Да го бъде или не: АЕЦ "Белене" – катастрофа или независимост?

Какъв ще бъде удачният вариант за рестарт на проекта?
Обновена: 23 май 2018 11:07 | 23 май 2018 10:30,
115

 

Съживяването на идеята за втора ядрена централа и АЕЦ "Белене" разбуди политическите страсти. Два протеста "За" и "Против" рестартирането на проекта се проведоха вчера на метри един от друг. Удачен вариант, свързан с икономическа изгода или "милиарди левове, излети в корупция"?

"Възстановяването на "Белене" ще бъде икономическа и екологична бомба. Електроцентралата ще трябва да продава години наред няколко пъти по-скъп ток от пазарния. Или частна фирма, или държавата трябва да обезпечава това. Кой ще плаща загубите между пазарната и производствената стойност?", изтъкна бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" лидерът на партия АБВ Румен Петков отхвърли аргументите за екологична криза и подчерта, че АБВ подкрепя не само "Белене", но и "Източен поток".

"Българската държава обяви намерение да привлече чуждестранни стратегически инвеститори без да се ангажира с изкупуване на тока. Те ще плащат тази разлика. Няма как да са се намерили инвеститори, които да не са проверили опасността от екологична катастрофа. Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана и ако там се направи един такъв проект, то ще върнем хората в този регион", заяви Петков.

Според Трайков рестартирането на проекта е условие за реализиране на газовите амбиции на Русия.

"Уклонът на това правителство е към Кремъл. Това е късогледа политика. Рисковете за атомна централа са изключително големи. Това не е нов ход от руска страна, но не е в полза на България", поясни бившият енергиен министър пред Bulgaria ON AIR

"От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че "Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Източен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти са недопустими", посочи Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГОЛЕМИЯТ НИ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ ТУРЦИТЕ СА УБИЛИ ЛЕВСКИ, ТОЙ ЩЕШЕ ДА НИ ОСВОБОДИ И СЕГА НЯМАШЕ ДА ДЪЛЖИМ БЛАГОДАРНОСТИ НА :ОСВОБОДИТЕЛИТЕ" НЕГОВИТЕ ДУМИ СА ПРОРОЧЕСКИ, ЗА ТОВА Е И ПОЛИТИЧЕСКИ ГЕНИЙ, ВИЖДАЩ В БЪДЕЩЕТО " КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ И ПОРОБИ" И "ВРЕМЕТО Е В НАС..."
61
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 6114 стотинки е при централата, без транспорта до крайния потребите и без ДДС, като ги сложиш тияразходи и отива на 27-28 стотинки киловата
60
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе тук много мераклии за плащане))): айде, давайте кинтите, маскарииии! Или надушихте рублите и... на абордаж, а? Или вие сте само по вземането))):
59
2
 
33
 
! Отговори
nas преди 5 години
Докато западна европа е в процес на изключване и отделяне от ядрената енергетика, в българия от 10 години се чудят някои глави как да изкарат някой лев от тази дупка. Едните изпотрошиха няколко милярда сега и другите се чудят дали не могат да изкарат някой лев. Защо не вървим по стъпките на Германия например, а се задълбаваме в миналото.
58
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
турция ще строи аец оттатьк малко тьрново от турция ли ще чакаме ток и газаз на султана не вярвам и не мога ра да разчитам на коректност винаги ще намериза какво да ни изнудва затова които иска да строи белене от нас реакторите игаз директно от русия през черно море
57
0
 
33
 
! Отговори
:) преди 5 години
Олигархията властва и в Русия и в България. Щото народа е *** и позволява да се му взимат паричките лесно. Не няма пари за образование, култура, здравеопазване и не няма да продадем тези реактори за да направим болници, детски градини и да направим модерно висше образование.... просто ще крадем още пред проекта Белене и ще си купим следващите избори и тн и тн.
56
2
 
33
 
! Отговори
енергетик преди 5 години
До Анонимен49В никаква история няма да влезе България.Австрия също са почнали да строят АЕЦ, разбира се неруски.Налели са пари в бетони.И са се отказали. Не по финансови причини естествено.В ГДР мисля също има незавършени руски реактори.Та не сме прецедент.
55
0
 
