Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?

"Настроението на Острова е толкова мрачно, колкото е и зимата"
4 апр 2018 19:04, Елка Василева
169
Може ли аферата "Скрипал" да предотврати Brexit?
Снимка: архив, Reuters

Все повече медии допускат евентуален отказ на британците от Brexit. Някои политици дори се надяват, че успехът на европейската солидарност в случая "Скрипал" ще поощри този отказ. Реалистичен ли е подобен сценарий?

Политологът Антъни Глийс следи пресата от родината на своя баща - Германия. Там един политик отново изрази надежда, че британците ще се откажат от Brexit в последния момент.  Волфган Шойбле изрази това желание в интервю за медийната група Функе по време на великденските празници.

След покушението срещу руския двоен агент Сергей Скрипал, заяви Шойбле, британците видяха, "колко е хубаво да не си сам на този свят". Те се радват на огромна солидарност и виждат, че "Европа функционира". Последните социологически проучвания като че ли дават право на председателя на германския Бундестаг. Малко преди покушението над Сергей Скрипал и дъщеря му 47 процента от британците изразиха мнение, че страната им прави грешка с Brexit -а. Само 42 на сто от анкетираните смятат, че решението от юни 2016 г. е правилно, пише Дойче веле.

Ситуация като преди Втората световна война?

Политическата класа във Великобритания изпитва огромно уважение към Волфганг Шойбле, но в това отношение той се заблуждава, казва Антъни Глийс. "Дори мнозинството британци, които искат да останат в ЕС, са твърдо убедени, че Brexit-ът ще дойде и срещу това не можеш да направиш нищо, ако си демократ", казва Глийс.

Още по темата

Придържането към решението за Brexit е едно нещо, съвсем друго е сегашното настроение във Великобритания. "Настроението е толкова мрачно, колкото е и зимата. А тази година зимата беше сурова, със сибирски студове. Този студ пронизва и политическия ландшафт", споделя политологът.

Британците са наясно, че скоро им предстои нещо голямо и вероятно лошо, но те нямат сили да се съпротивляват срещу него. "Мисля, че един ден историците ще сравняват положението с настроенията през 1939/1940 година, преди началото на Втората световна война, тоест преди войната да дойде в Англия", казва Антъни Глийс.

Партньорство за сигурност

От един месец насам британската политика се занимава с Русия и аферата "Скрипал". Бившият двоен агент все още е в кома, а състоянието на дъщеря му Юлия се подобрява. Покушението с нервнопаралитично вещество, за което Лондон обвинява Русия, доведе до масово взаимно експулсиране на дипломати. Над 70 британски дипломатически служители трябва да напуснат Русия, след като Лондон първи обяви руски дипломати за персона нон грата. Редица европейски държави също експулсираха руски дипломати. "Това показва, че съдбата на Великобритания няма да се решава в центъра на Атлантика, а посредством много тясно сътрудничество с Европа", казва Глийс. Според него аферата Скрипал няма да предотврати Brexit-а, но ще окаже влияние върху сътрудничеството с Европа след излизането на страната от ЕС.

По време на конференцията за сигурността британската правителствена ръководителка очерта посоките на това сътрудничество. Тя апелира за нов пакт за сигурност с 27-те страни от ЕС и заяви, че Великобритания ще продължи сътрудничеството си с Европол, ще продължи да обменя данни за пасажерите в самолетите и ще сътрудничи в много други сфери на сигурност. Тереза Мей заяви, че европейската заповед за арест е довела до екстрадирането на 5000 души към днешна дата. Антъни Глийс също смята, че темата за сигурността си остава централна. Той не изключва възможността след Brexit британците дори да засилят сътрудничеството си с Европа в сферата на сигурността.

Тереза Мей с укрепнали позиции

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година в полунощ. Освен в сферата на сигурността има първи указания и в каква посока ще се развиват отношенията между Обединеното кралство и ЕС след Brexit-а. Вероятно ще има по-малко радикални промени, както се надяват много от поддръжниците на Brexit-а. Има обаче и много неизяснени въпроси. Тази политическа бъркотия, така често критикувана от ЕС, дълго време оказваше влияние върху одобрението за политиката на Тереза Мей. Месеци наред нейният рейтинг беше много нисък. "Аз също си мислех, че тя няма да се задържи дълго на власт. Но съм се заблуждавал. Тереза Мей имаше невероятен късмет", споделя Антъни Глийс.

Аферата "Скрипал" осезаемо укрепи позицията на британската правителствена ръководителка. "Днес много британци са убедени, че Путин спекулира с Brexit и с разединението на ЕС. И това убеждение укрепва позициите на Тереза Мей.  "Тя ясно заяви, че Путин не само се меси в "нашата британска политика, а е готов и да убие британски граждани в Солсбъри, за да засили господството си".

