Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!

Големи компании бият отбой и се изтеглят
29 май 2018 21:31, Елка Василева
266
Германско изтегляне от Русия: Бизнесът не е това, което беше!
Снимка: архив, Reuters

Руският пазар вече не е това, което беше – рублата се срива, а руснаците пазаруват все по-рядко и по-малко. Големите германски фирми, активни на руския пазар, разчитат тревожните знаци и бият отбой.

Много германски фирми доскоро смятаха руския пазар за многообещаващ. Но финансовото положение, в което се намира Русия в момента, не е добро, което се пренася автоматично и върху инвеститорите, производителите и търговците на дребно. Всички те се надяваха, че потребителският бум в Русия ще продължи, пише Дойче веле.

Голямото изтегляне - напълно или частично

След 12 години Медиа Маркт се изтегля от Русия. Най-голямата верига за електроника в Европа е представена в 14 страни. Концернът вече договаря продажбата на филиалите си в Русия на руския конкурент "М.Видео", запазвайки миноритарен акционерен дял в руската компания. Още преди продажбата германците закриха напоследък шест свои филиала в Русия. Като причина за решението си те посочиха слабата рубла и спадащите приходи на руския пазар. 

Германският търговски гигант Ото Груп напуска руския пазар частично. През април концернът обяви, че през лятото ще закрие два от руските си онлайн шопове: otto.ru, който е на пазара от 2006 г., и quelle.ru, придобит през 2009 година. Закрива се съответно и каталожната търговия на Ото и Квеле, чиито каталози бяха легендарни в Русия още по съветско време.

Концернът обоснова решенията си с промяна в глобалната си стратегия и желанието да се съсредоточи върху германския пазар. Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в руската онлайн търговия. Развитието на интернет е довело до отмиране на класическата каталожна търговия. Според експерти причина за закриването на двата онлайн шопа е и слабата рубла и свързаното с това оскъпяване на доставките от Германия.

Русия вече не е приоритет за Адидас

Също и производителят на спортни стоки Адидас ще намали присъствието си на руския пазар. Решението е взето още през 2014 г., когато, след спада на рублата и на покупателната способност на руснаците, концернът радикално коригира много оптимистичните си очаквания спрямо руския пазар.

В началото на това десетилетие Адидас беше обявил Русия и страните от ОНД за един от трите си стратегически региона - наред със Северна Америка и Китай. Броят на магазините на Адидас в Русия и страните от ОНД трябваше да нарасне от 800 на 1200. На моменти руският пазар е носел на германците до десет процента от световните им печалби. Сега обаче те са се свили до едва три процента. Намалялата покупателна способност на руснаците е причина концернът да обяви миналото лято, че ще затвори редица свои магазини в Русия. Междувременно техният брой е спаднал до 600.

Изключението Метро

Метро АГ не смята да закрива свои филиали в Русия, където концернът притежава общо 89 филиала на територията на Руската федерация, както и един на анексирания от Русия полуостров Крим. Метро АГ, който е представен в 25 страни по света, дори не изключва да открие и нови пазари в Русия. Руският пазар е много важен за концерна, който междувременно е инвестирал толкова много пари на руския пазар, че не може да си позволи да се оттегли от него.

В средата на май Метро АГ представи обхватен план за реорганизирането на бизнеса си в Русия. Концернът смята да се върне към сделките с малки и средни предприятия като хотели, ресторанти, кафенета и малки магазини. Според пресслужбата на компанията текущите проблеми на Метро в Русия са предизвикани отчасти от "влошената ситуация на малките и средни предприятия". Въпреки това руският пазар крие голям потенциал, вярват в Метро АГ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
13
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Руснаците вече всичко си произвеждат дами. А, Китай е също съесем близо до Русия ...За какво са им на руснаците западните фирми тогава !?
142
16
 
