Разни страни, разни нрави. Съвети за оцеляване на Мондиала в Русия

По улиците на Москва важи един прост закон - законът на по-силния
12 юни 2018 22:30,
99
Разни страни, разни нрави. Съвети за оцеляване на Мондиала в Русия
Снимка: Reuters

Около 1 милион чужденци ще пристигнат в Русия за Световното първенство по футбол. Но както знаем - разни страни, разни нрави. Затова ето списък със седем полезни напътствия.

На улицата

По улиците на Москва важи един прост закон: законът на по-силния, пише "Дойче веле". В повечето случаи това са луксозните лимузини и автомобилите с мощни двигатели. Затова велосипедистите и пешеходците трябва много да внимават. Правила за движение има, но често само на теория. В делника те се спазват така, както навремето марксистките закони - в зависимост от случая. Така че оглеждайте се и на зелен светофар.

Същото важи, впрочем, и за пешеходните пътеки. Да, десетлентовите булеварди на Москва са удивителни. Именно тук обаче „ракетите на четири колела“ дават газ. Затова: отваряйте си очите и ушите! А ако искате да пресечете, минете през подлеза. Ще извървите няколкостотин метра повече, но пък ще останете невредими.

В метрото

Зад волана са истински мачовци, но в метрото мъжете изведнъж се превръщат в галантни кавалери: щом видят възрастна дама, начаса ѝ отстъпват мястото си. В Русия това е един вид неписан закон. Освен това в московското метро всеки има достъп до безплатен интернет, който обаче не е защитен. Така че, ако в мобилния си телефон съхранявате поверителни данни, имайте едно наум.

Никога без лични документи

Съветският съюз отдавна вече е минало. Но любовта към „документа“ си е жива и до днес. Затова всеки гост на Русия трябва винаги да носи паспорт в себе си. Всеки служител в метрото, на улицата, на стадиона може да ви поиска документ за самоличност. Ако не го носите, в най-лошия случай може да прекарате нощта в ареста. А и по време на Световното първенство полицаите ще бъдат особено строги.

За да си нямате проблеми със стомаха

Човек бързо огладнява, когато стиска палци на любимия отбор или развява знамена на стадиона. Така ще бъде и по време на Световното първенство в Русия. Затова един много важен съвет: хората с чувствителен стомах задължително трябва да избягват будките за бързо хранене. Иначе на другия ден много ще съжаляват. Най-добре е да се храните в ресторант. Повечето са наистина добри и сравнително евтини. Но както знаем, всяко правило си има изключение. Напитката квас, напълно непозната на останалата част от света, се предлага кажи-речи навсякъде - в парковете, по улиците, пред стадионите. Опитайте я непременно! При нея няма риск да си навлечете проблеми със стомаха.

Не купувайте нищо на улицата

Това, което на пръв поглед изглежда свръхевтино, накрая може да ви излезе доста солено. Например СИМ картите или зарядните устройства за мобилни телефони, които се предлагат по площадите пред гарите. Или пък детските играчки, които се разпадат буквално в мига, в който детските ръце ги докоснат. Затова пазарувайте в малките подземни магазинчета, наредени едно до друго в подлезите и гарите. Там човек може да си купи евтини чадъри, матрьошки, смартфони и какво ли не още.

Клиентът (не) е цар

"Клиентът е цар" - това старо британско правило все още не се е наложило в Русия, където много от сервитьорите, продавачите, стюардите и стюардесите разглеждат клиентите като някакви едва ли не нахални хора, които им смущават спокойствието. След разпадането на Съветския съюз руснаците почти нямаха време да свикнат с нравите и структурите на пазарната икономика. Туристите трябва да го имат предвид, ако искат да си спестят разочарования. В същото време руското гостоприемство е направо пословично - поканят ли ви у дома, ще поделят с вас и последния си залък.

Внимавайте с алкохола

Още в романа „Война и мир“ Толстой описва склонността на руснаците към безразсъдна смелост. Особено когато става дума за пиене. На купони се пие много, при това на екс, като преди всяка чашка се вдига тост, а към пиенето задължително се сервира и нещо за хапване. Понякога ситуацията излиза извън контрол. В Урал например загинаха двама доста подпийнали младежи, които взривили граната, за да си направят впечатляващо селфи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
5
 
! Отговори
Бил там дълго преди 5 години
Някои ги напъва да плюят срещу Русия. Това първенство ще доведе много хора от целия свят, които ще открият за себе си Русия и руснаците - прекрасна и чиста страна със своеобразна, невиждана другаде култура. И нормален, интелигентен народ със запомнящо се гостоприемство. Тогава за мнозина ще станат ясни лъжите на западните пропагандисти. Които работят срещу своите интереси...
93
3
 
4
 
! Отговори
nNn преди 5 години
До всички ентусиасити, които ще отидат на световното: погледайте малко в тубата "дураки и дороги" за да се подготвите психически с движението по пътищата, там и най-дивия перничанин с голфа е като примерна ученичка сравнение с кавказките джигити или пияните рускини:) Една от последните наскоро беше сгазила камион камаз защото не го видяла и минала през него е Белаза!
92
1
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ей, не могат да преглътнат успехите на Русия тия западняци и това е... много им бодат в очите! Чудят се какво да измислят, че да им пречат: то не беше изключване от Г-8, не бяха фалшиви допинг проби, не бяха санкции, отравяния с бойни отровни вещества, възкръснали журналисти и т.н.Така че, злословенето може да продължи... сега! Обаче то няма да спре възхода на Русия и тя ще бъде супердържава, каквато всъщност си е!
91
1
 
