В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?

Русия едва ли ще се превърне в парий, смята руската преса
169
В каква посока ще тръгне конфликтът между Русия и Запада?
Снимка: Reuters

Централните медии в Русия коментират ответните мерки на страната след експулсирането на руски дипломати от САЩ и Европа и последиците от новото напрежение между Москва и Запада.

В. "Ведомости" изтъква, че отговорът на Русия като цяло е бил симетричен, но не изключва конфликтът да се разрасне още повече.

След като бившият руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му бяха отровени на 4 март във Великобритания, Лондон обяви за виновник Москва, но Русия отхвърли обвиненията. Кралството изгони руски дипломати, последваха го САЩ и още 27 страни. Москва вече започна да експулсира в отговор техни дипломати, напомня електронното издание "Лента", цитирано от БТА.

Още по темата
Дипломатическата война на Русия със САЩ и Великобритания още не е наближила върховата си точка, смята политологът Фьодор Лукянов.

"САЩ неизбежно ще отвърнат отново - те предупредиха, че виждат в действията на Москва не отговор, а вдигане на залозите. Закриването на американското консулство в Санкт Петербург срещу консулството на Русия в Сиатъл също се разглежда като ескалация", пояснява той.

Експертът прогнозира, че европейските страни, демонстрирали солидарност с кралството, няма да продължат в същия дух. След дипломатическата, символична по думите му война, той обаче очаква и мерки в икономически план, например по-строги санкции като доскорошните санкции срещу Иран.

Следващите действия на САЩ спрямо Русия ще бъдат на първо място политически, а не юридически, заявява за "Ведомости" аналитикът Андрей Кортунов. Освен нови експулсирания на дипломати Вашингтон може да засили натиска върху руските медии в Щатите, но като цяло възможностите за подобно въздействие намаляват, допълва той.

За Русия остава възможността да изисква от САЩ паритет в броя на дипломатическите служители, смята наблюдателят. "Сега въпросът е кой пръв ще спре", отбелязва Кортунов.

Струва ли си страните в конфликта да развъртат маховика на ескалацията, пита се в редакционен коментар в. "Независимая газета", който също предрича нови икономически санкции на Запада срещу Русия.
За разлика от Москва Западът има според руския ежедневник "предостатъчно" подобни лостове - може, например, да бъде закрита търговската мисия на Москва в Лондон, смятана за "шпионска бърлога" от кабинета на Тереза Мей според британския в. "Телеграф". Може да бъдат замразени различните активи на руската държава, да се въведе забрана за инвестиции в руски книжа, да се запорира "подозрителното имущество" на свръхбогати руснаци и дори да се бойкотира тазгодишното световно първенство по футбол в Русия.

В най-близко бъдеще обаче Русия едва ли ще се превърне в парий. Западът признава, че е необходимо и занапред да води диалог с Москва най-малкото в сферата на стратегическата стабилност и контрола върху оръжията. Взаимното изгонване на дипломати обаче показва, че полето за диалог стремително се стеснява, пише "Независимая газета".

Днес Европа има твърде голяма нужда от Руската федерация и просто не може да си позволи дълго да се прави на обидена, твърди онлайн изданието "Регионите на Русия".

Далеч не става дума само за доставките на петрол и газ, за пазари и проекти за инвестиции. Скъсването на връзките с Русия автоматично ще засили влиянието върху Европа, което получиха след Втората световна война САЩ и Великобритания. По човешки и икономически потенциал ЕС превъзхожда САЩ и би могъл да стане самостоятелен силов център, но все така е в изцяло подчинено положение спрямо атлантическия проект за "единен Запад". Защото упорито не схваща собствената си идентичност, няма и държавен суверенитет, подкрепен с военна сила, се казва в материала.

Ако Европа поддържа конфликта с Русия, ще е по-лесно освен това външни сили да скарат европейците с Китай, заявява електронният вестник. Същевременно изрежда "много кризи, които Европа безспорно няма как да реши без Русия". Без Русия ЕС не ще може примерно да влияе върху ситуацията в Големия Близък изток - от Либия до Афганистан. А това не включва само въпроса за война или мир край границите на Европа, но и проблема с бежанците, чието нашествие в ЕС, дори само от Африка с милиардното й население, все повече ще расте, пише "Регионите на Русия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: РусияСкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
7
 
