Модерно номадство: Спим не вкъщи, а в спални кабинки!

От Лондон до Ню Йорк те предлагат "оазис на спокойствието"
8 авг 2018 21:45, Елка Василева
47
Модерно номадство: Спим не вкъщи, а в спални кабинки!
Снимка: БТА

Лондончани си плащат да спят, след като трябва всеки ден да правят дълги, изморителни пътувания за работа, при които е невъзможно човек да се прибере вкъщи преди края на деня, и се мъчат да издържат на забързаното ежедневие в съвременния град.

Заети пътници, купонджии с натежали глави и нови родители, копнеещи да подремнат, могат да си починат за 18 британски лири (23 долара) на час в т.нар. спални кабинки - в тъмни стаи, ароматизирани с лавандула и оборудвани със слушалки и маски за очи, пише Ройтерс.

Концепцията "Поп енд рест" беше въведена в шикозния лондонски район Шордич. Един от нейните създатели Маурисио Виламисар каза, че целта му е да "залее" града със спални кабинки - на жп гари, в офиси и университети.

"Има нужда от действително изграждане на лично пространство насред града. Ние обичаме да го наричаме оазис на спокойствието", заяви Виламисар пред Фондация Томсън Ройтерс.

Кабинките, които никнат в градове по целия свят - от Ню Йорк до Мадрид, бяха вдъхновени от това, че все повече хора работят далеч и ежедневно пътуват по много време, както и от популярността на заведения и кафенета, които не са нито дом, нито офис.

Великобритания преживява жилищна криза, след като жилищното строителство намалява от 70-те години на 20 век и това повишава цените на имотите по-бързо от заплатите.

Това принуждава хората, работещи в града, да живеят по-далеч от центъра, каза Виламисар.

Според британското синдикално обединение Конгрес на профсъюзите броят на работещите хора, които ежедневно пътуват по над два часа, се е увеличил с 34 процента за последните 10 години, а лондончани пътуват най-дълго за и от работа.

След като все повече хора работят далеч от домовете си, хранят се навън и посещават работещи денонощно спортни зали, някои смятат спането на път за естествено продължение на натовареното ежедневие, а други се тревожат, че това променя представата за дома.

Нанси, която е дошла от Амстердам в Лондон като турист, каза, че "градът може да бъде доста изморителен и човек просто иска да намери място, където може да си почине малко". "Мисля, че това може да бъде допълнение към дома, така че защо не?"

Шинийд Хан, която се занимава с организиране на събития, каза, че спалните кабинки отразяват влиянието на високите цени на имотите върху живота на хората.

"Вземането на пари от хората за сън е малко етичен проблем, но в същото време това е град и като се има предвид цената на жилищата и това, че имотите са толкова скъпи, все пак това е обитаемо пространство и трябва да бъде стока", каза тя.

"Просто това е начинът, по който се движи светът . . . но не мисля, че това някога ще измести представата да имаш установено място, където се прибираш, и дом, защото няма друго място като дома."

Да подремнеш, за да имаш сила

24-годишната специалистка по спортен масаж Виктория Хикман, която редовно използва спалните кабинки, каза, че те предлагат повече уединение и удобство от спането в парк или на друго място в града и подхождат на нейния напрегнат начин на живот на човек, работещ на свободна практика.

"Предпочитам да дам пари за действително презареждане и наистина добър сън, отколкото да отида в кафене и да завися от кофеин или да купувам храна само за да държа тялото си будно", каза Хикман.

"Сънят е толкова съществена част от здравето и мисля, че понеже има такава промяна в начина, по който мислим за благополучието, особено в градовете, а в тях всекидневието е толкова забързано, те (спалните кабинки) определено ще печелят популярност."

Държавната агенция "Обществено здраве - Англия" препоръчва от седем до девет часа сън на нощ и предупреждава, че липсата на сън може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и физически и психически здравни проблеми.

С появата на смартфоните, а също при по-топлото време много британци спят по-малко, показват данни на консултантския орган Съвет за сън. Той е установил, че почти една трета от хората не спят добре през повечето нощи и посочва стреса като главна причина за това.

За Матиас Шух - минувач, обаче да плащаш за сън е "много странно . . . защото всеки би трябвало да може да спи".

Номадски живот

Един от създателите на "Поп енд рест" Йоан Дьомон каза, че спалните кабинки са част от по-голямо движение "умни градове", и се надява те да бъдат разпространени в още градове във Великобритания.

Концепцията се застъпва за по-взаимносвързано използване на общественото пространство и удобства за предлагане на ефективни услуги, което според Дьомон се харесва на хората от поколението, родено между 80-те години на 20 век и началото на 21 век, които работят повече часове и създават семейство на по-късна възраст.

"Това е част от тенденцията да бъдеш номад . . . ние прекарваме по-малко време у дома", каза той.