16
 
! Отговори
Предупреждение преди 5 години
И внимавайте, защото мечки се разхождат по улиците! Като нищо ще ви гризнат.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ruskiА ние сме страна на трезвеници и девственици. Жалко, че родителите ти са били като описаните от теб руснаци. Разбра ли, turski?
89
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тия клишета и високомерие най- много да си останеш *** и освен много бира да не разбереш изобщо къде си... За България пишат още по - гнусно и негативно и какво удоволствие им доставя- странна работа, а уж са политкоректни...
88
2
 
21
 
! Отговори
teo преди 5 години
Безполезна в основната си част и лошо поднесена информация в статията. Далеч по-добра и достоверна информация може да се намери в специализирани туристически форуми или блогове. Не знам държава, в която органите на реда да не изикват носенето на документ за самоличност. А съветите за пресичане на булевардите, или за храната, кефира... а защо не и квас !?! Много, много слаба статия.
87
2
 
18
 
! Отговори
В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ЖИТЕЛИТЕ НА УГЪРЧИН ТАЗИ СУТРИН ИЗЛЯЗОХА НА МАСОВ ПРОТЕСТ ПРЕД ОБЩИНАТА И СЕ ОБЯВИХА СРЕЩИ НАБЕЗИТЕ И ПОСЕГАТЕЛСТВАТА В ГРАДА КОИТО СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ ......ПОВОД ЗА ПРОТЕСТА СТАНА ИНЦИДЕНТА ОТ ПОНЕДЕЛНИК ТАЗИ СЕДМИЦА ПРИ КОЙТО ТУМБА ПИЯНИ ...... НАПАДНА С БРАДВИ И НОЖОВЕ ГРУПА РАБОТНИЦИ В ДВОРА НА УЧИЛИЩЕТО В ГРАДА,А ПОСЛЕ СЪЩАТА ТУМБА ПРЕБИ ДВАМА СТАРЦИ И ИМ ЗАПАЛИ КЪЩАТА .В ГРАДА ХОРАТА РАЗПРАВЯТ,ЧЕ ИМА И УБИЙСТВА НА ХОРА ОТ .....,НО ПОЛИЦИЯТА И ВЛАСТИТЕ ПРИКРИВАТ СЛУЧАИТЕ
86
3
 
17
 
! Отговори
Бениамин Биконсфилд преди 5 години
Тъй нагло лордът с хладен видминистерската реч си каза и тих, циничен, зверовит,блъвна си страшната омразакъм нас и лъжейки без стид,очите на света замаза....О, Английо, защо ли днесбездушен *** те управлява?ИВАН ВАЗОВ
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодаря за съвета да пресичам десетлентов (скоростен) булевард през подлеза. Никога не би ми хрумнало!
84
3
 
17
 
! Отговори
за евреите от днесбг преди 5 години
След големите руски успехи, с английска помощ и английски параходи - по заповед на евреина Дизраели - турците прехвърлят огромната армия на Соломон паша.Тя извършва едни от най-големите военни престъпления през тази война.Зловеща роля са изпълнявали старозагорските евреи в тези кланета на българи - ритуални убийства."пристигали от селата мъже, жени и деца. Те разказвали, че по полето се търкаляли мъртви тела, *** и дупчени (по еврейските ритуали) и вонята била нетърпима."
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Соломон Леви Явиш е цариградско дьонме - ислямизиран евреин, европейски възпитаник, бивш професор по литература от Парижката сорбона, масон, който остава печално известен на българското общество с артистичния си псевдоним СЮЛЕЙМАН ПАША.Дьонмета са евреи приели външно исляма - както марани са юдеи външно приели християнството.От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш, евреин) с участието на албански башибозук, черкез
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
евреи и обратни заедно реват против Русия.Ми какво да ги правиш - и едните и другите никога не съм ги разбирал.
81
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки си упражнява езика както си иска.Едни за Русия,други против.Истината е,че навсякъде има и тако и вако. В Париж изобщо не базарят бешеходците а велосипедистите направо ги мразят.Екскурзоводката ни каза - Когато чуем по новините,че е пострадал пешеходец си казваме,че си го е заслужил. Освен това в Париж е страшна мръсотия,в повечето метростанции мирише на урина,докато метрото в Москва е чисто. Не може да се генарилизира - в тази страна е зле а тази е добре.
80
3
 
16
 
! Отговори
БЛУМБЪРГ-ДНЕС бг преди 5 години
ЕВРЕЙСКИ САЙТ - ЕСТЕСТВЕНО ПОРЕДЕН И ЗЛОСТЕН АНТИРУСКИ ПАСКВИЛ ... С ЕДНА ДУМА НИЩО НОВО И ДО БОЛКА ПОЗНАТА ИСТОРИЯ
79
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 5 години
До окккоккокоКауфланд 250 лв - 32 инча.
78
9
 
5
 
! Отговори
123 преди 5 години
Абе руснаците не са толкова зле. Ама повечето неща са верни.
77
1
 
6
 
! Отговори
окккоккоко преди 5 години
До Анонимен 71 би ли бил така добър да ми посочиш от къде може да се купи НОВ телевизор за 200 лв .
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако искате да получите най-пълно впечатление от хората, населяващи Якутия, напишете в тубата Инна и Арина Данилови два голоса и получете истинска наслада.
75
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качете се в метрото в Москва Санкт Петербург и ще видите разликата чистота и няма нахални арабели да пьтуват без билети и да безчинстват красиви белоснежни рускини кеф ти прави да пьтуваш до работата