1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти

Частите на 5 соцстрани нахлуват в Чехословакия в този ден
15 авг 2018 19:05, Елка Василева
133
1968: Съветските войски едва не влизат в битка с... филмови статисти
Снимка: архив, Reuters

Облъчените с пропаганда съветски войници, нахлули през 1968 г. в Чехословакия, са очаквали да се изправят срещу американските и западногерманските "империалисти". Тъй като такива не е имало, те едва не влезли в битка с филмови статисти, пише Франс прес.

"Спомням си шума, дошъл от колона от танкове на 21 август 1968 година. След това съветските (войски) пристигнаха в центъра на Давле, където се натъкнаха, за тяхна огромна изненада, на хора, които взеха за германци", разказва пенсионирана дама.

Подобно на много други жители на Давле - живописно селище в долината на река Вълтава, намиращо се непосредствено до Прага, Кветослава Дуфкова, по онова време на 14 години, е участвала като статист в снимането на американския военен филм "Мостът при Ремаген" на Джон Гилермин.

"Тези момчета в танковете се слисаха, когато изведнъж видяха пред себе си "германска армия". Започнаха преговори, които продължиха няколко часа", каза тя и добави, че си спомня идеално случилото се точно преди 50 години, което лесно е можело да се превърне в кошмар.

Всъщност на нашествениците им е трябвало известно време да разберат, че си имат работа със снимачен екип, а не с "империалистически" главорези.

Живот в ритъма на филмовите снимки

От март 1968 г. Далве е живеело в ритъма на филмовите снимки. Жителите му са срещали по улицата холивудски звезди като Джордж Сегал и Робърт Вон, облечени в американски и нацистки униформи, и са се разхождали покрай танковете и други военни коли, разположени сред репликите на сгради, имитиращи тези в града в германската провинция Райнланд-Пфалц.

Близо до нашия дом имаше купчина манекени на мъртви войници, които снимачният екип поставяше тук-там по време на снимките", спомня си друг жител на селището. Той се казва Антонин Дворак и сега е на 78 години.

Филмът разказва за събитията около превземането през март 1945 г. от американската армия на последния останал здрав мост над Рейн, който Вермахтът се е готвел да взриви, но не е искал да бърза, за да не попречи на изтеглянето на десетки хиляди нацистки войници, блокирани на западния бряг на реката.

Благодарение на размразяването на политическите отношения, което отваря Чехословакия към Запада, компанията "Юнайтед артистс" е успяла да се възползва от фрапантната прилика на металния мост в Далве с този в Ремаген, както и от уменията на хората, отговарящи за аксесоарите, каскадьорите и други местни специалисти.

"При заснемането на драматична сцена от бомбардировката на моста един кон премина през загражденията и падна във водата. Всички бяхме убедени, че ще умре, но го спасиха. Беше вълнуващ момент", спомня си Дуфкова.

Сред около 800-те статисти е имало ученици от Давле в униформи на Хитлерюгенд, се казва в написана на ръка местна хроника, пазена грижливо в кметството.

"Декорите бяха разположени с такова прецизност, че случаен минувач би се прекръстил", виждайки тази ужасяващи сцени, пише на пожълтелите страници.

Изплашени войници

Това достойно за възхищение усърдие за малко обаче да предизвика драма в деня на нашествието на съветската армия и на войските на четири други страни от Варшавския договор. Само през първите 24 часа от нахлуването в Чехословакия загиват петдесетина души и са брутално смазани либералните реформи от "Пражката пролет".

"Пристигането на съветските (сили) в Давле бе ужасяващо. Над нас прелиташе хеликоптер. Войниците бяха уплашени, можеше да стане трагедия", разказва Дворак.

"Някой им бил казал, че Давле е превзет от американската армия и че трябва да но освободят. Те не разбираха защо нашите хора им размахваха юмруци. Бяха много нервни, дълго време се усещаше силно напрежение", разказва той.

Снимките на "Мостът при Ремаген" незабавно били спрени и целият екип на филма бързо се върнал на запад с таксита, изоставяйки временно всички танкове и други материали, използвани като аксесоари.

През есента им било разрешено да се върнат за кратко в Чехословакия, за да снимат още няколко сцени, които били необходими, и филмът бил довършен в Западна Германия и Италия, след което излиза на голям екран в САЩ през 1969 г.

