месеца
Нещо за стъпки за подтискане на исляма и другите античовешки политически учения? Ислямската инвазия е сериозен проблем, който не трябва да се игнорира!
Бежанците могат да бъдат интегрирани и даже да бъдат направени полезни граждани, но без ислям и неговите символи и атрибути.
Първо деислямизация после каквото и да било друго.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 18:
„русофилски „роби”” не означава руснаци, а „ин витро” зделани креатури на „вечната дружба” !
17
1
 
16
 
! Отговори
Alter преди 9 месеца
до14! Ти знаеш ли че в Германия има много повече руснаци отколкото в Бьлгария и на всякьде кьдето и да е било?
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 15,
"Вижте как си държи ръцете Меркел..."

не вярвай на това как те залъгват официалните медии. този знак означава само едно - илюминати и пирамидата със всевиждащото око !