Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?

3 млн. българи плащат осигуровки, но на суми под 1000 лв.
Обновена: 15 фев 2018 11:49 | 15 фев 2018 08:50,
153
Влизаме в еврозоната и: Какво произвеждаме? Какви заплати взимаме?
Снимка: Reuters

3 015 000 българи плащат осигуровки, но 80% от тях ги плащат върху суми под 1000 лв., пресметна икономистът Кольо Парамов.

Според него влизане на България в еврозоната ще вдигне доходите и ще направи страната ни по-привлекателна за инвестиране.

"Трябва да влезем в еврозоната до края на 2019 , а не на 2020 г.", настоя той пред bTV.

Според икономиста Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии с влизането ни в еврозоната след 3 г. средната работна заплата у нас ще стане 1500 лв., ако расте със същия темп, както сега.

На свой ред икономистът проф. Димитър Иванов обяви, че доходите у нас се вдигат, но към момента БВП на глава от населението е 6500 евро при средно за еврозоната 32 000.

"Това е ситуацията, която ние трябва да гоним и да се съобразяваме. Бих казал на премиера, че ние по темп на растеж на БВП по данните, които Евростат публикува, не сме между първите 5, а между 8 и 11 място в ЕС”, пресметна той и отбеляза, че ако при нас говорим за 3,6% ръст, то съседна Румъния има 7%, а централноевропейските страни са с по поне процент пред нас", отчете той.

Нещо повече – според проф. Иванов нашият ръст на БВП не почива на вдигане на индустриалното производство.

"Поръчките от чужбина за промишлеността миналата година са спаднали с 30%. Темпът на растеж на промишлената продукция е нулев, в строителството има 3% намаление", уточни експертът.

Той засегна и болезнения въпрос с намаляващите чуждестранни инвестиции през последните 6-7 години, като посочи, че само за миналата година спадът е със 70 на сто.

Проф. Иванов се обяви за сериозен дебат за влизането на България в еврозоната, като подчерта, че това би означавало БНБ да загуби всякакви права за улеснение на финансовите институции в страната, валутните й резерви да бъдат отдадени на ЕЦБ и, най-вече, страната ни да тръгне към структура, която не е ясно как ще изглежда и как ще функционира след реформите, които Франция ще лансира след сформирането на новото германско правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
240 комунистически кадри станали демократи в годините сме произвели !
20
4
 
25
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
народа ще обеднее още повече...
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе с детски : 37 лв. в еврозоната !!!е брао Бойче
18
2
 
51
 
! Отговори
до1 преди 6 години
Много просто - пример: шефката на КФН взима 13000лв заплата. Аз и още 29 човека взимаме по 600 лв.или - 30х600лв прави 18 000лв плюс 13000 на шефката са 31 000лв. делено на 31 човека ето ти 1000 лв средна заплата. Но нали знаеш, че тези 30 човека изработват заплатата на шефката - "справедливо разпределение на средствата" - нали?
17
3
 
22
 
! Отговори
0 преди 6 години
Парламента е произвел за три мандата - заплатите си от Българските данъкоплатци , но е одобрил едни достатъчни 37лв. детски , за които се кандидатства и отпускат на база доход на родителите !така че сме абсолютно готови за еврозоната според премиерчето и президента съответно със заплатки 7 000 и 11 000 пари !
16
23
 
4
 
! Отговори
emi преди 6 години
До нещо неразбралаз плащам на минимална, а правя доста над 3000. 98% от персонала са така. какво странно?
15
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да си говорим, става дума за пари. За Европа е най изгодно сегашното положение - българите са във валутен борд, стабилността е гарантирана. Е, мизеруват балканските субекти, корупция, кражби, сива икономика, но това си е техен, вътрешен проблем, достатъчно им е да сме политически послушни и европейски ориентирани. Ако влезем в кошарата, обаче, ще бъдат принудени да вземат камшика и да ни сложат в ред.
14
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой сеща ли защо нямаше референдум за ЕС и НАТО? - Май не е сложно да се досети човек. ....сега пак няма да има. Демокрация , ама друг път!! Политикокрация, беззаконие и безвластие.....
13
2
 
45
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Произвеждаме политици със заплати от 7000 лв. до към 11000лв. без бонусите и комисионните !
12
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тази държава стана по зле и от преди 20 г щом най големия инвеститор за гурбетчиите и имигрантите какво бъдеще имаме, унищожихме животновъдството и земеделието
11
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жан Клод Юнкер иска с нас да си направи политическия план за уж розова Европейска интеграция!!!Нашите политици искат да грабят още повече европари!!Богатите държави НЕ НИ ИСКАТ !!!Българите ни чака вдигане на цени,обезценяване на спестяванията ни,жизнения ни стандарт ще падне още повече...Всичко ще бъде за сметка на обикновенния човек и гражданин.Крайно време е да се вдигнем и кажем НЕ НА ЕВРОТО И НЕ НА ЕВРОЗОНАТА !!!
10
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да го разбера тоя хекимеки, толкова ли не може да намери истински хора икономисти, ами все кани разни *** дъртаци, завършили планова икономика в унсс или нейде във воронеж?И г-н Ганев се чуди как да не се изсмее директно на разни "професори", не само като тоя иванов, ами и на колЮ до него.
9
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли реална икономика, никаква еврозона няма да помогне! Стига сте лъгали хората!!! Откъде ще дойдат тия заплати и БВП? Мирише на поредната схема за източване.....направете референдум, какъвто нямаше за влизането ни в ЕС и НАТО!
8
6
 
7
 
! Отговори
do 7 преди 6 години
evala pravilno im go kaza na platenite pisa4i tuk
7
2
 
40
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
какво произвеждаме? празни приказки и фантсмагории начело с най великата партия в историята на човечеството - ГЕРБ (по думите на банкянския "мислител"). Ще ни вземат в еврозоната ама някой друг път.
6
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и какво ще правим в еврозоната? вместо постната пица ще ду хаме постната супа ?
5
6
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте манипулирали хората с тази Еврозона !!!Всички богати държави,като Австрия,Германия ,Холандия ...НЕ НИ ИСКАТ, И С ПРАВО !!!!Основния критерий за влизане са ДОХОДИТЕ НИ !!!Между нашите доходи и техните имаме ПРОПАСТ !За да ни приемат трябва максимално да се доближаваме до техните заплати,а България не отговаря на този важен критерий.При този нисък стандарт ни чака вдигане на цени,поскъпване на живота,спестяванията и покупателната ни способност ще бъдат заличени ,спрете да лъжете..
4
1
 
44
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Елементарно Уотсън! Защото има особи с по 5 и 6 цифрени заплати, затова!
3
6
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
pi6at za zaplatite a nikoi ne pi6e kolko % 6te e inflaciqta pri vavejdaneto na evroto edin se iztarva samo po edna tv 4e nqmolo da e pove4e ot 2% ma mai e zablariv ednata nula
2
3
 
42
 
! Отговори
твърдо ЗА преди 6 години
Щом се дърпат европейците, значи има причина да не ни искат. И тя не е, че са много загрижени за нас.