Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият

Според експерт решението на парламента е неясно и не помага
68
Единственият риск за АЕЦ "Белене" бил политическият
Снимка: архив, Ройтерс

Проектът АЕЦ "Белене" е най-ниско рисковият проект в момента в света. Това показва критичен анализ на Виенския център за ядрена компетентност, каза Янко Янев – изпълнителен директор на центъра, пред БНР.

Още по темата
"Първо - защото площадката е лицензирана, второ - защото няма регулаторен лист, проектът е лицензиран – в това число и от Брюксел, трето – защото тежкото оборудване, което обикновено чакаш с години, за да бъде произведено, е произведено и даже е на площадката, и платено", обясни той.

Според Янев обаче съществува един голям риск – политическият. По думите му вторият по големина риск е неразбирането от политическата класа на това как се прави атомна енергетика.

"Големият проблем – ние имаме качествен оператор, ние имаме 40-годишен опит в експлоатация на атомни централи – нещо, което ОАЕ нямат, независимо от това, че са ужасно богати, ние имаме решение на проблема с радиоактивните отпадъци… Не искам никой да се обижда, но не допусках, че в българския парламент могат да се говорят абсолютни глупости, неверни научно-технически неща…", коментира той

Според директора на Виенския център за ядрена компетентност решението на парламента за АЕЦ "Белене" е неясно и не помага особено на енергийното ни министерство да преговаря и привлече стратегически инвеститори за проекта.

Въпреки направената от парламента крачка напред, това, което също затруднява преговорите с еветуалните инвеститори, е липсата на законодателство, което ясно да казва, че страната ни има намерение да развива следващите години ядрена енергетика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си направите труда да прочетете какво представлява виенския ядрен институт ще видите, че ченгесарски продукт на 100% кремълска издръжка!
2
3
 
13
 
! Отговори
:):) преди 5 години
риска е от псевдо злените маф.иоти крещящи в хор с забравените СДС разклонения от тъмно сини до синьо зелени нагаждачи, подвластни на ВЕИ лобито в Бг....
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно и този се надява да облажи от проекта .