Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма

Сталин подлага на натиск Тито и Димитров, но...
22 яну 2018 21:30, Елка Василева
345
Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма
Георги Димитров. Снимка: Дойче веле

През 1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация. За разигралите се преди 70 години събития Дойче веле разговаря с шефа на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

В началото на февруари 1948 г. Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел  и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.

Мотивите за „заболяването“ на югославския диктатор са повече от сериозни. Тито е сред малкото югославски емигранти-комунисти, оцелели в СССР след големия терор през 1930-те години - и добре разбира, че стопанинът на Кремъл му залага капан. Не по-малко уплашен е и иначе верният на Москва Димитров. Само месец преди срещата съветският официоз „Правда“ го подлага на остра критика заради несъгласуваните му с Кремъл „фантастични“ идеи за федерации и конфедерации между източноевропейските държави, които вече са под управлението на Москва.

Бледската спогодба

Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.

Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена македонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски.

Осем месеца по-късно обаче на тайно заседание в Белград Тито заявява, че сделката е „троянски кон“, с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.

Нарастващите подозрения в Белград, че Сталин използва Димитров и НРБ като примамка за траен контрол над Югославия, определят поведението на югославската делегация на тристранната среща в Москва в началото на 1948 година. На 12 февруари 1948 Димитров прави неуспешен опит да убеди югославския пратеник Кардел, че новата федерация ще направи южните славяни по-независими от Москва. Само така те можели да изградят свой „демократичен комунизъм", твърди Димитров.


Впрочем, Сталин не за първи път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.

Тито, дразнителят

Според историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", Сталин постоянно променя позицията си за замислената в Москва българо-югославска федерация, защото все повече се опасява, че политиката на Тито, особено що се отнася до поглъщането на Албания и до гражданската война в Гърция, става все по-независима от директивите на Кремъл.

„Тито е доста по-млад и енергичен от застарелите управници в Москва и в София и има подплатено с факти самочувствие на победител във войната. Нарастващият му авторитет на лидер в международното комунистическо движение несъмнено дразни мнителния Сталин“, посочва Груев. И добавя, че около македонското „обединение“, дирижирано от Сталин и Тито, възниква нарастващо напрежение, което става опасно за Съветската империя.

Гръцката комунистическа партия, която по същото време води гражданска война срещу англичаните и кралската армия, малко след подписването на Бледската спогодба обявява готовност да предаде на Скопие контролираната от нея част от гръцка Македония. „Това обещание засилва популярността на комунистите сред тамошното славянско малцинство, но е и сред основните причини за разгрома им в гражданската война. Гърците вече са убедени, че победата на верните на Москва сили ще доведе до разпадане на страната им“, посочва Михаил Груев.

След замразяването на идеята за българо-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.

„Всъщност, между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка „Голи оток“."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
18
 
! Отговори
Хихи преди 6 години
Цели 13 години за един телевизор????? Та това е невероятен успех,за рекордите на Гинес
38
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гошко Димитров е най-*** създание, което България някога е раждало. Във всеки случай е и най-успешния алкохолик, който България някога е раждала. Ако има едно животно да се вини за отнетите отново след Втората световна беломорска Тракия и Македония - то е ей това. Особено за Беломорска Тракия тоя носи 101% от вината.
37
9
 
2
 
! Отговори
Бай Тоше преди 6 години
Скъпи сънародници, другарки и другари, дами и господа.Стресът и страхът че ще ви уволнят(за всеки идва някога този момент) и тогава буквално може да останете на улицата и несигурността предизвикват констипация, а констипацията води до множество заболявания на дебелото черво. Ето защо скъпи сънародници, другарки и другари, дами и господа яжте банани. Бананите съдържат вещества които предотвратяват констипацията.
36
3
 
13
 
! Отговори
Гошо тарабата преди 6 години
Малко не ми достигна да ви продам,но бай ви тошо го направи,изпълни завета на Партията,да изчезне България.
35
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕМА ГРАД БЯЛГРАД,градът е БЕЛГРАД дето сърбите му викат БЕОГРАД и не смеят да кажат че това е българското име на Сингидинум комплексарите,онемели гледам каскетите по тая тема наистина са без думи,какво да кажат
34
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1959 г, 13 год. след като комунистите и ОФ спечелват изборите Народна Република България стартира производството на първите си 100% чисто български телевизори марка "Опера". След 89та г. за 29г. евроатлантизъм и 11 години ЕС България вече не проузвежда нищо, внася дори домати и краставици, превърна се страна от Третия свят, депо за чернорабожници на запада и пазар за западни стоки.
33
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що бе каскет някой е дошъл в къщата ти и ти заповядва да се запишеш като българин а ти си си ***..л??или някой ти е забранил да пътуваш дори на 30км ДО границата,или си толкова некадърно че те мързи при тия възможности да изкараш два лева повече,или си от тия ку..оклатците зад бюрата било,или си от "администрацията"еле па ако си женско/нозете им повече отворени отколкото затворени/ ПО КАКВО ТОЧНО СТРАДАШ КАСКЕТ......Като не допада ЕС марш в Сибир
32
7
 
