Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада

Руският печат за оръжейните амбиции на страната и финансовият аспект
Обновена: 26 яну 2018 10:37 | 26 яну 2018 10:22, Елка Василева
153

 

Модернизираният стратегически бомбардировач Ту-160М ще струва на Русия колкото една Олимпиада, коментира "Ведомости" подписания вчера договор на стойност 160 милиарда рубли (2,9 млрд. долара) за доставката на десет такива машини на руската армия.

Предвижда се производството на Ту-160М на база на съветския свръхзвуков бомбардировач Ту-160, разработен през 80-те, да започне през 2023 г. Според зам.-министъра на отбраната Юрий Борисов военните планират да купят общо 50 машини.

Същевременно Русия разработва трудно забележим от радарите бомбардировач ПАК ДА, подобен на американския В-2, "но очевидно тепърва предстои да бъде създадено" необходимото за целта научнотехническо осигуряване, посочва вестникът.

Още по темата

Стойността на цялата програма за Ту-160М ще достигне най-малко 900 милиарда рубли, което е сравнимо с разходите за олимпиадата в Сочи. В момента това е най-скъпоструващата програма в цялата руска авиостроителна промишленост, казва неназован бивш служител в руското министерство на отбраната. Според него тази програма "може да обезкърви бюджета на (руските) Въздушнокосмически сили".

При посещение в Казанския авиозавод в република Татарстан президентът Владимир Путин заяви, че "трябва да се помисли и за гражданска версия на подобни самолети", отбелязват изданията.

"Ведомости" цитира експерта Олег Пантелеев, според когото е невъзможно да бъде създадена гражданска версия на Ту-160. Свръхзвукови граждански самолети днес могат да летят само като бизнес джетове. По такива проекти наистина се работи в САЩ и в Европа. В момента обаче няма как да се осигурят достъпни цени на билетите за свръхзвукови полети, добавя той.

Ако бъде осъществена идеята на Путин, този граждански свръхзвуков самолет в крайна сметка може да се изработва на парче като бизнес джет за арабски шейхове за 150 милиона евро бройката. Според източници от авиационната промишленост милионери са правили опити да поръчат в Русия такива машини още от миналото десетилетие, пише "Комерсант".

Според вестника обаче за целта Ту-160 ще трябва да бъде прекроен из основи, включително крилете - и по съображения за сигурност, и за секретност. А и без това допълнително бреме никой проект за търговски свръхзвуков самолет досега още не е оцелял по икономически причини, допълва "Комерсант".

При посещение в завод за двигатели в Уфа, република Башкортостан, президентът Путин съобщи, че в Русия е приета нова държавна програма за въоръжаване за периода 2018-2027 г., информира "Независимая газета".

Путин "разсеял съмненията" на работниците, че руската държава намалява разходите за производство на оръжия. И уверил, че през следващите години Кремъл ще осигури с държавна поръчка "стабилна, ритмична работа" на всички предприятия от отбранителната промишленост.

Президентът не посочил сумата на разходите за новата оръжейна програма, но изявления на други хора от военнополитическото ръководство вече формирали у експертите представа "как ще се харчат парите от бюджета за развитие на въоръженията" в Русия.

Според наблюдатели предишната подобна програма от 2010 г. предвиждала разходи от общо 20,7 трилиона рубли, от които 19,4 трилиона за министерството на отбраната. А по думите на зам.-министъра Татяна Шевцова програмата до 2027 г. планира близо 20 трилиона само за доставки на оръжия и военна техника - средно по 2 трилиона годишно, както и преди. Сиреч не става и дума за никакви съкращения на военните разходи.

