Програмист срещу сервитьор. Неравна битка в… заплащането

IT спец взима средно около 3150 лева, а работещ в туризма – 500
1 май 2018 10:00,
181

Около 5 и половина пъти по-висока средна заплата получават компютърните специалисти в България спрямо работещите в хотелите и ресторантите. Това показва докладът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) за договарянето на заплатите през 2017 г., по-известен като Докладът за доходите.

По-конкретно, един IT специалист взима средно около 3150 лева, а работещите в туризма получават по 580 лв., показват обявените данни.

"Огромна част от хората в България живеят в тежки материални лишения. На проблема с неравенството, т.е. разликата между най-богатите и най-бедните в страната ни също трябва да се обърне внимание", коментира пред Bulgaria ON AIR Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата

Според нея най-голямото предизвикателство, което стои пред това тези проблеми да бъдат решени, е липсата на политическа воля.

Икономистът Юлиан Войнов е на мнение, че основните причини за разликата в доходите на българите са, по думите му, олигархичният тип икономика у нас, който подтиска развитието на бизнес средата и липсата на инвестиции.

"През последната година страната ни беляза рекорд по ниски инвестиции. А това от своя страна предопределя бавния ръст на българската икономика", отбеляза той.

Сравнено с другите европейски държави, възнагражденията в България изостават номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки в ЕС.

През 2017 г. компенсацията за един отработен час в България е 5,1 евро, при 23,1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4,5 пъти. Преди 10 години, през 2007 г., нивата са били съответно 2,3 евро и 19,5 евро, а разликата спрямо старите членки 8,5 пъти, пресмятат синдикатите.

"Ситуацията, изградена в страната ни, се дължи на сериозната регулативна рамка, която съществува в българската бизнес среда и високата корумпираност на българските институции, които пък притискат развитието на предприемачеството. Това води до намаляване на инвестициите и съответно до по-ниско заплащане", обясни икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Църковна мишкаИТ се износват бързо и си съсипват очите и костите и рак от лъченията и до 30-40 г. се пенсионират както футболистите.
123
1
 
13
 
! Отговори
Асдфг преди 5 години
То пък читавите хотелиери с лопата да ги ринеш. Всичките до един в сивия сектор. Яко пестят от данъци и осигуровки хленчат за щяло и нещяло. Като слезеш на закуска виждаш всички най евтини неща от магазина на масата. Служителите им и те реват че са им ниски заплатите, ама е така нали трябва шефа Порше да кара. И тука се надпреварват разни разбирачи да обясняват какъв балон били инженерите. Господа и дами малко отпуснете балона и слезте на земята
122
3
 
16
 
! Отговори
Църковна мишка преди 5 години
Доколкото съм запознат, програмист джуниър левъл почва с над хиляда. Аз не съм срещу програмистите и не казвам, че работата им е лесна. Но щом млад програмист почва с толкова, с колко почва млад юрист, лекар, инженер, учител? Май горе-долу колкото сервитьора. Те не са ли се трудили да се квалифицират и да придобият образование? Освен това всеки трябва да има заплата, с която дори и да не живее в разкош, да знае, че ще покрие битови сметки и нормални разходи без притеснение.
121
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в България читави ИТ специалисти почти няма, въпрос на време компаниите, които са изнесли своите офиси тук да го осъзнаят и да се изтеглят, много правилно е отбелязъл един колега по-надолу, че няма един читав български ИТ продукт
120
11
 
10
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
3000 програмист, изпиват им акъла за тез пари, а и нали се сещате че програма не се ядат, требе и нещо дето може да го пипнеш. И кво ми се надуват тез ИТ хвалипръзковци,след десет години като ги изхвърли машината щото идва ощо по продуктивно и иновативно поколение, къв ще го бичат тогава. Не се сещат че им прилагат ефекта на лимона, изтискват до дупка, после и кората и накрая в коша....
119
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Асдфгпричината в туризма заплатите да са по-ниски не е от това че той е по-нискоквалифициран, а от това че ИТ сектора е млад сектор и респективно търсенето преившава предлагането, в страните в които ИТ сектора се развива по-рано то България отдавана тази ножица е затворена, не очаква да ме разбереш :) и да туризма не е само носене на столове и маси, то е организиране на транспорт, логистика, познаване на националните предпочитания...и да в нормалния свят готвач полуава повече от програмист
118
11
 
