Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море

Перу обяви извънредно положение по северната граница
29 авг 2018 09:45, Елка Василева
161
 Масовото бягство от Венецуела – като в Средиземно море
Снимка: Reuters
Перу обяви извънредно положение в здравеопазването по северната си граница. Хиляди венецуелци, бягащи от икономическата криза и глада в родината си, продължават да се стичат на перуанска територия въпреки затегнатия режим по границата за тях, предаде Ройтерс.
 
В указ президентът Мартин Вискара обяви 60-дневно извънредно положение в две провинции по северната граница. Като причина се посочва "непосредствена опасност" за здравето и хигиената вследствие на имиграцията. Повече подробности не се споменават.
 
Бягството на венецуелците към други южноамерикански страни отива към "кризисен момент", сравним със събитията с бежанците в Средиземно море, заяви тези дни ООН.
Още по темата
 
Здравните власти в Перу преди това изразиха безпокойство, че може да тръгнат болести като дребна шарка и малария, пренасяни от мигрантите, тъй като много от тях не са имали достъп до основни здравни услуги в родината си.
 
По-рано този месец бразилските власти заявиха, че миграционната вълна е предизвикала епидемии от дребна шарка в съседните на Венецуела страни, включително в Бразилия, където болестта се е смятала за изкоренена.
 
Високопоставени представители на миграционните власти на Перу, Колумбия и Бразилия се събраха на двудневна среща в Богота, за да обсъдят как да се справят с миграционните потоци.
 
Сега близо 1 милион венецуелци живеят в Колумбия, а над 400 000 в Перу, обявиха вчера властите на двете страни в съвместно изявление след срещата. Само 178 000 от тези в Перу имат разрешение да останат или случаите им се разглеждат.
 
Колумбия и Перу ще обменят данни за мигрантите чрез обща база данни, за да следят пристигащите и да разпределят справедливо помощта, заявиха двете страни. Те поканиха и други засегнати от венецуелската миграция държави да се присъединят към инициативата им, пише БТА.
 
Този месец Перу и Еквадор започнаха да изискват паспорти вместо лични карти от венецуелските мигранти. Перуанските власти затегнаха и крайните срокове, в които венецуелците могат да се заявяват за разрешение за временно пребиваване, което им позволява да работят законно в Перу.
 
Другата седмица министрите на външните работи на Еквадор и Колумбия, а може би и на Перу и Бразилия ще се съберат в Еквадор, за да обсъдят въпроса за венецуелската миграция, каза Кристиан Крюгер, началник на колумбийската Агенция "Миграция".
 
Перу призова и за среща на Организацията на американските държави и ООН за обсъждане на темата, заяви перуанският министър на външните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нигерия и Ангола са в първата десятка по производство и износ на петрола, произвеждат повече петрол и изнасят много повече от Венецуела. При това са големи приятели на САЩ, но защо мизерията там е по-голяма дори от Венецуела?
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВъв Венецуела няма социализъм, там е див капитализъм както и в България. Чавес нищо не е национализирал, икономиката си е старата, старите собсвеници си държат бизнеса и хората още работят там. Социалистите имат само контрол над петрола. И затова там е малко по-добре от България, защото социалистите получават доходи от петрола и водят социална политика и народа гласува за тях, но това е обречена тактика.
37
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всичко е като в Европа, но трябва да се види кой ще го играе Германия с парите и помощите, а кой балканските бедняшки държави дето ще "бият и грабят" горките мигранти
36
0
 
8
 
! Отговори
Закупчик преди 5 години
Кога ще започнат да внасят петрол?
35
2
 
13
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Не знам на колко години си но ние го ,,строихме " този комунизъм .През 1980 трябваше парите да изчезнат в нашето общество и всички да сме щастливи! Това беше водещият лозунг. Това го учихме и в,,Основи на комунизма"-задължителен предмет в училище.Те парите изчезнаха -ама от хазната и ,,строежа" се провали.А видяхме и виждаме че по цял свят комунизма,,не работи",всички опити завършват с крах.
34
0
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
До ГoшуПалят свещ и се кланят ежедневно пред портрета на Путин, споменават Ленин и Сталин и сънуват навлизане на руски войски в България :)))))))))))))))))))))))))))))
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Верно си драскател.
32
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За китайската народна република какво ще кажете?
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29В индианските племена в Северна америка преди да измислят парите захвърляй парите и хващай гората, само да не се впуснеш към мандрите дрогарю. Мадура много знае ама не обвърза парите си със световната банкова система е като разбира да си ги харчи със здраве.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перуанците и особено еквадорците да си припомнят съвсем близкото минало, когато те бяха имигранти във Венецуела..Затягали границите!
29
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно същото се случи у нас в началото на 90те,когато отвориха границите.Пуберите и тези родени в 80те е естествено да не знаят,но точно това се случи в НРБ.
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сметката е проста 1.4 милиона на 32 милиона е много по-малко от 2 милиона на 7 милиона. Нал обичат да ни представят нещата в проценти. Значи от нас се бяга 6-7 пъти повече.
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Къде по света е имало някога комунизъм бе драскател ?
26
6
 
16
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Бягат към Северна Корея и Путиkланд. Там било рай, питайте другарете тук из форума. Те от там пишат коментарите си и знаят от първа ръка колко е хубаво там :) Няма никакви престъпления, хората са усмихнати, взимат заплати по 6 000 евро (не се бъзикам, един другар каза че толкова била средната в Колхoзия), всички са славяни и православни и всяка вечер свещ палят в църквата. Другите изповядват идеологията на чучхе :))))))))))
25
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кое е пропаганда бе? Хората бягат! Факт! Ако се либеризира режима в КНДР бягството ще е още по -маСОВО! пОНЕ 80% ЩЕ СЕ ИЗСЕЛЯТ ВЕДНАГА!
24
7
 
4
 
! Отговори
Агент ПОР преди 5 години
Костов е виновен!Той обеси и малкия Пепи преди 17 години!
23
4
 
10
 
! Отговори
Прецедента Радев преди 5 години
Борисов е виновен.
22
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Резултата от комунизма е един и същ навсякъде - глад, мизерия, нищета...Как нашенската кутевскааа своолоч не го вижда това не знам. Колко още примери искат?
21
3
 
13
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Венецуела , Куба и СК са нагледен пример до къде социализЪмът и "братска Руссия" могат държавите. Да бягат хората като от чума от най-богатата на петрол държава е смешно и тъжно.
20
20
 
6
 
! Отговори
Това е пропаганда преди 5 години
Мадуро е почтен политик и мисли за народа си! Затова не обвързва гражданите си с престъпната доларова система на САЩ. Народът малко трябва да изтърпи сега, но с подкрепата на Путин и велика Русия смело напред ще изградят съвсем скоро райско социалистическо бъдеще... А питате ние ли къде ще бъдем тогава? Ние ще ядем евроатлантически банани.