Другата страна: Акушерите не сме убийци, не сме и богове!

"Скачане, натискане... Не сме акробати", каза АГ-специалист
54
Другата страна: Акушерите не сме убийци, не сме и богове!
Снимка: Pixabay

Акушер-гинеколозите не са убийци, но не са и богове. Те не са и акробати, за да скачат по корема на родилките.

Това обясни д-р Валентина Григорова, която е акушер-гинеколог и зам.-директор на Първа АГ болница "Света София".

Коментарът й идва дни след поредната смърт на родилка. 33-годишната Ренета почина в болницата в Сливен малко след раждането на първото си дете. Родителите й разказаха, че преди да издъхне, тя споделила, че акушерите използвали варварски методи на израждане.

Вчера стана ясно, че при друг смъртен случай на родилка, 38-годишната Маргарита в Плевен, разследването е открило лекарска грешка. Според одитния доклад тя не е могла да бъде интубирана, но лекарите не знаели това, защото не са направили предварителен преглед. Това е довело до усложнения и задушаване.

Още по темата

В обществото се повдигна дебат срещу остарелите методи на израждане в България, появи се и дори и подписка с призив за прекратяването им.

"Квалификациите скачане по корема, натискане и други подобни не са най-удачните. Акушер-гинеколозите не сме акробати. Правим всичко, което е необходимо, за да завърши раждането успешно", каза д-р Григорова пред Нова тв.

Тя допълни, че е много лесно отстрани да се правят коментари, но те трябва да се дават само от хората, които са присъствали и са участвали в раждането.

"Когато гинеколог води едно раждане, не можете да си представите за какво напрежение става въпрос, когато има проблем и за колко секунди трябва да се вземат необходите решения", допълни тя.

Д-р Григорова обясни, че методът на притискане на корема на родилката в стария му вариант не се прилага.

"В момента това се прави понякога, но когато главата на бебето е на изхода на таза и става въпрос за малко подпомагане, а не за силен натиск", разясни специалистът.

Д-р Григорова призова нещата да не се преекспонират, за да не се настройва обществото срещу лекарската общност: "Ние не сме убийци, но не сме и богове".

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването смята, че е много важно да се обсъди темата за лекарските грешки.

"Това е много специализиран дебат, който касае не всички лекари, а само специалистите", каза той. Според него грешките са последствие от лоша организация на системата и от лошо обучение.

У нас няма регистър на лекарските грешки и колко често се случват. Според 8-годишно проучване в САЩ 250 000 души годишно умират в резултат на медицински грешки. Това е третата причина за смъртност след онкологичните и сърдечно-съдовите заболявания.

"Човек се учи от грешките си. Лекарите не са зли демони, които искат да убият пациент. И те са хора, и те могат да сгрешат. Медицинската общност трябва да има куража да казва тези неща и да се учи от грешките си. Само така могат да се предотвратят бъдещи такива", смята д-р Кацаров.


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
🤐 преди 1 година
Защо трябва да се правят на ***? И как не разбраха, че не трябва да приемат всичко дословно. Скачане по корема, много ясно, че не са скачали с крака отгоре!!!
Господи...
49
0
 
3
 
! Отговори
ши преди 1 година
До Tr

колко трогателно направо да заплаче човек като чете хвалебствията ти а и мъжът ти той каква роля играеше там помагаше ли при раждането или само наблюдател а и говориш само за акушерка ,лекар присъства ли
48
3
 
2
 
! Отговори
гошо преди 1 година
До Много шизофрен

вземи си го изрoди сам многознайко
47
7
 
16
 
! Отговори
Много шизофрен преди 1 година
Уважаеми лекари, сестри и санитари. Ако детенцето ми претърпи неквалифицирано отношение, заклевам се във всички богове - първо ще изтребя вашите дъщери и синове. Докъдето стигна - до там! Заклевам се!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за виновен лекар, политик, полицай и учител не сме чували у Бг-то, сигурно защото са перфектни
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма регистър на лекарските грешки, защото у нас грешки не се правят, винаги умират, защото така е трябвало
44
3
 
