Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета

Томислав Дончев настоява, че няма загубена информация
15 авг 2018 08:40,
113
Гръмнали дискови устройства и Търговският на... трупчета
Снимка: flickr

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че проблемът с блокирания от дни Търговски регистър е чисто технически.

"Става дума за технически проблем - изгорели дискови устройства. Последните 6-7 дни се работи постоянно за възстановяването на 25 терабайта информация", настоя тоя.

Още по темата

"Не очаквайте да ви успокоявам. Това е изключително сериозна ситуация и никой не би трябвало да я подценява. Не може да се говори за загуба на информация. Абсолютно невъзможно е тя да се манипулира или някой да се възползва от нея", успокои обаче Дончев.

По думите му две са основните задачи - възстановяване на дейността на регистъра и да се установи кой е виновен.

"Въпреки че става въпрос за технически проблем, допускаме, че някой да не си е свършил достатъчно добре работата. Това не е единственият архив в държавата. Имаме наредби как трябва да се съхранява подобна информация.

Предвид факта, че от всяка такава ситуация трябва да се взима поука, може би на Министерския съвет ще бъде предложено създаването на допълнителна система, където да се съхранява тази информация и да си гарантираме, че тя може да бъде възстановена от там", обясни още вицепремиерът пред Нова тв.

Междувременно от Агенцията по вписванията уведомиха бизнеса през медиите, че от тази сутрин, 15 август, в изпълнение на поетия ангажимент, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел.

"Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват", заключават от там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От като се пръкна Държавна Агенция Електронно Управление нещата се объркват тотално в IT системите на Държавната админстрация.Хората са го казали "бързай , но бавно".
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-вероятно е този сайт да е бил хакнат и да е открадната чувствителна информация.Напълно е възможно да става дума за твърде голям и тежък пробив в сигурността на цялата IT система на министерството.Факт е и че не са били в състояние в оперативно време нито да разберат какво става, нито да предотвратят щетите.Ако признаят това, при уж действащ закон за опазване на личните данни, биха последвали страхотни скандали и финансови загуби.Затова обявяват хардуерна повреда, изключва всичко и точка.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз предлагам да гръмнем сървърите на Парламента и Министрски съвет и изведнъж 240 депутати да останат нелегитимни. Да не могат да докажат че някога са били избирани.
62
0
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Всичко е ясно: Да, всичко е ясно - за каквото и да става дума, накрая пак стигаме до "краставицата", т.е до русофобските постове. Ставате вече смешни, господа ***.
61
4
 
2
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 5 години
Очевидно дисковете са били руски. Нека това да ни е за поука - колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С прелитащите на облаци "калинки" из държавната администрация, които се развиват чудесно на плодородната почва на ГЕРБ, какво друго да очакваме?Обществените поръчки (поне по-атрактивните хапки) се разпределят между свои хора, цари шуро-баджанащина, своите хора са винаги прави и не наказуеми, каквото и да направят.Качествени кадри няма по принцип, особено в IT по държавната администраця.Правенето на сайтове и други подобни става по порочен начин от свои хора.И резултатите са налице.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно потвърждавам за НАП, непрекъснато някакви проблеми има.Явно знаят, че ще го ползваш във вида, в който го предлагат и не ги интересува дали е ок. Подаването на декларация 1 става след 5 опита по някой път
58
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва някой висш гербав да се е оплескал яко, за да прибегнат до унищожаване на информацията.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оправданието, че изгорели всички дисскове на сървъра и то едновременно ми звучи като чиста лъжа.Ако е истина, това е пример за крайно немърливо отношение към работата на поддръжката или дори чист непрофесионализъм.Те са били длъжни да правят редовно резервно копиране.Ако са изгорели дисковете а и да е изгорял съмия сървър, достаатъчно бързо могат да купят нов сървър и дискове - за няколко часа и да качат резервните копия на новия хардуер - също за няколко часа.Има нещо гнило в цялата работа.
56
1
 
9
 
! Отговори
До 57 преди 5 години
НАП НЕ СЕ СПРАВЯТ ДОБРЕ!Сайтът им е скапан, не работи добре.От много години лъжат, че работел с Firefox, но това не е вярно, лъжат и че работел с потребители на Linux и това също е лъжа.Скапания им сайт работи само с Internet Explorer и Windows.Вътре сайта е така организиран, че човек трудно се ориентира да си свърши работата с него, неудобно работи.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и да го възстановят регистъра, сигурен съм че ще липсва информация от там и ако някой успее да си спомни каква точно информация е имало, а сега липсва, ще се оправдаят с "технически проблем".
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още от началото на създаването на Търговския регистър го критикувам. Защо още няма ефективно електронно правителство? Тогава първо Комисията за защита на личните данни се изгаври с нас с неудачен софтуер, после Търговския регистър. При условие, че IT екипите на НАП и НСИ/в същото време НОИ ни разгонваше фамилията/ години наред се справят повече от добре. За какво всяка агенция, регистър и други структури към министерствата откриват топлата вода със знайни и незнайни IT "спецове".
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си платят за елитен клауд и да забравят тия дискове и простотии, а то сега си играят на най- ниски цени...
52
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо да гръмне цялата държавна администрация и да се приключва вече с тази клоунада, наречена Република България. Боко и Цвъко да замажат следите от грабежите и да се изнесат от вече фалиралата държава.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната гербава постановка с цел да се прикрие техен човек. Видиш ли изведнъж изгорели няколко хард диска...
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То и без това в регистъра информацията беше пожелателна, а не задължителна. Много фирми не си правиха труда да си публикуват годишните доклади там и никой не ги бараше с пръст. Още от самото начало този регистър беше един голям театър.
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искате да ми кажете че сървърите на единствения подобен архив във държавата нямат hdd в огледален режим? Тогава тоя който е планирал IT осигуряването трябва да бъде съден..... това го знае всеки третокурсник по каквито и да било компютърни науки където и да е по света!
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 48Ти пък къде прочете, че няма бекъп? Много ясно, че има. От къде мислиш възстановяват информацията? Просто с тая скорост оставам с впечатление, че бекъпа представлява няколко склада с писано на ръка върху салфетки и сега от тях възстановяват. Не че няма бекъп, просто бавно работят.
47
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Така ще е докато се правят държавни поръчки с най ниските оферти. Трябва да се избират фирми с оферти най добро качество - цена с гаранция и визия за поддръжка. Инак ще горят дискове, ще се рушат новопостроени пътища и ще храним децата си в училище с ***.
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия за архивиращи устройства не са ли чували? Или пак някой е прибрал в джоба парите за бекъп.