Междувременно платото на Давле не опустява: екипът на Джон Гилермин бързо бил заменен от усърдни оператори, дошли от Москва. Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
4
 
! Отговори
До 47-ха-ха-ха преди 5 години
Ти къде беше по това време бе смеещият се?Май в ташкент? И с това си си останал.Прав е Гьобелс,такива като теб ,са живо потвърждение за човешката безпаметност.Всъщност ти не си виновен,тя природата се е подиграла с теб.
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да ве информирам нещо за пустата 1968г. Във виетнамската община Сонг Ми, американската армия избива близо 1000 цивилни земеделци! Ей така! За разтоварване! Прочетете в уикипедия за какво става дума, и като говорите за окупация и жертви, първо се сещайте за тях, че поне броя на жертвите е внушителен!
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в Чехословакия през 1968 е използван новичок, Путин е виновен и това е! Какво го осуквате?
50
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав си, няма нито един документ за избиване и за газови камери в концлагерите. Дори и сега ги крият газовите камери от посетитили в Освиенцим, сам трябва да си ги намериш ако си ходил, щото са две метър на метър, веднага си задава човек въпроса как са унищожили 4 милиона там. Но има снимки как се хранят, имали са оркестър, самодеен театър и ... басейн. Всичко се базира на "спомени" на оцелели, и тези спомени започнали да изплуват едва 50 те години, преди това не се говорели за Холокост.
49
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момчета, преди да коментирате имайте предвид следното. През 1945 година САЩ дислоцират свои войски в Германия, към настоящия момент, въпреки че няма берлинската стена, още има американски войници там.
48
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За разлика от американсктеи войноци в натовските бази които безнаказано бият деца в България руснаците тогава са се държали достойно и професионално. Не е имало никакво насилие, никакви жертви, никаква агресия и надменност. Има достатъчно документи снимков и филмов материал от тогава. Хората са спорели с войниците от танковете, разхождали са се свободно сред тях, руските войници са били сдържани и не са показвали никаква надменност и агресия.
47
6
 
10
 
! Отговори
бай х преди 5 години
До До Факт Ако тръгнем да излизаме от нато и започнат протести в България , и тук дойдат всякакви натовски войски .. това окупация ли е ??
46
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По време на чехословашките събития, чехите и словаците дават четири жертви: двама пияни бутнати от трамвай, един натровен с гъби и един заловен при прелюбодеяние!
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ФактИмаш невярна информация. Не е имало никакви жертви от страна чехите.
44
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-старото поколение би трябвало да си спомня,за оня смях,който стана по времето на американския президент Картър,когато "великите и непобедими" американски войници извършиха военен десант в Иран,да освобождават американски заложници в посолството им.Смехът беше потресаващ,когато всички те и планировчици и изпълнители,направо се *** и давайки известни загуби,се пръждосаха набързо обратно на самолетоносачите си,разгромени от ислямските гвардейци,буквално,цивилно опълчение??!!!
43
10
 
14
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
"Частите на 5 соцстрани нахлуват в Чехословакия в този ден "А пък чехите не разбрали за това и си снимали филм а статистите най-спокойно си щъкали сред "окупаторите"... Смешници!
42
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, 6 души. "Три танкиста,три весьолъй друга ... ". Учихме я тази песен в училище.Плюствоят български войник стават 4.Чехите вероятно са ги посрещали с пилзенско.Я се разкарай с тия митове и легенди.Окапа се и се изложи много.
41
15
 
12
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
Ти на колко годинки си бе юнак? Помниш ли как беше? Присъствието на 7,000 танка и 600,000 войници от 4 други страни как се нарича Не е ли окупация? В радиото,телевизията ,вестниците ,в предприятията на всякъде влизат руски въоръжени войници.Повече от 100 са загиналите чехи. Единият ни полк/Харманлийският/ охраняваше летището в Ружине,а другия/Елховският/ беше в Банска Бистрица.Истина е че от нашите имаше само две жертвиМедиите се превземат без изстрел/.Окупацията беше ФАКТ драги пубере!!!
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ и Лондон трябват да умрът и да станат на пепел ..
39
12
 
4
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
"Целта била да се покажат възможно най-бързо на съветската публика кадри на американските и нацистките танкове на 20 км от Прага, за да се оправдае съветското нашествие."Те американците, ако не бяха застанали на страната на Британската и Съветска империи по време на ВСВ, а на страната на Третия райх сега САЩ, Райха и съюзниците му (между, който и България) ЩЯХА ДА ВЛАДЕЯТ СВЕТА, а Британската и Съветската империи щяха да са само част от историята!
38
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕбиРиби, и кога руснаци са избивали невинни българи? Да не е 1943 г.? При действието на закона за защита на държавата????? Ооооо, не.... Не беше това, това беше закон на българското фашистко правителство!
37
14
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Те и тук може да довтасат даже на Корнелия другарете с хяп и сол и хорца ще ги приветстват, докато избиват невинни хора
36
9
 
21
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Жертвите от цялата военна "инвазия" в Чехия са били всичко на всичко 6 души. 5 души руски войничета - екипажа на един танк който на завой пада в пропаста защото водача отбива от пътя тъй като на пътя чехите били настанили група деца заедно с демократични западни телевизии да снимат как руснаците мачкат деца. И едим българско войник когото чешки честни девойки примамват в една кръчма и там чехите му теглят ножа и изхвурлят трупа му в една канавка край града. Това е било нахлуването.
35
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Твойте думи са,, много сериозен аргумент" и още един път потвърждават думите на Вежди.
34
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на руснаците, както винаги на първа линия. СатаНАТО като чуе, че трябва да свобождава някой и бягат на другия край на света да търсят химически оръжия и петрол. Руснака е номер едно и не се крие като мишка.