Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал

Търсят се и заварчици, шлосери, готвачи и сервитьори
10 сеп 2018 17:30,
162
Строители, техници, IT... 67% от бизнеса ще има нужда от персонал
Снимка: архив Булфото

67% от работодателите ще имат нужда от нов персонал в идната година, става ясно от анкета на Агенцията по заетостта.

В проучването на агенцията, проведено от 6 август до 5 септември са участвали 2615 работодатели. Те са посочили нуждите си от кадри в краткосрочен и средносрочен план.

Работодателите могат да посочат търсените от тях кадри през следващата една година с квалификация по 183 професии и специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и по други 38 професии, предимно изискващи висше образование. Работодателите имат възможност да заявят потребности и от предложените им 23 вида други умения и 8 ключови компетентност.

Още по темата

Специалисти продължават да се търсят за административни, счетоводни и IT дейности (офис-мениджър, оперативен счетоводител, графичен дизайнер, програмист и др.).

При кадрите със средна квалификация търсене има на електротехници и машинни техници, машинни оператори, оператори на компютър, монтьори и др. Потребностите са повече и за продавач-консултанти, готвачи, сервитьори и др., както и за заварчици, строители, шлосери, шивачи и др.

Сред специалистите с висше образование са заявени предимно машинни, електроинженери и строителни инженери, ИКТ специалисти, финансови и административни специалисти, педагози и учители, медицински персонал. Търсят се също специалисти ТРЗ и УЧР, управление проекти, софтуер и др., както и шофьори, мотокаристи и др.

Близо 38 на сто от работодателите търсят в кандидатите способности за адаптиране към промени, за работа в екип, поемане на отговорност, а 18 на сто посочват, че кадрите следва да притежават ключови компетентности за общуване на роден език. Компютърни умения заявяват 182 работодатели (7 на сто), а чуждоезикови - 3,5 на сто от анкетираните.

Работодателите могат да посочат и очакванията си за необходимите след 3 години кадри от професионални направления или области на висшето и средното образование.

Второто проучване на Агенцията по заетостта се провежда основно сред статистическа извадка работодатели с различни характеристики за териториален обхват, икономическа дейност, големина и вид на предприятието и др. Всички желаещи работодатели също могат да се включат в него.

Анкетирането и този път се прави оn-line с анкетен формуляр, който е публикуван на сайта на Агенцията по заетостта и ще може да се попълва до 17 септември 2018 г. Информация и достъп до него е осигурен и чрез официалните страници на областните и голяма част от общинските администрации в страната.

Анкетирането се прави за втори път тази година със съдействието на Комисиите по заетостта към Областния съвет за развитие в 28-те области в страната и с подкрепата на социалните партньори - работодателски и синдикални организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Търсят се балъзи за аварчици, шлосери, готвачи и сервитьори"
125
2
 
3
 
! Отговори
Кина преди 5 години
До идиотокрация ... да, гости, а не работещи специалисти.
124
3
 
5
 
! Отговори
До 127 преди 5 години
Явно си много млад и зелен щом твърдиш че, можеш да се радваш на "благините" родни.
123
4
 
18
 
! Отговори
Кина преди 5 години
Когато въпросния бизнес се научи да плаща, специалистите ще заработят за него, вместо да допълват бройката на гастърбайтерите ... и то далеч от евро-зоната хахаха
122
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ха ха123Че какво му е неспокойното на живота?Нима преди няколко дни не разпориха един германец или не се обърна и германски автобус?
121
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
полу-комунист полу-мутра - това е днешния български гражданин
120
5
 
23
 
! Отговори
До ха ха123 преди 5 години
Споко бе пич, дори и човек да има добри доходи в България може ли да има спокоен живот? Аз мисля че е невъзможно.
119
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ИванПознавам хора от 10+ години в Швейцария, взимат пари на ръка. Не се осигуряват и на 1 франк. Градинари на швейцарец с 5 ферарита.Та това "САМО В БЪЛГАРИЯ" не ми го разправяй.
118
12
 
2
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Държавата на тиквитеРаботят хората, печелят.Ти кво завиждаш ли им?Аман от завистливи като тебе.Всички ли, които са по-кадърни от тебе са арогантни?ФАКТ.
117
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само на мен ли ми се струва че, тук не става въпрос за търсене на кадри, а става въпрос за търсене на "абдали" Не ви ли увряха *** манерки че, тоя филм Свърши!
116
4
 
29
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Само в България може да чуеш... "Имаш ли нещо против да НЕ те осигурявам на реална заплата".В България няма наказание за НЕкоректните работодатели. Корупция се шири навсякъде.Българите заминават масово на Запад, защото там получава достойна заплата, с която може да изградят уютен дом. Там могат да осигурят светло бъдеще за своите семейства.Тук все още има хора, които се опитват да си намерят работа за достойна заплата. Но след няколко интервюта стягат багажа и заминават на Запад.
115
4
 
29
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Скоро, работната сила в България ще бъде около 30% от малцинствата. До 2020 ще излязат от пазара на труда около 500 хил. българи. Раждат се 60 хил. бебета, но нацията намалява със 100 хил. на година. Около 40 000 от бебетата са от малцинствата.Ето ви една статистика, над която да се замислите, какво ви очаква вас "кадърните", които оставате тук.
114
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има много да търсите.Няма вече балами.
113
2
 
24
 
! Отговори
програмист преди 5 години
ми кво да ви кажа - може вземам повече пари спрямо хората в БГ, но и нас ни цакат яко.От 3г не са ми дигали заплатата, а не вземам кой знае кво - малко над 3к.Изкарвам хиляди лева чиста печалба за фирмата.Просто защото работим за чужденци, затова ни дават повече, но шефовете са типични БГ тарикати
112
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като имате нужда намерете си, какъв е проблема?
111
2
 
32
 
! Отговори
99999 преди 5 години
Емииии вдигнете заплатата на хората до някакво нормално ниво . Така много от тях ще си стоят в България
110
4
 
29
 
! Отговори
Държавата на тиквите преди 5 години
Чета коментарите и имам усещането, че коментиращите с големите заплати нямат никакво усещане за такт и мярка, особено финансово независимите хора. Не са много хората в България, освен тези в София, при това в определени сфери, които да вземат европейски възнаграждения. Тези, които работят в индустрията на информационните технологии например живеят в балон, защото работодателите и услугите, които предоставят не се намират в България, в преобладаващата си част. Има една неприкрита арогантност...
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Баба СтойкаМда, събрахме се пенсионерската дружинка.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИнженерчето го награкаха, щото е над 50-55. И това, което е правил, го е правил зад някое бюро в БАН или в Изот. За съжаление е пълно с подобен персонал, но тези хора просто не могат да се пазарят за труда си.За сметка на това разни с жълто около устата, които програмират на Python с копи-пейст от гугъл се пазарят за 2500 и мрънкат, че са им малко парите.П.П. За последно съм виждал работещ компилатор на Фортран като бях студент в МЕИ "Ленин". Представете си кога е било това.
107
2
 
2
 
! Отговори
Баба Стойка преди 5 години
До АнонименХа това и дядо го знае ,че работи с 5 жици..