24
 
! Отговори
Силна Европа преди 5 години
Изтеглиха се Германските фирми защото САЩ въведоха санкции и на чужди държави ако търгуват с Русия.Но скоро палачинката ще се обърне Европа ще бие шута на Америка и ще се обедени с Русия фирмите и търговията ще се върнат.А американците ги чака Глад и разруха следващите години с долара ще могат да си бършат ***
141
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Метро остава, но със сигурност ще изяде хурката с наближаващата национализация. Просто руските търгаши нямат друг изход освен терор икономически (национализация) и терор политически (отваряне на концлагерите от времето на Сталин).
140
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може да се говорят такива неща за най-мощната и стабилна валута на света съветската рубла, която за последните 25 години се обезцени само 200000 пъти т.е. 20 милиона %. Как не ви е срам да хулите достиженията на световният пролетариат за последните 100 години.
139
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато става въпрос за икономика и технологии, препоръчително е русофилските другари да се насочат към въпроса за необятната руска душа. Тя има своето проявление в краткия промеждутък между изпиването на два стакана водка на екс и алкохолния припадък.
138
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама те не се ли изтеглиха през 2014-та? Нали тогава имаше срив в Русия? Алоууу, дойчовците, китайците са по-близо до Русия, вие бамбук с панда яли ли сте?
137
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все пак, да не забравяме, че руснаците произвеждат най-бързите часовници в света.
136
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има колосалното присъствие на българския потребителски пазар, под формата на верига квартални магазинчета "Березка", където поне половината от стоките не са руско производство. АКО НЕ Е ГАЗА И ПЕТРОЛА ДА СА УМРЕЛИ ОТ ГЛАД.
135
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До RADВсичко от списъка произвеждат, храната е много качествена, за телефони не знам точно, но процесори произвеждат, сапфирови стекла за айфони, титанови детайли за Боинг, жп колела за Дойчебан и много други високо-технологични неща, като части за готови стоки на запада. Колите, вярно че са световни марки повече, ама произвеждат ги в страната, хората са заети, валута не изтича по перото, не карат таралясници внос втора употреба
134
4
 
6
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
До Анонимен и 6 пъти по малък от този на една Италия - ако сравняваш на глава от населението. Първата по голмемина и природни богатства държава е на 11 място по БВП - ха, ха, ха...
133
7
 
8
 
! Отговори
RAD преди 5 години
До пророка ОлегИ кое е то "всичко",дето ще си го произвеждат сами??- Мобилни телефони?- Качествени автомобили. Та те чисто "руски" марки не останаха..- шоколад?- сирене, кашкавал?- черна техника?- бяла техника?Какво по-точно е "всичко", дето "сами" ще си го правят??Очевидно не разбирате нищо от икономика. Затварянето на една икономика и "самозадоволяването" на потребностите в държавата е обречено на провал.Да давам ли примери или поне това да си спестим ? :)
132
6
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
"Големи компании бият отбой и се изтеглят"Само така и с максимално бързи темпове! ;-)
131
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
151 ние си я гледаме.11 млн руснака се изнесоха. Газпром и Лукоил не спират да ни крадат и да плащаме като попове. Руските *** не спират да ни дрънкат за някви братски глупости. А някакви анти-българи по цял ден ни хвалят някакъв болен тип и ни обясняват как щял да ни оправи . И ние затова си го оставяме на руснаците да си ги " оправя тях". Ние си се оправяме някак си сами тука в Европа.
130
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пророка Олег - прав си !
129
16
 
13
 
! Отговори
пророка Олег преди 5 години
Изтеглянето на чужди фирми ( ако има такова) е плод на силна вътрешна конкуренция. Има вече много Руски фирми конкуренти. Карфур Франция само след 3 месеца безславно си подвиха опашката. Защо ? Защото не можаха да пробутата *** си на Руснаците и не можаха да се конкурират с местните търговски вериги. Всичко друго е пропаганда............Руснаците все повече ще гледат да произвеждат сами всичко - и това е правилният подход. Никаква вяра на Запада за нищо.
128
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Важна роля за тези решения е изиграла и растящата конкуренция в руската онлайн търговия."Просто Русите тръгнаха да произвеждат и лъскаво. Prestigio смартфони и таблети можете да си купите от всякъде във Великобритания.Ние си нямаме никаква индустрия и дори домати си внасяме. Затова гледаме отгоре на тези които сами си произвеждат стоките. Гроздето е зелено.
127
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Русия е изостаналаСамо за справка БВП на Русия е със около 30% е по-голям от същия на България ако го сравняваш на глава от население
126
12
 
23
 
! Отговори
Northside HighSchool преди 5 години
1/3 от населението на БГ се изнесе в чужбина, корупция, доходите са ниски и голяма част взимат по 600 лв. заплата, а тука ми обясняват колко е зле Русия и как били нямали пътища. Що не си погледнете вашата ***, пътища, икономика, болницата в Ловеч например, съдебната с-*** и ЧАК когато разрешите тия НАБОЛЕЛИ проблеми да давате акъл за Русия. Ще падна с вАзе еййй :D
125
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БВП на Русия е по-малък от този на Италия.
124
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците обедняха двойна за последните 7-8 години и за съжаление тепърва ще обедняват още.