Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста

Предвидено е наказание и за използване на израза "полски лагери на смъртта"
Обновена: 28 яну 2018 19:48 | 28 яну 2018 19:22,
104
Полша криминализира ползването на лъжи за Холокоста
Снимка: visualhunt.com

Полските власти са убедени, че разпространението на лъжи за Холокоста и нацистките престъпления трябва да се преследва и наказва. Това става ясно от изявление, разпратено днес от президентската канцелария във Варшава, предаде ТАСС, цитира БТА.

Президентският дворец коментира критиките срещу приетите на 6 януари от долната камара на парламента законови поправки, криминализиращи всеки опит да се представят поляците за съучастници в нацистките престъпления, включително използването на израза "полските лагери на смъртта".

Израелският премиер и външен министър Бенямин Нетаняху разкритикува вчера законопроекта. Лидерът на парламентарната опозиция в еврейската държава Ицхак Херцог прикани Нетаняху да отзове посланика й от Варшава за консултации. Израелското дипломатическо ведомство призова полските власти да променят текста, преди да бъде внесен за по-нататъшно утвърждаване.

Работата по проекта още не е приключила. Той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от държавния глава, за да влезе в сила, напомни днес канцеларията на полския президент.

"Бихме желали да обърнем внимание, че целта на закона е да предотврати лъжите и лъжливите обвинения срещу полския народ и държавата, както директно се посочва в законопроекта. Затова, ако критиците на проекта надигат глас, загрижени единствено във връзка с истината за Холокоста, то законопроектът не е в разрез с очакванията им. Издирването и документирането на истината, също както преследването и осъждането на лъжата, са действия, насочени към една и съща цел", се подчертава в изявлението.

Полша и Израел имат общи постижения в тази сфера, например това, че ЮНЕСКО призна исторически вярното название на германския нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау, посочва президентският офис. 

"Работихме заедно по въпроса, заедно настояхме и получихме истината", се казва в документа.

"Затова днес всеки, който използва лъжливия термин "полски лагер на смъртта", не само скверни паметта на жертвите, но трови истината с лъжа, което трябва да се преследва и наказва. Същевременно всеки, чиито спомени или исторически изследвания съдържат истината за престъпления и недостойно поведение с участието на поляци в миналото, има пълното право на тази истина", добавя канцеларията на полския лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
777 преди 5 години
До АнонименХристос не е евреин , а арамеец.
88
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава на Полша! Много мъки е видяла тази страна и затова вече на никой няма доверие! Немеца е голям лицемер, под благи суми за "общ европейски дом и солидарност" те колонизира икономически! Евреите и те са адски гадове! Руснаците да не говорим. Много мъки е преживял този народ, иска се голяма воля и мъжество да оцелееш след всички тези кланета! А за шведския потоп чували ли сте? Тази страна е мъченик
87
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
1. Еврейнът Фриц Хабер е създателят на Циклон Б. 2. Хиляди поляци (цели семейства) са убити, защото са укривали евреи по време на окупацията. 3. Всички жестоки и садистични шефове на специалните служби в Полша след войната са евреи. 4. През 1947 г. в град Радом е убито полско дете в еврейски ритуал. Да продължавам ли? Мога.
86
0
 
6
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Най простото доказателство, че холокоста е измислица - щом трябва да се приеме закони с които да се забрани дори опита да се преразгледа историята, то значи е лъжа. Просто и ясно. Когато заявяваш това е истината и забраняваш хората дори да изказват мнение различно от твоето е диктатура (което означава, че цялата история е фантасмагория). От там нататък всички други доказателства са просто допълнителни дупки в един потъващ кораб. Целия свят знае, че е лъжа (или поне тези с мозък).
85
0
 
4
 
! Отговори
Просветление преди 6 години
А знаете ли че 70% от правителството на САЩ се лобира от евреи?като сигурно 1/4 са евреи. Да не говорим за федералния резерв който вече няма как да не са евреи.Полша дали не си прави публично цветно сменяне на властта?
84
4
 
