Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета

Томислав Дончев настоява, че няма загубена информация
15 авг 2018 08:40,
113
Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета
Снимка: flickr

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че проблемът с блокирания от дни Търговски регистър е чисто технически.

"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация", настоя тоя.

Още по темата

"Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява. Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея", успокои обаче Дончев.

По думите му две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен.

"Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме, че някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взима поука, може би на Министерския съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там", обясни още вицепремиерът пред Нова тв.

Междувременно от Агенцията по вписванията уведомиха бизнеса през медиите, че от тази сутрин, 15 август, в изпълнение на поетия ангажимент, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

"Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", заключават от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"... ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там" Никоя ит фирма няма да построи система за съхранение на данни без резервно копиране(backup), още повече система в която се съхранява тр. Липсата на копие на базата данни е изключено. Възможността да дефектират всички дискове вкл. резевните в такъв клас системи е приблизително =0
84
0
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
В друг сайт пишеше, че за последните няколко години за софтуер и хардуер на Търговския регистър са дадени не по-малко от 10 млн лв. Писани са и фирмите, които са спечелили търговете. Смешно е оправданието с "изгорелите дискове " за 10 млн. Информацията на ТР би трябвало да е тройно и четворно защитена хардуерно, след като съдържа жизнено важна за държавата информация. Това означава в реално време ако са "изгорели" дисковете да може да се превключи на работа на резервните.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
82
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства."Нали ако е RAID технология, един ще изгърми, а другите ще работят и изгорелият през това време ще се поднови и готово?Значи има няколко варианта:1. Да не е диск, а да лъжат.1.1. Да е друга причината и да не знаят.1.2. Да е примерно саботаж и затова да крият.2. Да са гръмнали всичките дискове.3. "Експертите" да са некадърни и да не знаят какво да правят.4. Нещо съвсем друго, което дори не ми идва и на ум.
81
0
 
9
 
! Отговори
Бай Благой преди 5 години
Още от тоталитарно време държавата се крепеше на трупчета. Още от тогава във всички агенции, министерства и заводи системите бяха толкова аматьорски обезпечени. Едно се пишеше по документи, съсвсем друго се изпълняваше на практика. Важното беше по документи плана за петилетката да е изпълнен. И сега продължаваме по същия комунистически модел.
80
0
 
5
 
! Отговори
Наредба Томина преди 5 години
Когато за държавните институции се купуват принтери за 50 000 лева,а 10 годишните сървърни дискове са за под 500 лева,то ще е така.Утре?Дискове за 50 000 лева към същите PC дъна.Според изискванията за личните данни,дружествата се рекетират с ненужни разходи-лице, заето с това,време и сериозни суми за техническа инвестиция,а накрая инспектор да открива недостатъци и да ти пише акт за 2 % от оборота.Явно демо крете низация та напредва яко.А глобите по 500 лв. от ТР?СЪДЕТЕ ТЪРГОВСКИЯ !!!
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там в това министерство една госпожа си беше писала ежемесечни премии по 5 - 10 хиляди лева на месец, защото била измислила и организирала чудесно направата на този регистър.Сега да я намерят, да я съдят и да върне парите с лихвите.
78
1
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Нали заради тази работа са измислени клъстърите, RAID и hotswap , за да могат такива системи да работят с нулев downtime !Явно или обществената поръчка е окъкана, за да се "усвоят" едни пари, или отговорните организации нямат достатъчно компетентен персонал, който да поддържа и администрира техниката!
77
0
 
13
 
! Отговори
До 80 преди 5 години
Не милиони, а милард и половина (грубо казано) Евро.Някои държави за по 50 милиона Евро си направиха изцяло електронно управление и забравиха.На официално питане в Народното събрание, какво е постигнато за похарчените средства, наглеците от ГЕРБ официално обявиха, че вече имали "програма за реализация на електронното правителство". Тоест, милиард и половина са им послужили само за създаване на проекта.А за реализацията колко?
76
0
 
9
 
! Отговори
Bulshit преди 5 години
До 78има доказани специалисти из любимия им "Запад" - САЩ, Европа. Да питат, да платят да ги консултират и всичко ще е Тип топ.___________________________________________________________________________няма нужда дори да питат западни специалисти. Да питат студент 3 курс по информатика. Това е елементарно положение ... хахаххахах
75
0
 
13
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
тези ви взеха за прани ***...няма опасност от загуба на ингормация, но за в бъдеще ще си вземат поука и ще направят резервна база данни от която да се възстановява информацията при нужда??!?Отделно 25 TB на пазарни цени струват около 2000 лв за случаен клиент на дребно!На мижитурките им трябва съмнително дълго време за да ги осигурят!!!А дали направиха поредната крупна измама и дали ще плащаме застраховки, почивки и спестявания за 3-ти път... ще разберем в следващия епизод на ТиквеникЪ
74
0
 
8
 
! Отговори
До 73 преди 5 години
На теб ти е простено да си глупав.На държавата не и е простено до прави глупости.Има толкова много служби, които харчат милиарди, за да осигурят сигурност.Пък и ако не могат, има доказани специалисти из любимия им "Запад" - САЩ, Европа. Да питат, да платят да ги консултират и всичко ще е Тип топ.Има си правила как да се направи така, че да не се случват такива неща, а ако се случат, за няколко секунди или минути да се възстанови работата.Случилото се говори за пълна липса на професионализъм
73
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откраднати дискове? А имотният регистър, с нотариални актове и имуществото на всички? Имаш хубави имоти и вече мутрите ги знаят? Ще ни ги продадеш ли или нещо с децата ти? Защо гледаме само фирмите? Задълженията на фирмите са в НАП, не в регистъра
72
1
 
8
 
! Отговори
До 56 преди 5 години
Не може клоуд за такива неща!Това е идиотия.Няма такава държава, която личните данни и цялата си конфиденциална информация дая даде някому той да и я държи и управлява.Който и да е собственика на облака, той е слабо звено и е податливо да натиск.Най-здравото звено за държане и управление на стратегическа информация по принцип са държавата, държавните структури и службите за сигурност. Така е по света.Освен ако не се касае за някой бантустан, диво племе или колониално управление.
71
0
 
7
 
! Отговори
Bulshit преди 5 години
Как ще затриеш 25 терабайта информация от държавния архив, трябва да си не само калинка, ами топ ***.****************************************************************************Явно са топ ***. Всеки отдел трябва да си има поне 2 дата центъра. Това е правило за всички. Сега некакъв тръгнал да се извинява с глупости.
70
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Да ти гръмне диска винаги води до проблеми. И на мен скоро ми изгоря на моя компютър и доста файлове и снимки ми се изгубиха.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът на информационната система на държавната ни администрация е моно културата.За да им е по-лесно, всичко е еднакво - една операционна система, един доставчик, една технология (Microsoft) и едни и същи подходи за всичко. В резултат, ако има един бъг в цялата тази бъгава система и някой намери начин да го ползва, цялата система пада.Монокултурите не са устойчиви и бързо се разрушават. Това е природен закон. Така се случва с посеви от една и съща култура от хоризонт до хоризонт.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е по-страшно от аферата КТБ!
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уникални смешници са гербавите. Как ще затриеш 25 терабайта информация от държавния архив, трябва да си не само калинка, ами топ ***.
66
0
 
0
 
! Отговори
До 64 преди 5 години
***, сбъркал си темата.Превключи на нещо друго, смени плочата.Само да те светна - всичките тези хаквания, компютърни престъпления и други подобни идват от любимата ти "цили вили зация".(Има такава театрална постановка. Едва ли си я гледал. *** гледай я и ще разбереш какво представляваш)