7
 
! Отговори
Асдфг преди 5 години
Пич като е толкова сложно в туризма плащайте им по 5000 на сервитьорките никой не ви спира. А че е нискоквалифициран труд сравнен с този на програмистите е абсолютен факт но за съжаление докато местиш столове маси и носиш щайги със салам към кухнята за 400 човека не остава много време за мислене.
117
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като чета коментарите на разни ИТ-та, разбирам защо няма нито една читава българска хотелска или ресторантска програма, въобще няма нито един читав български ИТ продукт, а информационните системи на НАП, КАТ,митници се сриват всяка седмица.Как може да определяте работата в туризма като нискоквалифициран труд ? наясно ли сте как се организира деиноста на един хотел с 300-400 стаи, как се организира блок маса с 500-600 човека гости от най различни националности, въобще толкова сте зле че няма на
116
0
 
11
 
! Отговори
:):) преди 5 години
защото все *** са Ви виновни за това вече 30 години сме опашкарите. Пък на работодателите им изнася да се джавкате и ви наливат лимонада в ушите колко сте нерентабилни как било скъпо производството щото машините били енергоемки, как горивото нямало как да поевтинее като пада ценста на нефта, щото пазара ни бил малък . А лятото като се повишашо потреблението от този уж мслък пазар търсебето вдигало цената, сякаш нефта е свършил или пък лукойл работи на предела.... а вие си псувайте кому...
115
8
 
2
 
! Отговори
Хахахахохохохохо преди 5 години
А програмистът колко сметки ще напише и с колко бакшиши ще се прибере вечерта вкъщи. Вярно е, че програмистите получават бонуси за предсрочно и добре изпълнени проекти, но сервитьорите също си имат допълнителни доходи - сватби, рождени дни, тържества и други, където работят две смени поред и вземат двойна надница, разбира се, на ръка, без данъци и осигуровки.Не казвам, че да си сервитьор е по-престижно от програмист, а просто, че сметките на държавата не струват,както повечето неща у нас.
114
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоВенецуела е доста по-евтино от България.
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИцоПри нормален пазар заплатите ще скочат като има производство. Като няма, ще излезе безработица и ще паднат. В бг не е нормален пазара, защото в ИТ са западни монополи, а в ресторантите се перат пари на мафията.
112
2
 
6
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
До Ангел Ти и от икономика не разбираш.. Лесното много бързо пренасища пазара .. защото всеки иска лесното и мекото..
111
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато държавата регламентира истински прагове, когато има минимум бройка персонал за всеки хотел и когато се съблюдава работно време тогава всичко ще е ок.
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ангел Ти явно нищо не разбиращ , Едното се произвежда с малко разходи картофите, напълно автоматизирано.. В някои държави.. като Холандия. И каротфите дълго се съхраняват..
109
1
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Пазара на труда е като пазара за Хранителни стоки.Защо Картофите струват 70ст/кг ,Доматите 3 лв/кг, Свинското-9 лв ,Телешкото бон филе-30 лв ,Пармезана-50 лв/кг а Сушени гъби манатарки 100 лв/кг?Защо червените домати са 2 пъти по евтини от Розовите?Всички които имат въображение и философско мислене ще разберат че има основателни причини това да е така.Останалите ги моля да се преброят поставяйки ми минус!
108
6
 
17
 
! Отговори
Инженер преди 5 години
Болния мързеливия мозък намира 1000 причини да не научи програмиране и да вземе 3000лв. чисти..Трудно е никъде пари за лесно не дават..Винаги ще има недостиг на инженери и програмисти , защото от всеки не става.. Не че не става , а изпуснато времето да и възрастта та да стане.. Волен Сидеров е завършил на 60г. теология ,И много на такива години са завършили икономика , социология , психология , биология.. Но на 60г. не можеш да започнеш да учиш програмиране , математика физика
107
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко труд е вложил специалистът в обучението си, колко сервитьорът?
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основното изискване, което Яйчарките отправят към един IT специалист е да е кротушко,за да си трае пред ***.ло.ум.ни.ци.те, които работят отдавна във фирмата. Към IT специалиста се поставят изисквания постоянно да награжда (за собствена сметка и с цената на свободното си време),а ня някоя женица пред пенсия, която с удоволствие ще се научи как да постне новата снимка на внучето си, но няма да иска да се научи как да качи малко инфо в ЕРП системата не се държи сметка.Затова текучеството е голямо.
105
7
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Общ работник с начално или средно образоване да взема колкото лекар или инженер го е имало само през комунизма и никъде по света!Това няма как да се случи при пазарната икономика, но явно хората от синдиката все още живеят в соц-а :)