НАТО гони 7 руснаци от централата си

Исландия, Полша, Дания и Швеция пък ще бойкотират Мондиала
27 мар 2018 18:31, Екип на Dnes.bg
118
НАТО гони 7 руснаци от централата си
Снимка: БТА

НАТО отнема акредитацията на 7 руски дипломати и задържа пропуските на други трима, съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Седмината работят в руската мисия в централата на Пакта в Брюксел, а останалите трима са подали молби за допуск до сградата й.

Генералният секретар на НАТО обяви, че максималният състав на руската мисия към Северо-Атлантическия съвет се намалява от 20 на 10 души.

"Мерките изпращат ясно послание към Русия, че неприемливият и опасен модел на поведение си има цена и последствия", заяви Столтенберг днес в Брюксел. В същото време той подчерта, че мерките не променят политиката на НАТО по отношение на Русия.

Столтенберг добави, че стъпките са следствие от отказа на Кремъл да даде "конструктивен отговор на случилото се в Солсбъри" и подчерта, че всички съюзници и партньори на Пакта са разтревожени, тъй като това е първи път, в който химическо оръжие се използва на територията на натовска държава.

Заявлението на генералния секретар на НАТО идва 24 часа, след като САЩ и 14 държави от ЕС обявиха, че експулсират руски дипломати от столиците си. Днес броят на еврочленките, които се присъединиха към мерките се увеличи на 18, след като Испания, Швеция и Ирландия също обявиха, че се присъединяват към координираните действия на Съюза. В петък европейските лидери определиха Русия като "най-вероятен извършител" на атаката срещу двойния шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри в началото на месеца.

Това оставя само България, Гърция, Белгия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словакия, Словения и Кипър, които не са обявили намеренията си. Настоящата акция на ЕС и САЩ срещу руски дипломатически предстаители е най-мащабната в историята на дипломатическите отношения с Москва.

Белгийското правителство, което отговаря и за руската мисия към ЕС, заседава в момента по въпроса дали да се включи в общия натиск.

На Балканите Македония и Албания, които не са членки на ЕС, също обявиха, че ще експулсират руски дипломати.

Междувременно Исландия, Полша, Дания и Швеция се присъединиха към Обединеното кралство, обявявайки, че ще бойкотират световното първенство по футбол, което трябва да се проведе през юни в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
18
 
! Отговори
Дарко преди 6 години
Действията на ЕС, САЩ и Англия през последните дни само доказват факта че т.нар. цивилизован свят се ръководи от шепа хора. Каквото кажат те това става. Нашта работа е да подскачаме като пионки без да мислим защо скачаме. Един по мъдър от мен човек беше казал - когато всички мислят едно и също, това означава че никой не мисли.
62
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време беше.НАТО трябва да престане ,да допуска до ученията си руснаци и сърби.Последните донасят всичко на Русия.
61
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото новия глaвен съветник по нaционaлнa сигурност нa Президентa Тръмп- г- н Болтън е зaявил, че aко руснaкa от Мордор- кремAл реши дa " отговaря реципрочно" нови сaнкции от СAЩ ще се стовaрят върху крехкото човече. Тaкa че яжте пукaнки и гледaйте руския сеир, щото и губерниятa по Боковa повеля е изтеглилa послaнникa нa Бг- то в Мордор..., a външно е измънкaло, че в " гонене" нa руски шпиони мaй ще имa и от Сф
60
2
 
15
 
! Отговори
Палячо преди 6 години
Значи вместо да ги думнат с по един между очите, руснаците натровили 200 човека с химическо оръжие. Как не са се сетили да пуснат една атомна бомба върху парка, да ....тоз шпионин.....
59
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грозният Пинокио на снимката иска да се направи на железен. Но всички знаем че е пълно дърво.
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1945 и Hafen-те и die Wahrheit-ите ги вадеха от мишите им дупки с думите хенде хох и от тогава досега даже още се ползва термина изпаднал германец.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как ще бойкотират Световното? Да махнат отборите си от него, като са много смели. Ама няма да го направят, защото от него се пълнят касичките с пари на телевизиите в родните страни. Смели са само на приказки и за което им изнася.
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говедарските под логи вият на умрело, щел Столтенберг дa полaгa усилия дa " помете" Русия.aхaaaaхaхaхaхaВова ще ви върти нa сибирския си ШИШ докaто рижавия пуяк не изплези език хaхaхa
55
14
 
3
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
"Знаете ли какво става когато дипломатите си отиват?идва войната,това ли искате?"Стига сте плашили с война! Мурзилажа по примера на своя "велик" вожд единственото нещо което могат е да плашат с война. От тях най-големият специалист по войната е Боби, който знае дори какво е снаряжението на различните видове руски войски. И вместо да се занимава с нещо полезно (като научно ограмотяване учене на езици и др.), той възлюбил своя вАенолюбивая мать.
54
12
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Прочистваане на руските мисии от дипломати менте,звучи добре.
53
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
руските под логи вият нa умрело, щелa рaшкa дa полaгa усилия дa " помете" Щaтите и UK aхaaaaхaхaхaхaДонaл ще ви върти нa плейбойския си ШИШ докaто джуджето не изплези език хaхaхa
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Е събудих се. Ти какво искаш да направя сега?"Бегай да палиш свещ и да се молиш за здравето на Владимир, те това направи.
51
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак Путин не е постъпил честно като е поръчал Скрипал след като го е освободил от затвора, а отгоре на всичко отровил и дъщеря му, която е от генерацията на неговите дъщери!
50
5
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Потапяй тоа остров барабар със Солтенбергите, нато и другата своллоччч
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Военнолюбците? 51Е събудих се. Ти какво искаш да направя сега?
48
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29"Русия трябва да положи всички усилия, щатите и острова да бъдат пометени."----Ето за това ви гонят дипломатите, затова никой не иска да комуникира с вас и не иска да ви сърба попарата. Проблемът е че сте неимоверно дебелоглави и не можете да схванете, че щом толкова хора не са съгласни с вас, може би има нещо грешно във самите вас и да се опитате да го анализирате и разберете.
47
6
 
13
 
! Отговори
Военнолюбците? преди 6 години
Събудете се!Не разбирате ли, че се мина границата на нормалното.България, Румъния, Украйна ще бъдат първите жертви.На прага сме на война.Какви хора сте?
46
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Столтенберг си търси мъж. И като всяка безинтересна жена върти некви мурафетчета и номерца за да и обърнат внимание. Закъсала го е завалийката.
45
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След ,като измислените заплахи за западните общества от ,,Ал Кайда" и ИДИЛ отшумяха, на НАТО му е нужна друга виртуална заплаха ,за да оправдае съществуването си и нарастващият военен бюджет на САЩ,както и подслушването и контрола на хората!
44
2
 
5
 
! Отговори
Ленин преди 6 години
Мумиите - кошмарът на НАТО.