32
 
! Отговори
ист преди 5 години
Искаме да го бъде, ама не щем.
54
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До въпросчеспоред меморандума подписан от Гоце през 2005-2006 година проектната цена за АЕЦ Белене е 72 евро за мегават :) в момента цената на енергийната борса е около 40 евро за мегават, смятай колко ще е еефективен :))) да не говорим че ако се направят разчетите сега вероятно цената ще надхвърли 90 евро
53
1
 
34
 
! Отговори
енергетик преди 5 години
До Анонимен48Блокове 1,2,3,4 бяха стари. Общата им мощност е по-малка от сегашните 2.Освен това ВВР440 са предвидени за 30 цикъла (години).1 и 2 бяха на 27 цикъла, 3 и 4 бяха на 23 цикъла.Изгубихме сме общо за 4-те 20-22 блокогодини, но във всички случаи вече щяха да са спрени. Самите руснаци нямаше да позволят да ги експлоатираме над 30 години.Та не заблуждавай хората, че можело още да имаме 6 блока.Всяко нещо си има определен живот.
52
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълската клика явно много са закъсали щом опряха до нас - най-бедната страна в Европа
51
1
 
33
 
! Отговори
въпросче преди 5 години
никой не ми отговори колко ще е точно цената на тоя "евтин ток"? КАто гръмне земетресението, кво праим? И т.н. щяло да се строи. Ами икономическата файда?? Например наскоро платихме 50 млн за ядрените отпадъци, тва не се знае.
50
1
 
32
 
! Отговори
спокоен преди 5 години
ясно ми е значи откъде ще дойдат парите - 30 млдр - ето тука толкоз много - 10 мераклии. Плащайте, диваци!
49
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места._______________Абсолютни глупости, всеки може да види колко са работните места в АЕЦ Козлодуй в момента при 2 работещи реактори - 1500, при това една част от тези заети са ангажирани със спряните блокове, а по газопровода едва ли ще има повече от 100 постоянн работни места, сега по време на строителството може би ще има 5-6 хиляди времени работни места, ама за това да опукате 10 млрд евро е см
48
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България ще влезе в историята на света с 50 годишното строителство на АЕЦ Белене. Причина за това са същества като Раданчовци, Мартичовци и други знайни и незнайни ,, специалисти" Да сравняваш един от водещите производители на оборудване за АЕЦ с производство на Москвичи е малоумие или добре платена пропаганда.
47
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имахме 6 ядрени енергоблока. Днес са останали само 2. Трябва да се строи, благата от социализма свършват. Приятелските ни врагове от Европа затвориха 4 енергоблока за собствен кеф.
46
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не разбирам какви са тези неща с "няколко години по-висока цена" ? аз като правя проект не го правя с избиване за 2 години и после да свалям цените. Проекта е за Х години, с рентабилност У и така и така. Или е рентабилен или не. да си го решава който иска да го строи. Писнало ми е от държавни субсидии за някакви частни оредени проекти.Както цялата ни зелена енергия.
45
0
 
35
 
! Отговори
въпросче преди 5 години
като е толкоз на далавера да ми обяснят троловете тука Русия БГ продукция за колко милиарда се ангажира да внася,ч е не съм разбрал? )!!! Далаверата е силно в 1 посока + тия около кацата с меда...
44
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а казват че България била бедна страна :) 3,5 млрд окрадоха покрай Белене, 1 млрд покрай Цанков камък, 2 млрд покрай санирането, 5 милиарда от КТБ, на всичкото отгоре преди 1 месец стана ясно че НАП имала несъбрани 15 млрд от ДДС за последните 10 години.................. при такова крадене няма икономика която да устои :) а ние не само устояваме, ами даваме възможност на нашите управници да увеличат кражбите от Белене до 15 млрд
43
3
 
34
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
Само много нагъл про стак може да прави аналогии между германския Северен поток и нашия Южен поток. Нито Германия е България, нито географското им положение е еднакво.