Експерт: Няма да има нужда да работим след 30 години

Хората ще участват в проекти като доброволци
Обновена: 28 апр 2018 14:33 | 28 апр 2018 14:32, Елка Василева
172
Експерт: Няма да има нужда да работим след 30 години
Роботи произвеждат стол в ултрамодерна фабрика в Сингапур.Снимка: архив, Reuters

Професионалният свят ще се промени напълно след 20 години, твърди основателят на консултантска компания Карл-Хайнц Ланд пред германското икономическо списание Wirtschaftswoche. Много работни места ще бъдат премахнати, защото биха могли лесно да бъдат заменени - цифровизацията ще бъде отговорна за това.

Ланд дори стига дотам, че очаква в рамките на три до четири десетилетия никой вече да не работи. Класическите професии като данъчни консултанти, адвокати или таксиметрови шофьори, ще бъдат поемани в бъдеще от машини. Дори лекарите не са изключени от този списък. Все още е трудно да си представим измеренията, казва специалистът.

Въпреки това началото вече е положено. Акциите ще се търгуват дигитално, криптовалутите  като биткойна също ще се контролират дигитално, а автономни автобуси вече има и в Европа. Само че... какво ще се случва със спечеленото време? И преди всичко - с нас?

Малко вероятно е хората просто да останат вкъщи, ако нуждата за работа изчезне. Дигиталният експерт вярва, че вместо това хората ще участват в проекти като доброволци, като това ще придаде на ежедневието им напълно различно значение и измерение. Най-важното вече няма да е изкарването на прехраната.

Освен това цифровизацията би създала и работни места. Завършилите висше образование (математика, компютърни науки, природни науки и технологии) все още ще са търсени: трябва да има хора, които да оценяват и общуват с големите данни (така наречените Data Engineers). Хора, които са запознати с изкуствения интелект (Data Scientists), или дори такива, които разработват програмите (Mobile Developer).

Но ще има и професии, които до голяма степен ще са пощадени от цифровизацията. Те включват дейности в творческата индустрия, както и в хуманитарните и социалните науки. За тях Ланд предсказва голямо бъдеще.

Що се отнася до скоростта, ефективността и прецизността на производството, машините далеч превъзхождат хората. Но има очевидна и важна разлика - това, което те не могат и никога не могат да станат: да бъдат човешки.

Сестри и помощен персонал не само стават все по-търсени, те са също толкова важни, защото имат разбиране за взаимоотношенията с хората, те показват емпатия. Същото се отнася и за учителите: Макар че има много задачи, при които обработката чрез компютър е лесна, компетентността да се преподават умения е запазена зона за учителите.

Икономически новини четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продължение:Т.е. пчелата не е много "умна" и прагматична, а е "програмирана"! Грешка на създателя!! Лъвът е доста по-прагматичен и не убива повече, отколкото може да изяде... повечето време - лежи и почива!
123
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братята се стремят да копират "пчелният кошер". Пчелата може "да знае", че шестоъгълника е най-ефективната форма, при който имаме 100% използване на площа, при минимално изплзване на материал, но "грешката" която пчелата прави без да осъзнава е, че продължава да събира мед даже, когото кошерът е препълнен и няма да може да го оползотвори! Т.е. пчелата доста от времето си прекарва в "напразна работа"- хаби енергия, време ... и ресурси! Същото, което прави Капитала!!
122
3
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ние българите сме го предвидили ,затова не се и възпроизвеждаме.Не сме създадени за развлечения.
121
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщаме се в робовладелския строй с роботи роби и човеци робо(то)владелци.
120
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България ще остане само парламента и правителството, защото не може да са електронни.
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 130В момента мислим какво точно да правим с останалите без работа в резултат на роботизацияга - да ги обесим, застреляме или да ги натикаме в газови камери!..По-добре мисли какво щеправиш после ... много бързо след това ще застанеш на тяхно място, защото в природата "празно" няма...
118
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 124 И ти не си прав. Преводът на sustainable е ***. Както преводачите често превеждат стоманените въжета като кабели. На български кабел е онова нещо по което тече ток. А sustainable е нещо с ниски разходи за експлоатация (поддръжка). Устойчиво е нещо друго, например устойчиво на сеизмично въздействие.
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те някои от сега спряха да работят, ама дано родителите им устискат до тогава.
116
1
 