Но бюджетът на Русия за 2018 г. е определил вече разходите за национална отбрана за три години напред - средно 2,8 трилиона рубли. Ако за оръжейната програма се харчат годишно по 2 трилиона, останалите средства явно няма да стигнат за издръжка на армията. Ще се появят проблеми и те ще се отразят зле на социално-икономическите показатели на Русия, прогнозира "Независимая газета".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ имат бази по целия свят и могат да нанасят удари във всяка точка на планетата. Русия има една база в Сирия. С тоя самолет никакви глобални задачи не могат да изпълняват, всичко е кьор-фишек.
59
13
 
3
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.Русинът има единствената потребност да се похвали с нещо каквото и да е царизъм, болшевизъм, деи
58
0
 
3
 
! Отговори
БГ логика преди 6 години
До до БГ логика12 000 бомбардировач (ракетоносец) + 16 000 (ракета)Ти знаеш ли колко е обиколката на земята?
57
13
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
До АнонименНикой от големите не го е еня за "руската заплаха". Рашъните могат да се ежат само на Грузия, Преднистровието, Крим /Украйна/ и на малки страни като Литва, Латвия, Естония и България. Само че не са познали този път!
56
8
 
4
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ в нищо невярващ, защото е дълбоко оп
55
1
 
9
 
! Отговори
АЗ ЛИ преди 6 години
До АнонименПЕДЕРАСИ ИМАМЕ ВЕЧЕ ДОСТАТЪЧНО,КАТО ТЕБ РАЗБИРА СЕ--НА БЪЛГАРИЯ СА НУЖНИ МЪЖЕ И ЖЕНИ И ДА СЪЗДАВАТ И ОТГЛЕЖДАТ БЪЛГАРЧЕТАТА И НЕ СИ ИГРАЙ НА ПРЕВОДИ И ПРЕВОДЧЕТА--АЗ СЪМ ПРАВОСЛАВЕН ,А НЕ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ГЕЙ ПАРДОН ИЗВИНЕТЕ ***
54
0
 
7
 
! Отговори
Мауриньо преди 6 години
10 самолета на цената на 4 футболиста...
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофилите не могат да бъдат окупирани от Америка, защото те са притежание и слуги на Кремъл.
52
10
 
3
 
! Отговори
до БГ логика преди 6 години
Нали е глобален бомбардировач и трябва да може да стигне до всяка точка на планетата? Как ще стане тая работа като лети само на 12000 км, руснаците нямат флот самолетоносачи, който да държат в открито море и никой не им дава бази за да си паркират самолетите-цистерни? Май ще си обикалят с тоя самолет от Москва до Владивосток и обратно.
51
10
 
2
 
! Отговори
българите и русите преди 6 години
Не е необходимо сравнението между българина и русина, ако не беше създадена необходимостта да станем едно. Не бива да се отрича разликата поначало. Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огроме
50
0
 
6
 
! Отговори
ОБАЧЕ преди 6 години
До ЗозоНарисуваните руски крилати ракети за дълго стресираха измислените войни на псевдо-демокрацията.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗозоТогава твоите работодатели какво се притеснват от тези нарисувани и виртуални "руски заолахи"?
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИЗВОДА Е:Ако е като миналата по-добре не...
47
1
 
10
 
! Отговори
Красимир Лозанов преди 6 години
Техническите решения се вземат с изобретателност и се реализират с пари+изобретателност. Парите обаче могат да бъдат хвърлени на вятъра, както често се случва, по-често в САЩ, щото ги имат повече. А с талант и гений, парите могат да бъдат сведени близо до нула, а ефективността да клони към безкрайност. Представям си как бих работил аз като конструктор, ако имаше такава възможност и ако живатът на народа ми зависи от това. Така работят сега русите, като през ВСВ. А янките си работят за пари.
46
0
 
4
 
! Отговори
ИЗВОДА Е: преди 6 години
Могат да си направят още много олимпиади!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СУПЕРНали, голяма радост за народа...
44
3
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Тая територия е била и винаги ще си бъде просто населявана от *** с ракети :D
43
14
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Руското ЩЕ е голяма работа. И това ЩЕ е като:Новата Волга - на фотошоп;Новият Су57 - на анимация;Новите невидимите ракети - на вестникарска картинка;Нов Ту 160М - евентуално след 2025 г.;Новата спортна Лада - на картинка....Новата мъжка, кремълска Бритни!
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Планът Рейгън 2 функционира - следва Перестройка 2 ! Амин !
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СССР БЕ ВЕЛИКАПонеже беше велика се разпадна с гръм и трясък и повлече цяла източна европа със себе си и 30 години вече не е мръднала на никъде. Добре, че имат газ иначе са живи умрели.