Вместо да "монетизира подремването", Дьомон каза, че се надява в бъдеще да предлага подобни спални услуги на работещи хора с ниски доходи и бездомници.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
за 20 преди 5 години
До АнонименБЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 19 ВЕК Е ДОСТА ПО-ДОБРЕ ОТ АНГЛИЯ
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Японците отдавна са измислили нещо подобно. Мъже-ергени, вместо да наемат жилища, наемат спални кабинки в нещо като големи шкафове с много рафтове. На всеки рафт има много спални места, оформени като кабинки, дълги колкото човешки ръст и високи не повече от 1 метър. Вътре е нагодена окачалка за дрехи. Кабинката си има врата. Прибират се там само за да спят.
21
9
 
2
 
! Отговори
2 преди 5 години
Какво му трябва на човек освен лична, дебитна карти и телефон. Това бельо, дрехи, маратонки, четки за зъби, дневник, цветни моливи и скицник, куфар, хранителни добавки, ролки за коса, семейни албуми, любимата детска играчка, сервиза на баба...
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18А представи си да беше идвал в България.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ХОРА НЕДЕЙТЕ ТАКА БЕ, ЕЛАТЕ В ЕВРОПА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕМ. Е И РУСНАЦИТЕ ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ, НИЩО ЧЕ СТЕ ТАКИВА ГАДОВЕ. БИВА ЛИ ТАКА? НЕ Е ЧОВЕШКО.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо чудно че дори Маркс се е отвратил от АНглия
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРИ ДРУГАРЯ ТЕРЕЗА МАО, КРАЛСТВОТО ПОСТИГНА НОВИ, НЕПРЕВЗАЙДЕННИ ВИСОТИ НА КВО БЕШЕ ... ЪЪЪ А РАЦИОНАЛИЗАЦИЯТА!ВЕНСЕРЕМОС ТЕРЕЗА, ВЕНСЕРЕМОС ВАШЕ ВЕЛИЧЕСТВО!За принц Чалз ще има ли кабинка или ще спи на верандата?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както пееше Висоцки: На 38 комнатах всего одна уборная. И Тереза Мао в добавка
15
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тва направо ме спечели да емигрирам в Англия. Спиш в кутия на гарата за да работиш повече за светлото бъдеще. АРЕ НЕМА НУЖДА, ТОВА И ТУКА СМЕ ГО ВИДЕЛИ.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, В СТРАНАТА НА МОДЕРНОТО / И НЕ САМО / РОБСТВО Е НОРМАЛНО ДА ИМА МОДЕРНО НОМАДСТВО.
13
0
 
8
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Що беНали на котките им е най гот в кутия.И ние така.
12
10
 
1
 
! Отговори
Ким преди 5 години
Да се чете ,булгаристнеца е генно мутирал вид.
11
3
 
5
 
! Отговори
Ким преди 5 години
Това го има а Япония от десетилетия,нищо общо със соц.паналките ***!
10
4
 
18
 
! Отговори
ПланЪт преди 5 години
Е като дойде глобалния комунизъм версия 2.0 ще конфискуват жилищата и земята и ще натикат хората във такива кутийки из мегаполисите. Идеята е същата като при соц панелките с тази разлика че при новата технология е в пъти по ефективна тъй като в една сграда (небостръгач) могат да бъдат натикани десетки хиляди хора.А и при новия комунизъм хората няма да имат семейства. Всеки ще си живее в кутйката. Ако се роди дете тогава държавата ще го отглежда отделно.Поне това е плана.
9
3
 
20
 
! Отговори
Нафърфорий преди 5 години
А едно време, в гнилия соц, хората си спяха по къщите, които можеха да си построят или купят без 1365 годишен заем със 15754 процентна лихва, че даже не си и заключваха къщите, докато спяха.....Добре, че тези мракобесни времена си заминаха безвъзвратно! Друго си е да спиш в кутийка като куче....
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо модерно няма в английската мизерия, тя е била винаги.
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИЗЕРИЯТА В АНГЛИЯ Е ДОБРЕ ИЗВЕСТНА -ЕКСПЛОАТАЦИЯ, КОРУПЦИЯ, ЛЪЖИ, ПРЕСТЪПНОСТ
6
8
 
3
 
! Отговори
Западняк преди 5 години
В България робите са най-добри прекарах си страхотно пак ще се върна, ако стане още по-евтино.
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 18 лири в България ще спя в шикозна хотелска стая, като цената ще включва още мекици за закуска и възможност за допълнително договаряне за сексуални услуги с рецепционистката.
4
8
 
19
 
! Отговори
Социално инженерство преди 5 години
Всеки мислещ за природата трябва да живее в кибритена кутийка и да кара колело и да не използва газ,петрол и въглища за енергия.