Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?

Съставните му части са отровни селскостопански химикали
13 мар 2018 09:15, Елка Василева
207
Какво представлява "Новичок", с който е отровен агентът Скрипал?
Снимка: Reuters

Британският премиер Тереза Мей заяви вчера, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал с веществото "Новичок" в английския град Солсбъри, предаде Ройтерс.

Ето какво представлява това бойно отровно вещество:

Още по темата

- Разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те, "Новичок" (в превод: "новак") е силно токсично нервнопаралитично вещество с малко по-различен химичен състав от по-известните отровни газове Ви Екс и зарин.

- Смята се, че е пет до десет пъти по-смъртоносен, въпреки че няма данни да е бил използван преди. Смята се, че Москва не е декларирала "Новичок" или съставките му пред базираната в Хага Организация за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която следи спазването на договор, забраняващ тяхната употреба.

- Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. По този начин производството му може с лекота да бъде прикрито зад паравана на легитимна химическа промишленост, смята американският експерт по химическите оръжия Ейми Смитсън.

- Химикалът "предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване", заяви експертът по фармакология проф. Гари Стивънс от Университета в Рединг. "Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени", добави той.

- Русия и САЩ навремето имаха най-големите програми за химически оръжия в света. Русия приключи унищожаването на декларираните си пред ОЗХО запаси миналата година. САЩ са във финалните етапи на унищожаването на своите запаси.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
19
 
12
 
! Отговори
Русофили-педофили преди 6 години
Всеки път като русия се *** (а руските барбонки са големи) русофилите в един глас пискат "провокация".Провокация беше като нападнаха Украйна.Провокация беше като нападнаха Грузия. Провокация беше Литвиненко.Политовская - провокация.Немцов - провокация.Сега пак провокация.Явно според русофилите единственото нещо ,което не е провокация е тяхното поведение - надупени към ***-к-ин с широко разтворени бузки.
111
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Еврохомосексуалист 139Ех Експертеенаистина около 60% от износа на РФ са нефт, петрол, газ и други суровини но що се отнася до приходите само 35% са от Нефто-газовата индустрия Може би ще искаш да спрем и износа на Титан примерно и други подобни екзотикиЩе спрат да се произвеждат част Боинг и Аеробъс самолетите липса на части от титан, някои електроники ще поскъпнат главоломно и така нататък Давай да видим какво ще стане
110
7
 
10
 
! Отговори
Еврохомосексуалист преди 6 години
Предлагам да спрем да купуваме газ и нефт от Русия и да фалират за няколко дни.
109
4
 
16
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До ДоказателствотоАз ще ти задам един РЕТОРИЧЕН ВЪПРОСКой СЪБОРИ КУЛИТЕ БЛИЗНАЦИ и освен тях още две бизнес сгради в които определено не са се блъскали самолети? - Това събитие отне живота на над 6000 човека.
108
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случаят е ясен - употреба на БОВ в Лондон. Незабавно свикване на Съвета за сигурност при ООН и яки санкции на ингилизите.
107
5
 
13
 
! Отговори
----------- преди 6 години
Значи влизам в един селскостопански магазин и си поръчвам всички вещества и си го произвеждам вкъщи. То тогава всеки и навсякъде може да го забърка. По логиката на бтританските "много тайни" служби, следва че те самите са го нарпавили!
106
18
 
12
 
! Отговори
Доказателството преди 6 години
Единствените които могат да направят нещо толкова долно са руснаците.
105
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе какво стана с Христо Бисеров?
104
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колхозниците продължават да твърдят че в русия има избори...
103
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата по случая се развиват както предвидих оня ден. Русия поиска официално материалите по случая, но й бяха отказани ,а английски експерт по отровите призна преди 2 часа, че веществото може да се направи и в други страни и суровините за него са широко достъпни. Очаквам Англия да засекрети случая, както например при Литвиненко, но да продължи да вика за "вината" на Русия и да иска санкции против нея.
102
6
 
17
 
! Отговори
асен преди 6 години
Вътрешна нагло-саксонска работа , изтискали са предателчето и сега вече им е в тежест , трябва да го издържат финансово и за да си спестят разходите що да не го използват и за удар срещу Русия точно преди изборите и Световното !!!!
101
12
 
10
 
! Отговори
Руснаци-гнуснаци преди 6 години
До Лондонич БрекситянПреди президентските избори за да покаже *** ,че действа с твърда ръка.За дъщерята на никой не му пука - за руснаците човешкият живот не струва нищо.Отрова - защото руските служби са болни садисти. Достатъчен отговор лие на маллуумните ти въпроси?
100
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИНГИЛИЗИТЕ МИСЛЯТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗА МНОГО ПРОСТИ,А ВСЪЩНОСТ ТЕ СА НАЙ-ПРОСТИ ОТ ВСИЧКИ . ТАКАВА ГЛУПАВА И НЕСКОПОСАНА ЛЪЖА СКОРО НЕ БЯХ ЧУВАЛ .
99
5
 
24
 
! Отговори
Лондонич Брекситян преди 6 години
Защо им е било да го тровят точно преди президентските избори в Русия, след като е ясно, че ще ги набедят? Защо с токсично вещество, а не нещо по-просто? Защо и дъщерята? Защо сега, след като е бил в затвор в Русия и там са имали възможност ако са искали? Не се връзват нещо нещата.
98
17
 
11
 
! Отговори
Добрутро русофили преди 6 години
Днеска Ангека Меркел е казала че ще има нов кръг санкции за Русия заради нападението с бойно отровно вещество въе Великобритания. Задава се нов кръг глад и мизерия за руската *** и българските русофили.
97
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Изгърбич Задвратян Явно си головодник . Няма в света БОВ, без антидот. Във всеки индивидуален пакет на войника има антидот против химическо отравяне от БОВ .Както и при радиация ,
96
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тези англичани защо винаги правят едно и също ,един и същ сценарии . И.ди.оти ли са или в основите на прехвалената им демокрацията са лъжите и демагогията ? И Марков така убиха .
95
0
 
13
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Изгър бич Задв ратян 118Извинявай но трябва да си с наистина БОЛЕН МОЗЪК за да планираш нещо такова като Норд Ос или Беслан Училището.Разбирам да сложиш бомба и да се опиташ да гръмнеш Фирмен, дипломатически, военен, полицейски и/или стратегическо обект(в зависимост от това което искаш да кажеш) но да планираш да вземеш за заложници цяло училище с деца или Цял театър със случайни хора?
94
3
 
20
 
! Отговори
факти не преди 6 години
Вероятно,може би!?но няма доказателства само думи,този случай е за *** който вярват в снежния човек....
93
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новичок да не е химическото оръжие на Садам?Виж го тариката, докато американците и марионетките го търсеха в Ирак, тиранът го криел в Лондон. Голям номер им сви!