2
 
! Отговори
Друг такъв учен преди 6 години
В момента мислим какво точно да правим с останалите без работа в резултат на роботизацияга - да ги обесим, застреляме или да ги натикаме в газови камери! Последното е най-евтино. Като резултат ще се намали натоварването на пенсионнта система, консумацията на храни, употребата на какво ли не и куп други ползи...
115
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 128един iPhone ще чукне 2000 долара, защото няма да имаш фабрики с китайци, бачкащи за 2 хляба по 16 часа на ден...Нищо няма да "чукне" бе, момче! Цената не е някакво "същество", което си се появава от само себе си. Ако няма кой да го иска тоя "велик" телефон - нищо няма да струва... буквално! Прави впечатление, че през цялото време изключвате влияните на ХОРАТА в целият процес, и мислете само за "печалбата" ... ама нея НЯМА да я има, ако няма хора! Толкова ли не е ясно!?
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До kuklaАха ... Ок. Причината е, че робота за 50 000 долара е по евтин от 100 индиеца за 5 години :D, затова нямае роботи навсякъде. А ако се реши проблема със световният глад и бедност, то един iPhone ще чукне 2000 долара, защото няма да имаш фабрики с китайци, бачкащи за 2 хляба по 16 часа на ден.
113
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До kukla 125Добро "виждане" в бъдещето за индивид от балканите.Поздравления!
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Този е бетер от комунистите.От всекиго според възможностите,на всекиму според нуждите."По-скоро, ако стане де, ще е :От всекиго според приежанието, на всекиму според притежанието. Тоест, който притежава тези роботи, като прозивордство, ще може да прави за себе си. Който не ги притежава, ще трябва да разчита на досегашните или по-стари методи, освен ако първият не благоволи да му даде, но едва ли ще стане.
111
0
 
9
 
! Отговори
kukla преди 6 години
Мокри сънища и празни приказки. В момента има доста напреднала автоматизация в западните страни, много неща се правят по Интернет или например билети се купуват автоматично. Но хора пак тряват за всичко. Защото автоматите са създават от хора, и най-вече от китайци, индийци и пр. Стоките в западаните страни стават все по-нико и по-никокачествени. Услугите се влошават. И хората вече се зомбират усилено. Духът на войната се усилва. Нищо чудно до тогва светът да се избие с няколко ядрени бомби.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 108Хабиб, ти английски учил ли си или питаш чичко Гугле?!"sustainable" значи УСТОЙЧИВ!!!Аман от провинциалисти които чуят нещо на пазара и тичат пред компа да разтягат локуми.Точно както бащите им са го правили в ""хоремаг-а"П.П. Колко по-добре си беше без нет-а. Не се налагаше да търпим всякакви *** от проваса и глупостите И.
109
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Експертиту" са говорили за тях си. След 30 години ще се пенсционирват.
108
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 111КОгато не разбираш нещо защо си позволяваш да го коментираш?!Знаеш каво са парите колкото и Набил от Факултета който никога не е ходил на училище.
107
1
 
8
 
! Отговори
Иво МОНЧЕВ преди 6 години
То как вървят нещата в България-нас няма да ни има дотогава............
106
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Е, това защо го пишете? Сегашните ученици не искат да учат, а щом няма и да работят съвсем ще изчезнат от училищата!?
105
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е бетер от комунистите.От всекиго според възможностите,на всекиму според нуждите.И парите трябваше да изчезнат от обращение.А огромните райони където хоратаживеят в мизерия и половината им време минава в снабдяване с някоя кофа вода например?И там ли ще спрат да работят?Роботи ще им носят вода можеби? Тоя се е нашмъркал яко.