9
 
! Отговори
Естет преди 1 година
Сигурно ще се повторя. Виетнамски шамани да си внесем, вероятно ще подобрим нивото на здравеопазване в България! Пример: аз отивам при личен лекар със скъсани влакна на прасец, тя ми дудне: Да опитаме с хомеопатия ?!?!?! Само дето не обърнах масата върху дипломата и за "специалист по шуслерови соли"! Закачена на видно място. Та бегом в спешно, та хепарини в корема ... бе дълга тирада. Общо взето, бой му е майката.
43
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо е плашещо колко хора си въобразяват, че след като си платиш за нещо, автоматично си имунизиран от болест, смърт, грешка, каквото и да е било. Докторите, било то кадърни или некадърни, наистина не са богове, набийте си го в чутурите вече. А това да носиш отговорност за нечий чужд живот за смешните 400 лева си е не престъпление, ами не знам какво.
42
7
 
15
 
! Отговори
Потърпевш преди 1 година
Дааа,не сте богове,правите грешки!Питам се ако някой пациент ви строши кокалите,ами и той не е бог и той прави грешки????
41
1
 
9
 
! Отговори
Не защитавайте Пашов преди 1 година
Не всички лекари са убийци. Но в случая със Сливен, със сепсиса на Хр. Ангелакова и други публикации не може да става въпрос за хуманизъм. А и парите преди пациента. Кой ще го отрече. Така че повече се замислете, драги лекари и повече внимание и професионализъм.
40
2
 
6
 
! Отговори
Стига глупости до 31 преди 1 година
Яяяя, от там ли получаваш пари?! Защото един твой колега ме прати да си търся парите от здравната каса. Последно, аз като плащам на здравната каса, плащам ли на теб? Аре да си уточните позициите, а ?! :)
39
4
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ до 35 преди 1 година
Защото съм платил бе?! Как мъничките ви главици не го схващат?! Платил съм бре! Че даже предплатил! Това ме задължават, това правя! По закон! Иначе бих си плащал на свестен лекар, но ме задължават да плащам на теб!!! Нещо като рекет е. И щото става дума за живот и смърт, направо си е мародерство!
38
3
 
9
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 година
А е толкова простичко. Спират се здравни каси и подобни недуразумения. Там просто едни пари текат някъде. Хранят се лекари, които и за санитари не ги вземат на запад. Въвежда се европейска застрахователна здравна система. С право да се лекуваш във всяка европейска държава. Шаманите с диплома лекар в България, до 6 месеца ще започнат да карат таксита. Щото за нищо друго не ги бива. Простичко е.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До питам
ЗАЩО УМИРАТ ХОРАТА?
36
3
 
8
 
! Отговори
Ддд преди 1 година
До Анонимен

По твойта логика в другите страни хора не умират. И в България щеше да е така, ама пустите му доктори са тука да ни трепия. Иначе, ах какъв живот щеше да е само! Яденье, пиенье и така 300 години!
35
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно не мога да разбера.
Като не ви харесват нашите лекари, мразите ги, ругаете ги, клеветите ги, що ходите да раждате при тях, а не на синора?
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
ДА НЕ БИ ДА СЛЕДИТЕ ВСЕКИ ДЕН ЕВРОПЕЙСКИТЕ БЮЛЕТИНИ ЗА ЛЕКАРСКИ ГРЕШКИ?
33
5
 
9
 
! Отговори
Ooo преди 1 година
До до 21

И колко са тия доктори със заплата 80000лв.? Аз знам само за проф. Генчо Начев от "Св. Екатерина". Може би и Иво Петров от Сити клиник?. Ама познавам бая доктори с по над 10 г. трудов стаж дето я докарат я не чисто 1000лв.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
do 22
имам предвид прилично заплащане за ВСИЧКИ лекари, без такива фрапиращи разлики - шефа на болница да взима колкото десетина подчинени
31
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Стига глупости
ПРЕСТАНИ ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ.ЯВНО ОЩЕ СИ В 2004-5 ГОДИНА.ОТ ТОГАВА БОЛНИЦИТЕ СА ТЪРГВСКИ ДРУЖЕСТВА И ПОЛУЧАВАТ ПАРИ САМО ОТ ЗДРАВНАТА КАСА.