3
 
! Отговори
Като Кътино преди 6 години
Поляците интерпретират историята как им дойде. Евреите обаче помнят дълго - и тая не минава при тях - десетки хиляди евреи са убити преди да стъпи немски войник на полска земя. Това как се обяснява?
83
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ако стане още един холокост ще забогатее света. Няма да има глад и мизерии и войни.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...привтелите казват, че МОШЕННИК идело от МОШЕ..., а Моше е индийски бог на благоденствието.."А *** от къде произлиза?
81
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имам приятели евреи... даже баба е спасена от евреи.. а ние сме кореняци от Перник, дъревени шопи, но умеем да уважаваме и стоиме да вардим истината...та привтелите казват, че МОШЕННИК идело от МОШЕ..., а Моше е индийски бог на благоденствиетои хич няма да се очудя ако будат изнесени факти че немци са укривали и спасявали от концлагерите местни евреитемата е адски разтеглива и неможе да име само два цвята или бяло или черно
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С други думи второ мнение не се приема и ако някой посмей да се различи от главната приета от нашите господари теория отива в затвора или в газовата фурничка.
79
2
 
8
 
! Отговори
Абсолютна преди 6 години
ТЪПНЯ! Полша и Хизраел - хобот за хобот във вековете по темата "концлагери". Кибуците к'во са? Само че, доброволни. Или бъркам?ps. Eй, тези не се научиха че всичко има начало и край, включително ВСВ! Ако може още! Пари де.
78
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ИРОНИЯ НА СЪДБАТА СВЕТОВНАТА БОРБА ДНЕС Е ИМЕННО ЗА ГАЗ.
77
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При 6 милиона избити в няколко места,то тези пещи и газови камери би трябвало да се изучават в инженерните специалности,като някакви универсални машини.Само сметнете какъв е "добива".Тука от изгорени въглища и дрехи не може да се диша,а там при толкова бройки.Личи си, че данните са силно преувеличени.Никой не отрича, че е имало експерименти с газ и други,но не може да се размиват всички цифри.Процента на загинали в пещи и газовикамери е бил нишожен,в сравнение с всички загинали по други причини
76
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Израелското дипломатическо ведомство призова полските власти да променят текста, преди да бъде внесен за по-нататъшно утвърждаване."Евреите вместо да призоват и критикуват, най-добре да посочат колко лагери на смъртта са действали в Полша преди немската окупация.
75
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСКРЕНО СЪЧУВСТВАМ НА ЕВРЕИТЕ ЧИЙТО РОДИТЕЛИ СА НАИСТИНА ЗАГИНАЛИ ПРЕЗ ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА, КОФТИ Е ДА УБИЯТ РОДНИНИТЕ ТИ И ПОСЛЕ ДА СТАВАТ ТАКИВА ПРОСТАШКИ СПОРОВЕ ЗА КОСТИТЕ ИМ. ТОВА НЕ Е ХУБАВО.
74
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда първия осъден в Полша ще бъде... израелския премиер...
73
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛША КРИМИНАЛИЗИРА ФЕЙК НЮЗ ЗА ХОЛОКОСТА! ДОЛУ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ!
72
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреина винаги го играе многострадална Геновева и жертва, а сам смята другите хора за животни. И когато се кланя на Талмуда и се държи зле с неевреите, как очаква да бъда третиран? Каквото повикало, такова се обадило! И друго - няма богоизбрана нация. Богоизбрани хора - да, но богоизбрана нация няма.
71
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кое е лъжа и кое е истина ????истината трябва да е удобна за някой си иначе никой няма право да мисли свободно и да прави сам заключения... на това му се вика демокрация... да ви го.....
70
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, как така винаги евреите са добрите? Няма държава в историята, където са пребивавали повече време, и на която да не са създавали проблеми - Египет(случката с Мойсей), Персия(когато соломоновия храм е разрушен), Рим(бунта на Макавеите), Испания, Португалия, Франция, Германия, Англия, Полша, Русия, дори България, сега в Близкия изток с Палестинците. И все те са добрите, все те са невинните, и все другите са зли. Защо те винаги са жертвите, а останалите са насилници? Няма логика!