6
 
! Отговори
ЩАЗИ преди 6 години
ГОВОРИ СЕ ЧЕ БЯЛГРАД И В РИМСКИТЕ ЛЕТОПИСИ Е ОПИСАН КАТО АЛБАБУЛГАРИКА И МАЛЦИНСТВО ОТ СЪРБОМАНИ Е СЪЗДАЛО СЪРБИЯ КАКТО СЕГА МАЛЦИНСТВО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ И ДО 20 ГОДИНИ КОРЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИ ЩЕ БЪДЕ ПОДМЕНЕНО ОТ ЕДИН ДРУГ ЕТНОС КОЙТО СЕГА Е МАЛЦИНСТВО СЪС СЪУЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА БЕЗУЧАСТНА И БЕЗРАЗЛИЧНА РАСА ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ И СОБСТВЕНАТА !!!!
31
20
 
12
 
! Отговори
СТИГА БЕ преди 6 години
До Днес БГ - Стига сте писали Глупости на Търкалета - Георги Димитров е Починал през 1949 година и е Боледувал 2 години преди това . Какви са тези глупости че е бил Планувал Продажба на България в дните си когато е бил на смъртния си Одър .Защо не Пишете че Георги Димитров е бил Победителя на Хитлер и Гоьоринг в Лайпциг - Героя на Света победил Хитлеристкия Имперски СЪД . АЛО ТОВА Е БЪЛГАРИНА ВДИГНАЛ СВЕТА в негова подкрепа и Защитил България .
30
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на социализма нямахме тоалетна хартия и банани а днес при демокрацията и ЕС имаме тоалетна хартия и банани и живеем добре. ЕС е най-прекрасното място за живот, ЕС е най-доброто което се е случвало на България за 1300 годишната и история.
29
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тука в целият този мелодраматичен пасквил,за лошия Сталин и империята СССР,към която "искали" да прикачат Югославия и България,ако сложите Главния кравар на мястото на Сталин и империята ЕС,на мястото на СССР,ще се получи точно същата картинка,с тая разлика,че България я натикаха в империята ЕС,без да питат стадото,дето я населява,а след като Главния кравар изтърбуши Югославия на парчета,натиква същите едно по едно,в империята ЕС.И пак не питат говедата от натикваните парчета!
28
9
 
23
 
! Отговори
Зoзo преди 6 години
Гошо - Тарабата е алкохолик и *** на Сталин, готов да включи България в СССР. Лично е заявил, че не е Българин, а славянин от Македония. Ббокклукк и половина, тежка му пръст! А БГ *** си знаят за тях какво :)))))))))
27
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мдааа,скопските учители по "майчин язик"са изгонени веднагически след свадата Тито-Сталин/другари един път вие нещо за българите да направите/но в паспортите на хората произход "македонец"е съществувало чак до 70-те години на 20 век!Когато се ражда брат ми през 69 година вече обаче на новородените не е пишело македонец иначе сега аз родената в София и брат ми от една майка и един баща щяхме да сме от два различна народа!ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ,а който не е бил съгласен-Белене!Ама баце ги призна!!!
26
6
 
15
 
! Отговори
Кака Корни преди 6 години
На мене какво ми дреме.Момчето ми си работи в една Американска банка в Ню Йорк,ходя му на гости по празниците и така.Деси Радева искаше да преместиме децата в Швейцария,но какво му е лошото на САЩ?там са си добре.(:(:(:(:
25
12
 
6
 
! Отговори
PD преди 6 години
И аз мисля. че това е лъжа.Още 1935г Сталин осъзнава невъзможността да си прокара идеите в коминтерна, и се насочва към укрепване на вътрешните си позиции.От друга стана Димитров е бил фактор в коминтерна. По тази линия си е позволявал да държи тон на Сталин.Вероятно тезата му е била за балкански съюз на социалистическите републики, която Сталин не е желаел да допусне.Както и идеята за балкански съюз на демократичните републики, която изяде политическата кариера на хубавито Наде.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И преди и сега балканските страни са билядни топки които САЩ и СССР сега Русия вкарват със своите стикове в която си искат дупка
23
4
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Малко след това време, в Китай се осъзнават и почват да изграждат техния модел на развитие.
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Ми айде тогава русия да се присъедини към България и ще стане част от ЕС. Но ще трябва Кремъл да бъде разрушен.....
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има част истина в тази статия.Повтарям - ЧАСТ! И то много малка част. Всъщност, в Русия привикват Тито и Димитров именно за да им секнат мераците да си правят федерации и конфедерации, а не както пише в статията. Македония е създадена под натиск на Русия, именно за да няма големи държави на Балканите. А после верният слуга Димитров се съгласява да даде Пиринска Македония, пак под диктовка на Москва. По този начин се цели отварянето на тлееща точка, която дълго време да не угасне.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като Югорепублика можеше да се преместят Западните покрайнини от една република в друга - както преместиха Крим от Русия в Украйна. Българското влияние в Македония отново щеше да я направи част от България. Вътрешни премествания в една федерация. После можеше пак да бием сърбите при разпада на Югославия.