Заплашва ли срещата Тръмп-Путин сигурността на Европа?

В НАТО притеснени от евентуални преговори между двамата президенти
184
Заплашва ли срещата Тръмп-Путин сигурността на Европа?
Снимка: Reuters

Организаторите на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел изразяват сериозни опасения, че руско-американските разговори след нея в Хелзинки може да се отразят неблагоприятно на европейската сигурност, пише британският "Сънди телеграф".

Още по темата
Според изданието, високопоставени източници, участващи в подготовката на срещата на върха на пакта, са обезпокоени, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще започне преговори с руския си колега Владимир Путин "за прекрояване на ландшафта на сигурността в Европа". Това би могло да стане, ако лидерите на страните от НАТО "откажат да удовлетворят исканията на Тръмп" да бъдат увеличени разходите за отбрана в съответствие с изискванията на пакта.

Военни и дипломатически източници изказват "опасения от възможно предложение", с което Тръмп може да излезе пред Путин на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли.

Въз основа на тази информация вестникът посочва, че "Доланд Тръмп може да заплаши да изтегли военнослужещите на САЩ от Украйна и да се откаже от американското участие в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и другите европейски страни не съумеят да поемат задълженията си за увеличаване на разходите за отбрана".

Изданието отбелязва, че засега Обединеното кралство е една от едва петте страни в НАТО, чиято бюджетна политика отговоря на изискването на пакта 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят за нуждите на отбраната.

В същото време Испания, както и Белгия дават за тази сфера едва 0,9 процента, а Германия - 1,2 процента от БВП, отчита БТА.

Вестникът посочва, че САЩ имат военно присъствие - от военнослужещи до авиация - в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия и Естония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
6
 
3
 
! Отговори
57102 преди 5 години
Аз не правя сравнение за БВП на ЕС и някаква ***. Само давам факти, какво липсва на ЕС, като съм пропуснал и политици (водачи). Притеснявам се, че пак сме на страната на булката.
76
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57102Този ЕС дето "нищо няма" има саааааааамо 15 пъти по-голям БВП от ***!
75
1
 
1
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Всичко ново е добро забравено старо разделяне на европа западна източна и готово
74
2
 
18
 
! Отговори
57102 преди 5 години
Аз мисля, че ще реват умнокрасивите, либерарни, глобалисти. ЕС няма природни ресурси, няма работна ръка, няма войска. Има една Германия поробила и изсмукала почти всички останали членове. Тръмп мрази бабата- канцлер и вероятно ще и нашока ряпата.
73
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 102: Какво значи "риве"? Тая дума не я намирам в тълковния речник. Да не би да си учил в някое мюфтийско училище?
72
0
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "до 89":Сравнението ти на Русия със Швейцария е доста абсурдно. Срещата на Тръмп с Путин е политическо събитие от световен мащаб, докато ако Тръмп се срещне с президента на Швейцарската конфедерация, това едва ли ще заинтересува някого.Как си обясняваш разликата?
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Не е много сигурно кой ще риве след срещата:)) Аз се басирам, че ще е хипофизния.....
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко започва да се срива през 70-те.
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСИЯ А ВЕЧЕ И КИТАЙ СА ГАРАНТИ ЗА СИГУРНОСТТА НА ЕВРОПА.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 89САЩ са втората, Китай са първа.
67
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е положението, дами и господа и да ривете и да не ривете - срещат се.Трепери, Европо.
66
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АНГЛИЧАНИТЕ НЯМАТ ДУМАТА ЗА СИГУРНОСТА НА ЕВРОПА. ТЕ Я НАПУСНАХА.
65
0
 
15
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 5 години
Трябва на всички да стане ясно,защо Тръмп иска среща с Путин и защо той говори толкова много за Китай и Русия.Това все още не се пише открито,но съвсем скоро ще стане!Т.н. развити държави,които са начело по жизнен стандарт и БВП всъщност са и най-големи длъжници и и при сегашните промени в света този жизнен стандарт е силно застрашен от евентуалната опустошителна криза.Държ.дългове ,които вече са съизмерими с БВП,трябва да се редуцират!А Русия и Китай могат да отпушат кризисни процеси!
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може Европа да ти изкупува суровините ,а ти да си държиш кинтите във САЩ,за това е битката
63
4
 
7
 
! Отговори
нн преди 5 години
Баба Ванга, лека и пръс, каза, че когата Америка и Русия се обединат, чак тогава ще настане мир на земята. Още сме живи дето го помним. Дано стане.
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Европа има политик визионер като Борисов, въобще не бива да се страхува! Той ошета всички проблеми - оправи мигрантите, Северна Македония, западните Балкани, прати Кугара на закъсали хора и между другото уреди котетата Елза и Масуд да отидат да живеят на Запад! Защото тук не става!
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Санкциите ще паднат тогава когато руския елит започне да държи парите си във европейски банки а не във тези от САЩ,ето това е война,кой ще стопанисва откраднатите пари на руската аолигархия,бързи пари,пари от въздуха.
60
3
 
7
 
! Отговори
закон Божи преди 5 години
винаги по-богатия командва парада и поръчва музиката !Ако бедния не се съгласи ,тогава дууха супата и си бърши сополите !
59
16
 
6
 
! Отговори
до 89 преди 5 години
Китай са втора!А на никой не му пука , какво мисли Русия за световните пазари!17 000 000 кв.км. неизчерпаем ресус на газ и минерали....ииии..Цели ДВА ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ БВП ОТ 8 МИЛИОННА ШВЕЙЦАРИЯ!УАУУУУУ...КАКВО ПОСТИЖЕНИЕ!
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе, грешиш, не САЩ ами Китай са първа световна икономика.