Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?

Доскоро Денис Родман беше източникът на информация от "първа ръка"
8 юни 2018 22:15, Елка Василева
108
Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?
Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Загадъчният севернокорейски лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е на 30 и няколко години, управлява потайната авторитарна държава и самопровъзгласила се ядрена сила от декември 2011 г.

Той е син на дългогодишния диктатор Ким Чен Ир и внук на "вечния президент" Ким Ир Сен.

Откакто е на власт, най-младият Ким контролираше развитието на севернокорейската ядрена програма, засилила напрежението с Южна Корея и САЩ, особено след като Доналд Тръмп стана президент в началото на на 2017 г.

Войнствената риторика, породена от това напрежение, подтикна Ким да направи остър дипломатически завой и да възприеме политика на търсене на мир. Така се стигна до бум от срещи с Южна Корея и сега, за най-голяма изненада, със САЩ.

Въпреки младата си възраст Ким затвърди властта си в корейското ръководство, предприемайки, както се твърди, чистка сред висшите служители, включително отстранявайки могъщия си чичо Джан Сон Тхек през декември 2013 г. и началника на въоръжените сили Хьон Йон Чхол през април 2017 г.

Преди дългоочакваната си среща на 12 юни с Тръмп в Сингапур Ким уволни трима висши военни и ги смени с по-умерени, съобщи агенция Йонхап.

Пълничкият и със заоблено лице Ким прилича на баща си и още повече на дядо си. Някои спекулират, че може да се е подложил на пластична операция, за да подчертае приликата.

Твърди се, че е посещавал училище в Швейцария под друго име до 1998 г. Швейцарското седмично списание "Ебдо" съобщи през 2010 г., че е напуснал училище на 15-годишна възраст, без да се дипломира.

Други ученици описват Ким като срамежлив и интроверт, пише списанието, добавяйки, че се е обичал да кара ски и се интересувал от баскетбол.

Бившата звезда на НБА Денис Родман, който е пътувал до Северна Корея пет пъти от 2013 г. с цел неофициална "баскетболна дипломация", до неотдавна беше единственият източник на информация за света за Ким от "първа ръка", пише БТА.

Родман неизменно го наричаше свой "приятел" и описанията му на севернокорейския лидер като цяло изразяваха симпатия.

"Не разбирам как хората могат да седят и да казват: "Този човек е луд", каза през декември Родман пред водещия на късно телевизионно токшоу Стивън Колбър. Но добави: "Той вероятно е, но аз не съм го забелязал".

Според ексцентричния Родман той и севернокорейският водач са се забавлявали, пеейки караоке заедно, яздейки коне и карайки ски. Родман разказа за това в интервю във Великобритания.

"Почти не сме говорили за политика", каза Родман и добави: "Разговаряхме за баскетбол".

Въпреки че нямаше официална роля, миналия юни Родман си приписа заслугата за освобождаването от севернокорейците на Ото Уормбиър, американски студент, който почина скоро след завръщането си у дома след 18-месечен престой в затвор в Северна Корея.

Американското правителство и семейството на Уормбиър обаче отрекоха Родман да има нещо общо с освобождаването му.

Родман, който веднъж участва в риалити шоуто на Тръмп "Стажантът", каза, че е дал на Ким екземпляр от книгата на Тръмп "Изкуството на сделката", за да му помогне да разбере по-добре американския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
.KIM SHTE UNIJI TRAMP !!!
85
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията е много дълга и объркана. Нещата са прости. Ким е много по-умен от опонентите си, включително Путин. Стегната комунистическа държава, обединен народ, без бедни и богати. Най-образованата нация в света, най-дисциплинираната. Кой ще му излезе насреща?
84
3
 
6
 
! Отговори
SPECTER преди 5 години
КИМ-чо е симпатяга който със излъчването си спечелва не малко симпатии. В същото време ме кефи защото е от младата генерация лидери като в момента е на 35 години и с хитрост и стратегия бъзика всички издухани чичаци които се опитват да "ИГРАЯТ" играта по стария начин. До няколко години за Северна Корея ще се говори по съвсем различен начин и то изцяло по "ВИНА" на "Прасчо"
83
0
 