Антируските нагласи в кабинета на Мей също се засилват. Министърът на отбраната Гевин Уилямсън обвини Кремъл, че иска да подкопае и други държави, между другото и с кибератаки. В коментар за "Сънди телеграф" той пише, че Путин е "злонамерен". Тоест отношенията с Москва ще останат още дълго време мразовити.  ЕС пък се надява на разведряване, дори и Brexit-ът да е неизбежен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
4
 
! Отговори
до Space X преди 6 години
За какви щуротии говориш, просто намери снимката- двама в жълти биологични костюми, двама в бели противочумни и трима пожарникари. Лесно е- британските медии се сцепиха да я тиражират без да се обърне особено внимание на детайлите.
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ НЕМОЖЕ!!!!ВЕЧЕ Е ПОДПИСАНО , ЧЕ СЕ МАХА И ПРЕЗ 2019-ТА Е ВЪН! :D
114
1
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
117 Не са само двете кули удариха си и Пентагона а и за малко да ударят и Белият дом , хахахахххххахахахаахахахахахахаахахахахахахахаахахахахахаахахахахахахаха
113
2
 
1
 
! Отговори
bzzzzz преди 6 години
Ако пък има такава игра на Русия на гърба.....
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може разбира се, те затова и британците си организираха цялата афера!
111
3
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
117 И не са кацали на Луната нали , знам ви всичките щуротии, които ги въртите из нета
110
1
 
10
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До SpaceXСлед като американците събориха двете кули,част от Пентагона и жертваха 3000 души,повечето собствени граждани,за да оправдаят политиката си,защо англичаните да не убият някакъв двоен агент за целите си?Не е кой знае какво!Пък и не е някаква новост за тях.
109
2
 
11
 
! Отговори
браво преди 6 години
Външния министър на Англия е обвинен в лъжа и подвеждане на общественото мнение по случая с отровения предател и щерка му.
108
2
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
114 Кво има да гледам специалиста , какво разбирам от БОВ и такива разследвания , ти разбираш ли хахахахаххаахаха стига бе
107
1
 
9
 
! Отговори
до Space X преди 6 години
"109 Глупости и кво използвали са БОВ на английска територия , така ли плитко мозъче"Нищо не са използвали. Просто разгледай официалните снимки от мястото на събитието веднага след атаката. Четирима оглеждат мястото в защитни костюми, трима си дишат въздух и се мотаят при тях без никаква защита. Обясни как е възможно при район прясно атакуван с фосфорнорганична отрова?
106
2
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
Добре съжалявам има турци в България идват на туризъм понякога тук.
105
2
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До SpaceXАнглетата нямат никакъв принос за израстването на България като държава и никога не са имали.Американците са били на наша страна Априлското възстание французите донякъде с речта на Юго и най-вече руската империя която не е искала сами да се освободим но да ни освободи но така или иначе освобождението е факт.Англичаните са помагали на гърците винаги за тях Гърция е значела много.Но така или иначе с ислямизацията на ЮК нямат шанс Гърция ще отиде към Русия щото Турция ги заплашва!
104
2
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
109 Глупости и кво използвали са БОВ на английска територия , така ли плитко мозъче
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво пише в статията. Видяха ми се много думи, все празни приказки. Ако отговорът на въпроса в заглавието е "ДА", може да се каже: "Няма да е зле!"
102
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква лъжлива и подвеждаща статия. Истината е, че управляващите във Великобритания измислиха аферата "Скрипал", за да отклонят вниманието от проблемите около Брекзит.
101
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До ИСТИНАТАКакво общо имат калашниците с темата?Впрочем да си видял някъде Шмайзери да се продават?Обаче светът е залят от Калашници,даже и в САЩ ги произвеждат!Сигурно има поне 100милиона....
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се кога ли западът ще коментира официално фактите, че няма доказателства кой е източникът на отровата"", както и фактът, че част от разследващите се разхождат без никаква защита насред район атакуван с бойно нервнопаралитично вещество и това е заснето от медиите?
99
0
 
5
 
! Отговори
Факт! преди 6 години
До снайпераМое пише и от исламабад.България я спасява ниският стандарт.Тоест тук се работи за да оцелееш.Арбайт махт Фрай.Бежанците от Магребъ не искат тва те сакат социал.Важното ев България е социалните помощи да са ниски.А това е непроменимо поне за сега.Това ще принуждава безполезната *** да бяга към социалните държави като Франция която е вече неспасяема!
98
1
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
102 След като споменаваш Дизраели трябва да споменеш и Макгахан и Скайлър благодарение на които светът научава за Априлското въстание
97
0
 
2
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
До ФактЕй, да ми кажеш Яcтpeбa Ocмaнлиятa къв eтнoc е!!? Че на секъв се прай тука, не се търпи вече