18
 
! Отговори
Очаквано преди 6 години
Колективният запад е дълбоко възмутен и готов за солидарен отпор относно факта, че на 31 март 2018 г. в категорията на супретежките Александър Поветкин, облечен в тениска с надпис "Кемерово мьi с тобой! 25.03.2018", излезе на бой срещу британеца Дейвид Прайс и го нокаутира, използвайки забранения за употреба срещу наглосаксоски спортисти руски специалитет "Кулачок"Очаквайки забранителната колективна реакция на запада срещу Мундиала, националният отбор на Уелс колективно поиска руско гражданство
56
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ не ни готвят войната! Войната ни я готвят съюзниците, който безрезервно трябва да подкрепяме...
55
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 47"Русия ще получи много добър урок. Време е да се превърне в истинска демократична и цивилизовано държава."Да видим сега Украйна Дразни Русия и приема Анти Руски закони - Да и сложиме всичките възможни санкции а ако барне един кубометър газ от Трансфера за Европа - Бомбардировка. Ако ли пък се оплаче си спечелва Инвазия за търсене на скрити още от Времето на СССР оръжия недекларирани при разделянето на СССР!ИНВАЗИЯТА Е БЕЗ РЕШЕНИЕ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ НА ООН!ДЕМОКРАЦИЯ !!!
54
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обективен и полезен анализ. Функционално грамотните ще разберат. Дано да са повече от пишещите срещу заплащане.
53
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подритва си здравната книжка "демократичния свят", не са стояли без газ и природни ресурси скоро. Скоро може и без космически технологии да останат. Ще си готвят манджа от долари. И от време на време с лири. За разнообразие...
52
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен до 50знаем че сте ***, ама айде да не издаваш че знаете как се ползва, че скоро ще издадете че и вие сте го използвали ... ей кухи мурзили, ойтоха ви опорките с такива като теб ... :):)нали е секретен, от къде да прочетем как се използва ? а ?
51
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен до 50 преди 6 години
Е как да ти повярваме и на теб след като тези глупости които си написал ни ги представяш за втори път.Измисли нещо ново Москва веднага реагира, в същия този град Солсбъри където е "отровен" Скрипал има военна химическа база, а какво съвпадение, създателя на "Новичок" живее в Сащ от 10 години, а отново съвпадение.И ако се напънеш да прочетеш как може да се използва "Новичок" ще ти светне.Ама от Козяк не дават повече информация.
50
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
рано или късно путин ще съсипе русия, а имаха шанс да са световен лидер във всичко ... ама пустите му милиционерски трикове ги съсипаха отново
49
12
 
34
 
! Отговори
Българин преди 6 години
В какво се изразява конфликта? В това, че Русия се връща като супер сила на световната сцена.
48
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предлагам,които вярват в бъдещето на русия да идат да си купят рубли.всеки може,от всяко бюро или банка.кой,по малко,кой повече,ама не купуват рубли,защото едно е празни приказки по форумите,друго е да те ударят по джоба.русофилите купуват долари и евро.я вижте,корнито,ст.данаилов,сидерката.приемат само в западна валута.децата на първите двама станаха американски граждани. другото са празни приказки
47
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глобалния ред е бъдещето. Граници хората си поставят сами. Не може технологиите да се развиват могъщо, та чак свят да ти се завие, а всичко останало да си е същото. Няма как, колкото и на някой много да му се ще и да вярва, че това е правилното. Това е предубеденост добита от архаични убеждения. "Човек е глагол, а не съществително" Който разбрал, разбрал.
46
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, как да не вярва човек на англичаните, след като Кремъл нито веднаж не отхвърли обвинението за аферата Скрипал, а сега задоволява само с окачествяването му като цирк, провокация, флешмоб и разпространяване на размиващи случая версии за мобилизиране на изнервената и отчаяна русофилия.Ако КГБ не беше забъркан в това престъпление, логично беше Русия решително да отхвъли това обвинение с официална декларация, а не да само да отвръща гузно със симетрични реакции и Путин да се крие в тайгата.
45
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще стане това,което всички знаем.фалит и разпад като ссср. вече даже е безинтересно
44
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Либералният глобален нов ред се провали още преди 10 години, но европейските политици са толкова тъ.и, зависими и алчни, че и до днес не го проумяват. Този проект изискваше отказ от идентичност за да се смеси цялото световно население в един буламач. На практика обаче, докато Европа продължава да ке отказва от своята цивилизация, нито един друг регион в света не го прави. В резултат ще има съвсем различен свят и в него европейска цивилизация ще липсва.
43
41
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще се случи. Русия ще получи много добър урок. Време е да се превърне в истинска демократична и цивилизовано държава. Нищо при тях не се развива в положителна посока.
42
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Светът срещу РусияАбе този мач отдавна започна ама западните нападатели много меки китки бе, то от гейове, джендери, травестити, лесбийки и наркомани какъв отбор можеш да очакваш.А пък и отсрещния отбор не е СССР със Горбачов и Елцин, така че този мач ще е много по различен.
41
42
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците ще ядат танкове пак както през 1991-ва
40
8
 
21
 
! Отговори
хо преди 6 години
До Анонимен 37 аха и всенякока ще се научат на технологоята и ще си добиват защото има какво ама тия дето нямат нищо за добив а пък имали технология не мога да разбера за какво се пънат те така или иначе няма какво да добиват или мкоже би искат да придобият нещо чуждо схващаш ли глупостта която си написал бре симпатяго
39
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едгар Алън По, познавайки медиите и английските добродетели, е дал добър съвет:"Вярвай само на половината от това, което виждаш, и на нищо от това, което чуваш.
38
38
 
15
 
! Отговори
Светът срещу Русия преди 6 години
Сега се играе мачът целият Свят срещу Русия. Този мач сме го гледали вече. Спомням си как завърши предишния подобен мач с разпадането на СССР...