12
 
! Отговори
noema c kumapama преди 5 години
ким не е нито едно от двете. той е просто много добър и хитроумен играч... за разлика от политиците на ес, дружките на обама, сорос и клинтън, които се славят с малко ум, много фашистка пропаганда, още повече долно задкулисие и лобизъм, което е далеч, далеч от така рекламираната ни до втръсване тяхна "демокрациа".
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100Според мен ще надделее второто. Ще охлаби режима с времето...ше надделее, защото с диктатура, дълго не можеш да удържиш! доказано е в историята. масите трябва да бъдат залъгани, че са "свободни" и тая залъгалка до скоро беше "живота на кредит" - най-голямата окова. но и това се изчерпа като инструмент за упрвеление и нега света е в нова фаза...
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким Чен Ун: Опасен деспот или пък привърженик на промяната?..швейцарски брадър
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-голямата грешка е че баща му го прати в Швейцария да учи. Уж да попива от света. Ама той така попи,че като се върна се чудеше как е живял там. Сега е раздвоен хем знае методите за задържане на властта с диктатура , но и иска като в нормалния свят - храна, удобства , без трудови лагери и тн. Според мен ще надделее второто. Ще охлаби режима с времето.
79
1
 
18
 
! Отговори
True преди 5 години
Мюмюн стои,стои и излезе пак да хвали Султана дори и в статия за Ким.На който България не му харесва-потурите,феса и на Ориент експреса!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 94Не е така в мъгливия и изгнил албион само помачетата от България са хора.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя е от драгалевската секта на другаря Костов, не се занимавай с него. Не може да преглътне факта, че са извън парламента! Завинаги!
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нас не ни мисли - ти гледай Рамадан и Ристю Риформътъ че не могат и 50 човека да съберат на протест. Бойко ще има и 4 мандат, а вие - умнокрасивите драгалевски *** ще има да оревавате орталъка още дълго и да подсмърчате пид опашката на коня извън парламента!
75
2
 
5
 
! Отговори
Пепо преди 5 години
Опса, какъв привърженик на промяната, все едно да кажа, че убийците от лагерите на Скравена, Ловеч и Белене са били креативни и иноативни личности, целящи да превъзпитат хилядите убити от тях без съд и присъда???
74
4
 
7
 
! Отговори
Автентичен десен преди 5 години
Към герберунгел хамелеоните - вие не сте десни и никога не сте били. Вие сте същите, които гласувахте за мадридския дрОгар-комарджия. Нравствени и политически хамелеони. Борисов съсипа дясното, а вие гласувахте за него с малоумната мантра " за да не дойде БСП " на уста. След чутовното национално предателство, което извършиха герб, вие нямате никакво право да се наричате десни. Прегърнете се с комунделите и викайте ура за " БелеНЕ ".Защото сте еднакви.
73
2
 
8
 
! Отговори
Автентичен десен преди 5 години
Към автентичните *** - Ние не сме скачали по площадите, за да ни управлява сега гавазинът на правешкия каскет! Да се знае! Герберите не са десни, те се самообявиха за такива, не ни ги пришивайте!
72
0
 
1
 
! Отговори
Бойко Нинов преди 5 години
Корнелия Борисова
71
0
 
3
 
! Отговори
ГЕРБСП-чума рошие преди 5 години
Ура!
70
4
 
7
 
! Отговори
Автентичен десен преди 5 години
" Дойче Веле ":От всички комунисти, яхали България, ГЕРБ са най - вредните
69
3
 
6
 
! Отговори
Хуйло Молодец преди 5 години
ГЕРБСП+ОП+ВОЛЯ=Грабеж за 25 милиарда
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпета дори ще плати сметката на Ким само и само за да има честта да се срещне с император Ким.
67
2
 
5
 
! Отговори
No comment преди 5 години
Искам да отворят един ден границите на Северна Корея и да видим колко корееца ще останат след само една седмица в рая на Ким.Ако имахме обща граница с тази държава,и падне стената,ще ни залеят милиони гладни корейчета.Интересно е и червените *** какво ще дъвчат за обяснение.Защото един ден С.Корея ще се отвори.