Заплашва ли срещата Тръмп-Путин сигурността на Европа?

В НАТО притеснени от евентуални преговори между двамата президенти
184
Заплашва ли срещата Тръмп-Путин сигурността на Европа?
Снимка: Reuters

Организаторите на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел изразяват сериозни опасения, че руско-американските разговори след нея в Хелзинки може да се отразят неблагоприятно на европейската сигурност, пише британският "Сънди телеграф".

Още по темата
Според изданието, високопоставени източници, участващи в подготовката на срещата на върха на пакта, са обезпокоени, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще започне преговори с руския си колега Владимир Путин "за прекрояване на ландшафта на сигурността в Европа". Това би могло да стане, ако лидерите на страните от НАТО "откажат да удовлетворят исканията на Тръмп" да бъдат увеличени разходите за отбрана в съответствие с изискванията на пакта.

Военни и дипломатически източници изказват "опасения от възможно предложение", с което Тръмп може да излезе пред Путин на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли.

Въз основа на тази информация вестникът посочва, че "Доланд Тръмп може да заплаши да изтегли военнослужещите на САЩ от Украйна и да се откаже от американското участие в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и другите европейски страни не съумеят да поемат задълженията си за увеличаване на разходите за отбрана".

Изданието отбелязва, че засега Обединеното кралство е една от едва петте страни в НАТО, чиято бюджетна политика отговоря на изискването на пакта 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят за нуждите на отбраната.

В същото време Испания, както и Белгия дават за тази сфера едва 0,9 процента, а Германия - 1,2 процента от БВП, отчита БТА.

Вестникът посочва, че САЩ имат военно присъствие - от военнослужещи до авиация - в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия и Естония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
24
 
3
 
! Отговори
Различни светове ... преди 5 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dvama ***, or koito zavisi sveta...
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако питате някой БГ депутат или Бойко, ще кажат, че очакват много от срещата. Не мисля, че някой от управляващите ни осъзнава за какво става въпрос..
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ега ти Тъпотията са изплескали тия от Обзървър. Лееелеее!Тръмп щял да "прекроява" с Путин...дрън дрънТия , хората за офци ли ги смятат?Тръм просто ще нашока канчето на Путин.
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NATO=terrorism!
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европа е заплашена от онези гости...., нищо друго!
31
3
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Владимир го гледа като доктор Лектър в очите, а фашиста Тръмп се е наакал и гледа в земята.Факт!
30
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Европа ще си вдигне военните разходи като започне да прави заводи в Европа за да произвежда сама, а не да се набутва на краварите за ръждясалите им самолети както им се иска.САЩ се отдръпва от лидерската позиция, най-накрая Света ще може да се надява на мир в световен план!
29
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До славянинСлавя ино ! Слушай какво пък аз като българин казвам.Това че русия се е напънала да се покаже чрез Световното- не озчава нищо.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Очаква да даваме по 1,1 милиарда за касата на НАТО? ААхахахха аххаха"И това е в ойро... :D :D
27
1
 
11
 
! Отговори
9 преди 5 години
Стига пишете глупости заплашва европа кой заплашва путин той има русия ес сам се заплашва ток вода всичко се увеличи пенсия с 5 лв
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"чиято бюджетна политика отговоря на изискването на пакта 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят за нуждите на отбраната."Очаква да даваме по 1,1 милиарда за касата на НАТО? ААхахахха аххаха
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33 ВасилевВасилев, не дрънкай глупости. Става дума отделят пари за собствено превъоръжаване и обучение и подръжка на армията си.. САЩ отделят за това 4% . А изчисли колко милиарда са това:)Боли те Бащицата ти и Мамашата ли ти?
24
2
 
27
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Някой правил ли е изчесления колко милиард трябва да дават страните за да вкарват 2% за отбрана???Само Германия при 2% трябва да отделя 100 млрд. евра!!! И като прибавите и другите държави се получава колосална сума, която в 90% заминава зад океана в американските банки и корпорации и заводи!!!Това си е чист рекет!!!Агент Джаки Беринджър!ЦРУ!!!
23
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия направи мост, направи световно, направи срещи с цял свят, а тук някакви платени хейтърчета се опитват да цапат още, но не им остана вече с какво, всичките им лъжи и опорности изпопадаха. Въпросът е не ли време вече някой да ги разследва. Тръмп ще разследва хилари, време и тук да ги натирим платените швестъри.
22
39
 
4
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 5 години
Русия е много изостанала, икономически е като Нигерия, само че със сняг!
21
4
 
19
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Дойде момент ,когато на САЩ не му трябват нито НАТО ,нито ЕС.НАТО всъщност това е САЩ,Англия и Турция,останалото е въздух и мокра плява!?И какви задачи има в момента НАТО,поне аз не виждам нищо смислено!?САЩ могат да съкратят разходите си с много милиарди ,ако Европа поеме своя дял-но тя не е в състояние,не може и не иска!?А държ.дълг на САЩ вече е около 110 % БВП-22 трлн!?Затова Тръмп ще се договаря с Путин и Си Цзин Пин,а ЕС да го духа!?Нищо лично просто бизнес!
20
1
 
15
 
! Отговори
Metallica преди 5 години
Европа иска да е самостоятелен международен субект, а си няма армия. Ще я лашкат.
19
24
 
1
 
! Отговори
Професор преди 5 години
До славянинНаписал съм 20 книги. Не си ми на нивото. Бягай да крадеш кашкавал от мандрите.
18
2
 
1
 
! Отговори
Metallica преди 5 години
To secure peace you have to prepare for war.